Výsadba ovocných stromů na horách

host - 148.21 (?)
17.4.2012 13:50

Zdravim, len doplnim ze vinic sa da pestovat aj v 780 m.n.m., len treba vybrat dobre miesto a odrodu. Vhodna odroda sa bude zhanat tazsie, ale da sa to. P.Z.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?), 19.4.2012 6:44

Croncelské není dobré jabko a Strýmka vůbec není jabko, to je řepa. Taztelka nechce starou odrůdu. Chce odrůdu do vyšší nm.

host - 182.227 (?), 19.4.2012 7:39

Jestli jsou odrůdy pana Liberdy vhodné jsem vůbec neřešil.Spíše mě překvapuje, že si paní tazatelka chce opsat odrůdy, které pan Stefanos opíše z pomologie a nemá s nimi tedy žádné zkušenosti a od někoho, kdo něco pěstuje ve stejné výšce tyto pomíjí.P

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?), 19.4.2012 8:10

S tím lze souhlasit, akorát je mi divné, že pan Liberda úspěšně v té výšce pěstuje Goldeny. U mne v nějakých 550 m jsem jen tak z legrace kdysi zasadil Golden, jednak nerostl a když zaplodil, nedozrálo to. Respektive nějak to dozrálo, ale nestálo to za nic. Nevěřím, že v takové výšce vydrží a bude mít poživatelné plody.

Bobřík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (358) - 175.130 (?), 19.4.2012 21:29

Dobrý večer. Já mám ty stromky teprve druhou a třetí zimu. Jsem velice zvědav jak se jim povede za pár roků.  Doufám, že je nesežere mráz, nebo jelen. Vzhledem k tomu, že mám zahradu na horách nekladu si za cíl mít 100% úrodu, ale byl bych spokojený s 20 až 30% toho co by dozrálo někde níže. Zdeněk

host - 148.21 (?), 17.4.2012 13:50

Zdravim, len doplnim ze vinic sa da pestovat aj v 780 m.n.m., len treba vybrat dobre miesto a odrodu. Vhodna odroda sa bude zhanat tazsie, ale da sa to. P.Z.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?), 17.4.2012 14:01

Ano v Alpách, jenže ty jsou 500 km jižněji. Ne v beskydech. Musíte hledat místo a odrůdu. Odrůdu hledat lze, místo ne, protože je jednoznačně dané. Hledat místo v 780 mnm proto abych tam mohl pěstovat révu je divné. (původně myšleno jiné slovo). 

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 17.4.2012 15:06

dobře by vám mohli poradit v Polsku v zahradnictvích, jestli to nemáte daleko, mohli by vám dovézt i na objednávku, Polsko je severněji a mají tam velký výběr.Mohli by si od dodavatelů nechat poslat stromky ze severnějších částí.

host - 182.227 (?), 17.4.2012 20:17

Že by nějaký prodejce třeba i v Polsku dovážel kdoví odkud na objednávku pár stromků, tomu moc nevěřím.

780 m je už dost vysoko.Tak, jak bylo již psáno, poohlédněte se a poptejte v okolí co se dá ve Vaší lokalitě pěstovat a podle toho bych volil výběr.Každá lokalita v takové výšce může být jiná a těžko někdo cizí Vám dobře poradí.P

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 17.4.2012 20:28

s objednávkou nevím, ale velkým sortimentem určitě a stromky z různých částí, kupoval jsem stromečky švestek a byly z oblasti 200 km vzdálené.

Bobřík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (358) - 175.130 (?), 17.4.2012 20:07

Dobrý večer. Jsem kozel zahradník - metoda pokus -omyl atd. Bydlím v 764 m.n.m. a mám zasazené tyto stomy

Jabloně - Rubín a Rubinola 1/2 kmen podnož M7, Průsvitné Letní MM106, Jona Gold mm106, Golden Delicius M26, Red Topaz M9, Orion M9, Melrosem106, Šampion 26, Bohémie MM106, Lotos MM106, Glostr M9,

Hrušně - Dekora na semenáči, Bohemika M1

Vlašský ořech - Mars

Ryngle - Zelená Renglota st.just, Althanova Renglota st. just

Třešně - Burlat, Sumit, Lapins, Kordie, Napoleonova, Regina, Karešova Chrupka vše na Coltu

Višně - Erdibotermo na mahabelce

Slivoně - Čačanská Lepotica marabelka,  Topfirst P.Wag, Jojo marabelka, Bellamíra P.Wag, Topgigant marabelka, Stenly myrobalán

Drobné ovoce - angrešty, rybízy, kanadské borůvky a kamčatské borůvky rodí bez jakéhokoliv potřiku jenom hnojím ke kořenům.  Uvedené strom jsou zasazené třetím rokem. Letošní zima - 30 a. 60 až 70cm sněhu.  Odešel Šampión na 26. Pokvetou tyto stromy. Třešně Lapins, Regina,Sumit, Burlat možná Karešova Chrupka a višeň.  Jabloně Průsvitné Letní, Jona Gold, Golden Delicius, Red Topaz, Orion, Bohémie.  Perfektně rostou Rubín a Rubinola.U slivoní zatím nevím, ale Bellaméra měla již 32 květů a jeden plod. Dělám vše, abych co nejvíce oddálil probuzení stromků a tím pádem i kvetení. Orientace zahrady - mírný jižní svah, část zahrady lemuje potok, pozemek je obklíčen živým smrkovým hustým plotem. Ve spodní části živého plotu je mezera pro odtok studeného vzduchu. Půda kamenitá a písčitá. Všechny stromky rostou dobře/hnojím a mulčuji ke kořenům/.  Jem zvědavý na vlašský ořech zda zdejší tuhou zimu rozdýchá.  Stromky sázejte 1/2 kmeny na otužilých podnožích s větší kořenovou soustavou nevyžadující později oporu. Přeji Vám mnoho zdarů i nezdarů, protože ty člověka sunou dopředu.   Zdeněk

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz