Zababčené mladé jabloně
|
|
|
|
|
|
|
|
hugovotr - Zlatý Zahrádkář (642) - 146.186 (?), 26.7.2016 22:39, zobrazeno: 5766x
Dobrý večer, na podzim jsem vysadil Merkur, Admirál, Sirius a Roselu na M26. Bohužel na jiné podnoži jsem nesehnal a u mne v sadu nejsem schopný časté umělé zálivky. Takže se stalo co jsem očekával - stromky zababčily.
U většiny byla korunka založena moc nízko, proto jsem na jaře ostříhal předčasný obrost a udělal z nich špičaky. Ponechal několik pupenů v požadované výšce pro první patro a zbytek vyslepil. Přírůstky jsou ale minimální. Jen terminál se natáhl a vyrašily pupeny nad žádoucím prvním patrem. Otázka zní, mám terminál zkrátit teď nebo stromkům nechat čas do jara až lépe zakoření?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.23 (?), 26.7.2016 23:54
Od podzimní výsadby do jara stromky nemohly "zababčit", to se stává, když se nechají brzy plodit místo růst a to ty vaše nestihly, vždyť nestihly do toho jara ještě ani pořádně zakořenit. Nevím, co poradí ostatní, já bych je teď nechala růst, potřebují listovou plochu k tomu, aby vůbec pořádně začaly růst. Řezala bych až zjara. Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 182.227 (?), 27.7.2016 13:06
U nově vysazeného stromku dost záleží na době ostříhání. Čím dřív brzy na jaře, tím líp. Už jsem to psal, na jaře se živiny z kořenů přesouvají do větví a když se stříhá pozdě, tyto přesunuté živiny se jednoduše ustřihnou. Tato ztráta se nedá nijakým způsobem nahradit a stromek se pak může právě ten rok vzpamatovávat. P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 182.227 (?), 27.7.2016 13:37
Jsem bohužel někdy nucený sázet stromek pozdě, na konci sezony, někdy i po ní. Mám to mnohokrát vyzkoušené.
Jen pro zajímavost s ujímáním jabloní. Kdysi před lety jsem sázel, nešlo dříve, cca 600 ks jabloní někdy v prvním týdnu května, takže hodně pozdě. Neujalo se asi dvacet stromků. Ovšem nespoléhal bych se na to. Dobrý termín výsadby je ze všeho nejlepší. P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|