Založení sadu v podhůří Šumavy - výběr odrůd
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 253.126 (?), 11.11.2016 13:55, zobrazeno: 9129x
Dobrý den,
mám v plánu založit za domem sad, kde by byly jak nějaké chuťově dobré starší, tak nové odrůdy, které by svou zralostí pokryly většinu roku. V současné době je zde pole, kde se střídají brambory a obilí (hnojí se pod brambory ob rok).
V minulosti zde prý býval sad.
Jedná se o polohu v podhůří Šumavy cca 500 m.n.m., spíš chladnější poloha v dolíku, půda těžší. Po průzkumu okolí jsem nalezl odrůdy jabloní: průsvitné letní, boikovo, jadernička moravská, řehtáč soudkovitý, strýmka, jeptiška, hrušní: solanka.
Z diskusí na tomto fóru a informací na internetu jsem usoudil, že nejlepší pro mě budou polokmeny na semenných podnožích. A pokusil jsem se vybrat pro mě vhodné odrůdy:
jabloně:
Průsvitné letní, Ametyst (Red mebla, Hana)
Wealthy, Matčino
Malinové hornokrajské, Řehtáč soudkovitý, Jadernička moravská, Aneta, Rajka, Angold, Rubinola, Šampion, Meteor
hrušně:
Alice, Alfa (Milada, Clappova červená)
Armida (Denisa, Thrriotova)
Blanka (Elektra, Konference)
Gracie (Dicolor, Jana, Erika, Nela)
Mohli byste mi, prosím, poradit, jestli jsem vybral dobře, případně navrhnout alternativy a poradit se založením sadu?
Mockrát Děkuji
Petr Kolář
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 0.146 (?), 11.11.2016 15:51
červené letni Hanu mame doporučuji červene sladke vonavé prusvitné letni bych nesazel jinak jsem viděl na zahrádkach v Nové Peci na Šumavě merunky a broskve a je to 730 metu a u Švancer kanalu vysazené nove jablka ve 810 metrech
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 153.9 (?), 12.11.2016 1:23
Hrušně do Vaší polohy:
Alice - neznám; Alfa - ano; Admira - neznám; Blanka - určitě ne, mnohem radši Konferenci; Gracie neznám, ale radši Dicolor nebo Janu, Eriku určitě ne.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 50.13 (?), 12.11.2016 15:45
můžu se zeptat proč ne Rubinolu? myslel jsem že by se k nám mohla hodit
|