Výsledky organoleptického hodnocení jablek Lysice 2016
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 196.17 (?), 26.12.2016 20:21
Díky, Míťo, že sis našel čas na pár řádků. Na rozdíl od Topazu nemá Coxova reneta patřičné grády v typické příchuti. Bohužel. Myslím tady u mě. Co se týče Rucly, tak je zajímavé, že jsi objevil "pomerančové" aroma, tedy musíme si ujasnit, jestli se jednalo pouze o vůni, nebo i o příchuť. Rucla i Rubinstep mají stejné rodiče a to Rubín a Clivii a čekal bych i podobnou chuť. Před lety jsem tady chválil Rubinstepy (vlákno Rubinstep) z Holovous, ovšem od té doby jsem slyšel i opačné názory. Jistě jsem si to nevymyslel a o záměnu se jednalo asi těžko. Vsadil bych, že Rucla ani Rubinstep pana Miloše Vysloužila ani v letošním roce příliš nenadchly.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.73 (?), 12.1.2017 8:16
Pre Petra z P.: Z jabloní mám tieto odrody: Jonathan, Golden Del.,Coxova reneta, Starking,Idared, Granny Smith, Bohemia, Bohemia Gold, Gala, Jonagored, Ligol, Topaz,Admiral, Shalimar, Heliodor, Florina, Lucy,Prima, Desert, Fuji,Karneval, Rubinola, Red Cap, Braeburn, Camspur, Pinova, Šampion,Lilla Seemik, Baya Marisa, Angold, Merkur, Rozela,Rajka, Jonalord,Boskoopské, Julia, Piros. Chcel by som aj mnohé ďalšie, ale proti sú "kam?" a "načo?". Viaceré z tých vymenovaných sú 1-2 ročné stromčeky a ešte nerodili. Spomedzi nich som zvedavý najmä na Lucy, Red Cap, Ligol a Braeburn. Pri event.obmene v budúcnosti uvažujem nad Siriusom, Meteorom,Lotosom a Melrose. IH
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.32 (?), 13.1.2017 10:03
Pre Petra z P.: Camspur je len jedna z viacerých mutácií Red Delicious-u, poznáte ho zrejme pod synonymom Red Chief. Jedno z tých "fádne sladkých" jabĺk 😉, z rovnakého súdka ako Red Cup (ten sa trochu líši tvarom a tmavšou farbou). Piros je letná odroda z Nemecka (Apollo x Helios), v zrelosti žlté s ružovočerveným žíhaním, väčšie, tvarovo pekné (pripomína širokou a hlbokou kališnou jamkou Malodiu). U mňa je chuťovo lepší ako napr.Julia, oberá sa asi týždeň po nej, je viac šťavnatý a harmonickejší, a najmä na letnú odrodu slušne vydrží (cca 3 týždne bez chladenia), nemúčnatie. Lilla Seemik je estónska odroda, jablko s červenou dužinou, teda na spôsob napr. Baya Marisa či Red Love. Skôr len atrakcia v záhrade (má pekné listy aj kvety), chuťou to ale nebude žiadny zázrak, tak ako všetky doterajšie červenodužinaté jablká. IH
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?), 13.1.2017 11:29
Já jsem se taky nechal nalákat tou informací, že Red Chief je vhodnější do vyšších poloh než ostatní mutace R.D. a jeden stromek jsem loni vysadil. S pěstováním klasického Red D., Starkingu, Starkrimsonu, Red Spur D. mám dlouholeté zkušenosti, ale už je to dávno. Bylo pár roků, kdy byly plody pěkné. i sladce chutné. Bohužel víc bylo těch, kdy plody byly menší, dužina zelená, chuť kyselosladkohořká. Rozdíly v kvalitě dužiny a ve skladovatelnosti mezi jednotlivými mutacemi jsem neviděl žádné, lišily se pouze v charaketru růstu a barvě slupky.. U Red Chiefu mě trochu mate ta udávaná skladovatelnost do decembra. Všechny starší mutace vydržely o mnoho déle.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|