Zvonkové
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 254.91 (?) 15.2.2017 19:35
25 let nazpět jsem zasadila mimo jiní i odrúdu zvonkové.První úrody jsem byla velmi neštastná, co je to za chut, nesmírně kyselá. Moje maminka (1933),naopak jiné jablko vůbec nechtěla.Dnes po těch letech strom rodí každoročně.má nádherné plody a já přišla na jeho chut.Dám mu přednost i před melrosse, které je také můj favorit. Také křížaly ze zvonkového jsou jedinečné.Se vším souhlasím u p.výše popsané. MÍLA
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 251.106 (?), 20.1.2018 16:41
Zvonkové je moje nejoblíbenější odrůda pěstujeme ho v Nové Pace 427m.n.m.. Vydrží v celkem špatném sklepě až do jara. Na štrůdl a na křížaly je jedinečné. Pro mě je to naprostá jednička. Ta jablka bez chuti a nasládlá mnohdy ani nedokážu zařadit. Máme ho asi 25let a každým rokem má největší úrodu z našich 4 jabloní. :-)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 254.91 (?), 20.1.2018 19:26
2016-2017,to bylo naprosté fiasko s jablkama.Jediná odrúda zvonkové byla jako každoročně úrodná. Letos se ve sklepě klepe ještě bedýnka melrosse a glostarů a jsou již lehce povadlé, ale zvonci jsou perfektní... Nikdy bych se jich nezbavila a doporučuji na každou zahradu... Míla
|
|
 |
|
 |
 |
|
PepaS - (30) - 217.186 (?), 21.3.2019 18:12
Tak dnes jsem ve sklepě ze zvědavosti vzal dvě Zvonkové ze sousedovy
zahrady /dar/ a na podzim jsem nevěřil, že dojdou portože byla nepoživatelná a na nový chrup. A ejhle velice příjemné překvapení,
jablka pěkně zežloutla, jsou malinko zvadlá, ale ta chuť. Skvěle osvěžující,
lehce nakyslá s vyváženým cukrem, štavnatá a chřupavá. Velké pozitivní překvapení. Je to absolutně něco jiného než jsem celou zimu chroupal - Rubíny, Gala, Braeburny, Melrose, Rubinoly, Jonagoldy... Zvažuji jejich výsadbu. JS
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 23.3.2019 8:37
dříve té nakyslé chuti, kterou organismus na jaře vyhledává, moc nebylo.
Já bych řekl, že té nakyslé chuti bylo v minulosti víc. To až dnes se na trh pouští jablka jen sladká. Ontario rostlo skoro v každé zahradě. Česká Melodie se chutí Zvonkovému vyrovná, navíc netrpí strupovitostí a snese chladnější polohy.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
PetrK - (31) - 80.10 (?), 2.4.2024 1:11
Dobrý den, pane Vysloužile, k čemu by se dala přirovnat chuť Zvonkového? Láká mne odolností k chorobám a dlouhou skladovatelností, tedy v období, kdy mi nic nevydrží. Na podzim mám James Grieve, Matčino, pak Golden Delicious, Kožené, dvě po dědečkovi jejichž název neznám a Ontário. Vysadil jsem Angold, Rajku a Admirála (nevím jestli M26, něco menšího) a vloni Zvonkové na M9 (netuším, jestli je M9 pro Zvonkové vhodná podnož, ale teď mám na zahradě místo jen na pár dalších M9 a přeroubování jednoho, dvou stromů. A zvažuji ještě Zvonkové na M9 (aby to alespoň něco urodilo, na M9 asi plodů moc nebude)(lehce mne brzdí, že jsem Zvonkové neměl příležitost ochutnat a některé ohlasy na něj nejsou dobré (jiné zase velmi oslavné). A ještě plánuji přidat pár Admirálů na M9 (jedno jsem ochutnal a chutnalo mi velmi). Měl byste ještě nějaký tip na rozšíření chutí, které již v zahradě mám? Ideál je samozřejmě odolnost k chorobám včetně skládkových (třeba tužší slupky mi v extremně vhlkém sklepě odolávají nejvíce), skladovatelnost a nějaká zajímavá chuť. třeba ohledně chuti, nedávno jsem byl na přednášce, kde jsem ochutnal nějaká "moderní" jablka a asi kromě dvou (jedním z nichž byl Admirál) chutnaly v podstatě naprosto stejně a ani nijak moc chuti neměly o vůni, aroma u nich už vůbec nadarmo hovořit. Co by vás napadlo doporučit? Jen poslední věc, pročítám informace o různých odrůdách na internetu, nebo tu mám jednu starou pomologiiDvořák-Vondráček z 1969. Všude se používá termín renetovitá chuť. Nikde jsem ovšem nedokázal zjistit, co to vyjadřuje.
Předem děkuji jestli najdete čas mi odpovědět.
Petr
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
PetrK - (31) - 80.10 (?), 2.4.2024 0:44
Dobrý den,
Já právě vloni zasadil jedno Zvonkové na M9, takže to bude malý stromek a zvažuji, že bych jich zasadil víc, protože podle popisu je mi sympatické. Tedy, prý odolnost chorobám, ve sklepě prý vydrží až do letní sklizně jablek chrupkavé a osvěžující. Jediné, co mne v tom zvažování trochu brzdí je omezený prostor, který mám a to, že jsem to jablko ještě nikdy neměl příležitost ochutnat. Jak to má s chutí, jaká je? Dá se k něčemu třeba přirovnat? Předem děkuji za info.
Petr
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|