Vysvětlení pojmů
|
|
 |
 |
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1410) - 179.38 (?) 10.3.2014 19:28
Pokud si vezmete do ruky časopis Zahrádkář 12/2007,tak tam najdete stránku, která se tomuto hodnocení na degustacích věnuje podrobněji.Článek se jmenuje "Jak chutnat jablko".Nevím, zda tento přepis najdete na netu.Určitou pasáž přepíšu.
Kyselé až sladké
stupeň1-kyselé,stupeň 2-slabě kyselé(Zvonkové,Ontário),stupeň 3-navinulé až nakyslé(Melodie),stupeň 4-slaběji navinulé(Jonalord),stupeň 5-sladce navinulé, v ústech převládá kyselost(Otava, Red topaz),stupeň 6-navinule sladké, v ústech převládá sladká(Jantar, Jonagold,Rosana, Selena,Šampion, Topaz),stupeň 7-nasládlé(Fany, Florina,Lotos, Sonet),stupeň 8-sladké(Bohemia, Golden Delicious, Goldstár,Jarka, Rubinola),stupeň 9-velmi sladké(Elstár, Gala,Luna).Sporné bývají stupně 5 a 6,proto jsou doplněny o doslov.
Chuť podle kyselosti a sladkosti dužiny je vlastnost, která především praxí hodnotitele, věkem,momentální chutí, ale třeba i pohlavím-pánové raději sladké, dámy většinou dávají přednost kyselému.Proto se do výpočtu hodnocení údaj nepoužívá.Hodnota se využívá pro zohlednění daného vegetačního roku, jak která odrůda vyzrála, jestli nebyla sklizena předčasně, nebo sklizena pozdě.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 52.243 (?), 10.3.2014 13:48, zobrazeno: 7989x
Dobrý den, měl bych prosbu, jestli nemá někdo popis/odkaz, kde by bylo lépe popsány vlastnosti, jako je např. sladká/navinule sladká/nasládlá a pod. Děkuji
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.235 (?), 10.3.2014 19:34
Být objektivní při degustaci je nadlidský úkon, Každý máme své oblíbené a neoblíbené jídlo, někomu sedí sušší, jinému sladší víno.Nepřeberné množství kombinací vede k různým výrazům i v hodnocení. A čeština ta jich má- jako žádný jiný jazyk! AB
|
|
 |
|
 |
 |
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1410) - 179.38 (?), 10.3.2014 19:28
Pokud si vezmete do ruky časopis Zahrádkář 12/2007,tak tam najdete stránku, která se tomuto hodnocení na degustacích věnuje podrobněji.Článek se jmenuje "Jak chutnat jablko".Nevím, zda tento přepis najdete na netu.Určitou pasáž přepíšu.
Kyselé až sladké
stupeň1-kyselé,stupeň 2-slabě kyselé(Zvonkové,Ontário),stupeň 3-navinulé až nakyslé(Melodie),stupeň 4-slaběji navinulé(Jonalord),stupeň 5-sladce navinulé, v ústech převládá kyselost(Otava, Red topaz),stupeň 6-navinule sladké, v ústech převládá sladká(Jantar, Jonagold,Rosana, Selena,Šampion, Topaz),stupeň 7-nasládlé(Fany, Florina,Lotos, Sonet),stupeň 8-sladké(Bohemia, Golden Delicious, Goldstár,Jarka, Rubinola),stupeň 9-velmi sladké(Elstár, Gala,Luna).Sporné bývají stupně 5 a 6,proto jsou doplněny o doslov.
Chuť podle kyselosti a sladkosti dužiny je vlastnost, která především praxí hodnotitele, věkem,momentální chutí, ale třeba i pohlavím-pánové raději sladké, dámy většinou dávají přednost kyselému.Proto se do výpočtu hodnocení údaj nepoužívá.Hodnota se využívá pro zohlednění daného vegetačního roku, jak která odrůda vyzrála, jestli nebyla sklizena předčasně, nebo sklizena pozdě.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 58.114 (?), 10.3.2014 20:38
Celý článek v Zahrádkáři 12/2007 je zde :
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 52.243 (?), 11.3.2014 14:57
Děkuji vám + přispěvateli na vámi. To je přesně, co jsem hledal.
Samozřejmě vím, že každý má jiné chutě, někdo rád sladké, jiný kyselé. Šlo mi o vysvětlení popisu u jednotlivých odrůd.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 58.114 (?), 27.5.2014 12:39
Degustační bodová klasifikační stupnice
|
|
 |
|
 |
 |
|
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář (373) - 20.175 (?), 10.3.2014 22:59
Zdravím
Vaše otázka je stejná ja ko u degustace vína, le s tím rozdílem, že používají jinné názvosloví.
Fádně sladká - odruda je jenom sladká bez náznaku kyselinek čili řepa
sladká - je sladká s mírnou příchutí
u dvojsloví platí, že převažuje vlastnost, která je napsaná jako poslední čili :
sladko kyselá - je vyrazněji kyselé
kyselo sladká - je lehce kyselé, ale převažuje sladký
dojem
kyselé - je jenom kyselé
to samé je i u chleba pšenično - žitný a žitno - pšeničný
U ovoce se slovo nakyslá nebo mírně kyselá nahrazuje slovem navinulá a jednoznačně kyselé ovoce je kyselé.
sadař vlada
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|