Výchovný rez - pomoc začiatočníkom
|
|
|
|
|
|
|
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1717) - 73.142 (?), 6.2.2018 13:51
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Janík 1 - (15) - 35.122 (?), 6.2.2018 14:03
Byl to špičák.prvni rok vůbec nerostl a minulý rok udělal tyhle přírůstky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Janík 1 - (15) - 195.71 (?), 6.2.2018 15:21
děkuji za rady. Já nechal ten špičák jak byl a vubec nic jsem s tím nedělal..teď to musím dát do pořádku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.6 (?), 6.2.2018 16:27
Janík 1: Nezvládnutý povýsadbový rez. Nesprávne zapestované 2 poschodia. Na foto 1 je obrázok tejto chyby zo starej učebnice rezu, ktorý je analgický s Vaším stromčekom. To 1.poschodie (nižšie) je o rok staršie než 2.poschodie (vyššie). Možno si mýlite pojmy "špičiak" a "terminál". Ale či už Ste na začiatku vychádzali zo špičiaku, alebo z 2-ročného stromčeka s už založenou korunkou, je v princípe úplne jedno. Podstata problému je v tom, že terminál Ste nedostatočne skrátili. Postupoval by som tak ako Vám to načrtol pán Polehla vo svojom prvom príspevku - teda ponechať prvé poschodie, skrátiť stredník (2.poschodie odstrániť) a budovať postupne korunku z 1.poschodia. Teda vlastne sa vrátiť k tomu ako mal správne vyzerať pôvodný povýsadbový rez (foto 2). IH (Existuje aj možnosť - ak by Ste chceli vyšší kmeň - zrušiť prvé poschodie odrezaním jeho konárikov na konárový krúžok a vychádzať z 2.poschodia. Podmienkou tohto postupu ale je, aby bol podpník aspoň MM106 (alebo MM111, M25, A2). Ja by som ale uprednostnil ten postup, ktorý Vám odporučil p.Polehla).
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 6.2.2018 16:54
Popdíváme-li se na obrázek A dr. Hlavatého, vidíme, že je to přesně ten problém p. Janíka. Řešení je dvojí, obrázek to nabízí:
1. Odstranit horní patro a ze spodního zapěstovat korunku
2. Odstranit spodní patro a korunku zapěstovat z horního.
Záležší samozřejmě na tom, co chce pěstitel. Já si osobně myslím, že p. Janík skutečně zasadil špičák, ale ne čistý ale s několika bočními výhony předčasného obrostu. V jaké výšce byl obrost, a jestli je to výška očekávané korunky, to nevíme. Vzhledem k délce kůlu trochu pochybuji.
Vrátím-li se k obrázku A, pak bych asi upřednostnil spíš to horní patro. Bez znalosti podnože a hlavně bez znalosti výšky kmínku je to beztak jen teorie.
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.94 (?), 6.2.2018 19:45
Meruňky si pěstuji na semenáčích ZR a myrobalánech, tam je růst taktéž velmi bujný.
Pán Hasman akej veľkosti dosahujú staršie stromy marhúl na ZR oproti marhulám na myrobalánoch? Marhule na myrobalánoch sa mi zle ošetrujú.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|