Založení sadu v podhůří Šumavy - výběr odrůd
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 168.17 (?), 12.11.2016 20:15
Též mám zahradu v podhůří Šumavy -Chelčicko (ovocnářská oblast) 480m n.m. Rubinola dobře dozrává (mám ji 4 roky), bohužel letos některé zastíněné plody s mírnou strupovitostí.
Lucas
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 34.168 (?), 13.11.2016 12:37
Připojím se s dotazem - chtěla bych hrušku do podobných podmínek - skoro 500 m okraj Jizerek, jižní svah u lesa. Ze zdejších rad vím, že by šla Konference, ale uvažuji o Boskově lahvici. Myslíte, že to je reálné? Nebo co byste doporučili? O Konferenci uvažui, že ji později vrouduji.
EM
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.28 (?), 13.11.2016 12:56
U mňa v teplej nížine a v kvalitnej pôde je Boscova neprekonaná, kráľovná. Ale 500 m n.m. je niečo iné, s tým nemám skúsenosti. Dr.Vysloužil ktorý ovocinárči v podobných výškových pomeroch ako Vy tu opakovane zmieňoval slabšiu kvalitu Boscovej v týchto drsnejších podmienkach. Samotná nadm.výška je len jeden údaj, veľmi záleží aj od expozície svahu, počtu slnečných dní v sezóne, závetrí, kvalite pôdy, vlahových pomeroch atď. Najlepšie Vám asi poradia tí ktorí Boscovu v podobných podmienkach ako sú Vaše vyskúšali. Konferencia by bola stávka na istotu, pri Boscovej tak trochu lotéria. Skúsiť to môžete, výsledok Vám stopercentne predpovedať neviem. IH
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 34.168 (?), 13.11.2016 13:13
Jedná se o jižní žleb - takže slunce nesvítí celý den. Místo je hodně větrné, ale sousedi pěstují víno a broskve - obojí má některé roky problémy s dozráváním, s namrzáním prý problémy nemají. V zimě tam bývá víc sněhu. EM
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 50.13 (?), 13.11.2016 21:33
Děkuji za komentáře, průsvitné letní jsem do výběru zařadil, protože máme doma starý strom a jsme na ta jablka zvyklí, jsou to první letní jablka která jsou a na přesnídávkách z toho stromu vyrostlo několik generací :-) Rubinolu možná zkusím, proč myslíte, že Aneta by se k nám nehodila?
Petr Kolář
|
|
 |
|
 |
 |
|
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář (491) - 168.29 (?), 13.11.2016 22:45
Když Vám Průsvitné l. svou chutí a pěstitelskými vlastnostmi vyhovuje, tak jej vysaďte. Aneta by se do Vašich podmínek hodila, což o to, problém je u ní s hořkou pihovitostí a slabší chutí. Po šesti úrodách jsem s Anetou ztratil trpělivost. S Angoldem Vám budu držet palce - v chladnějších polohách nedosahuje své velmi dobré chuti. Wealthy, Řehtáče, Jaderničku a Šampion bych na Vašem místě ještě zvážil, neboť Rubín, Bohemia, Lotos, Sawa nebo Freedom je spolehlivě nahradí, v mnoha ohledech i předčí.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|