Výsledky organoleptického hodnocení jablek Lysice 2016
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 250.70 (?), 24.2.2017 19:19
Výsledky Okresní degustace jablek
Valašské Meziříčí, 16. prosince 2016
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 184.133 (?), 31.1.2018 7:58
Ivan Ivanovi vlkem... Byl jsem tam, jablíčka dobrá, ve slušné kondici, německé odrůdy od pana Irrganga se ve Střížovických neztratila. Na rozdíl od Pačejovských byla z chlaďáku, ne z obyčejného sklepa Ti "němci" jsou křupavější, tak trochu hrubší ve struktuře, v žádném případě neurazí, naopak. Jsou tak trochu jako Admirál, ale chybí jim něco. Třeba mají tuhou slupku, nebo nevoní... Už jsem se s nimi setkal dříve, o degustaci v Trebensdorfu (2014) tu byla řeč. Vepředu byla i NŠL, ale nesmí se uvádět, jaká to jsou. A tak to co mohlo být v roce 2017 na degustaci jako ÚEB 2323 (vymyšlené), letos dostalo jenznačku ÚEB 1,2,... To aby se dodržely směrnice EU. Tedy nevíme o co jde v srovnání s roky minulými. Nebyla tam Kumštova jablka, letos o vše po mrazících na jaře přišel. Já měl pořadí trochu jiné. Ač nemám rád žlutá jablka, na druhém místě za ÚEB-4 mám německý Sonnenglanz (https://www.bayoz.de/de/), pak Admirál, ÚEB-5, Bohemie, Kanzi, Angold... Zákulisí? Majitelé sadu jsou pohostinní, příjemní, co o jablcích vědí, to rádi sdělí, i o kombinacích odrůda - podnož, dgustace je trochu jinak postavená, jablko vidíte hned po ochutnání a tak se lépe dá dohromady chuť a vzhled. Třeba když dostanete Idared, tak se obyčejně každý pochválí za to, že mu nedal nic moc body. Nebo solidní nakyslou Melodii - to hned víte, že to jablko nebylo za zenitem, ale že to prostě byla Melodie. Je to zkušebna ÚEB. Podívejte se na web zahradkari.cz odborné informace - degustace, už tam tahle degustace je a dá se to přečíst lépe než tady - to je hrůza Ivane, to je kopie jak ze samizdatu. Taky tam můžete občas poradit, občas se tam objeví snad jen SPCH. Angold vyhrál v Holovousích. Tam byla jablka též ve výtečné kondici a to tak že všechna. Rozdíly byly dány opravdu jen kvalitou odrůd. Ročník a skladování se trošku podepsal na jablcích v Lysicích. Nejspíše měli moc teplo jak v sadu, tak v skladu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 184.133 (?), 31.1.2018 13:41
On nikdo nevěděl, že je v nabídce Kanzi. Není to jako v Holovousích nebo Lysicích, kde jsou vidět jablka do degustace předem. Tady je uvidíte s popisky na miskách až po skončení ochutnávky... Handicap Kanzi je ve společnosti ostatních odrůd to drobné jablko, tuhá slupka, v tomhle případě ne moc štavnaté, sladká chuť, ale chruplavé. Ale když je nakrájené na jemné plátky, musíte si vzít u každého malého jablka dva kousky, aby jste skousl a cítil konzistenci, šťavnatost, měl něco v ruce i v puse. U velkého můžete plátek zlomit a máte to lepší. Na tenkém a malém to nezjistíte a hodnocení klesá... To jablko vidíte až když dopíšete, ne dříve. Takže to neovlivňuje ochutnávku, ale sníží to hodnocení u toho, kdo neví, že nebude nikdy větší... Možná se na něm ukázalo, že potřebuje více srážek - Pačejov měl ve vegetaci cca 330 mm srážek... Já mám rád jablka voňavá, ale ne do Goldenu, Starkimsonů, Mc Intosh, spíše do Zlaté renety. Konzistenci krom té chruplavé i jemnou, jako má Lipno, Melodie a třeba Rosela. Víc nedokážu říct.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |