Vyber stromkov

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 66.105 (?) 
4.10.2014 14:30

Blízko domu bych dal v této nadmořské výšce určitě nějakou velmi kvalitní meruňku (např. Velkopavlovickou). Její podnož podle zeminy (meruňková podnož do propustné zeminy nebo slivoňová do těžší půdy). Druhá meruňka může být rannější a mrazuvzdornější (Leskora, Aurora, Pinkcot, Veharda) a klidně i dál od domu. Na jabloně bych v této nadmořské výšce M9 rozhodně doporučoval. Potřebuje dlouho oporu, ale velká úroda na malé ploše a jednodušší řez, sklizeň i ošetřování stojí při nejmenším za úvahu. Švestka např. Hanita, broskvoň např. Suncrest, hrušeň Wiliamsova na kdouli a druhou Lucasovu na kdouli (ta by na Vysočině nedozrála). Zaberou méně místa než jedna na semenáči. A z jabloní cokoliv. Můžete si dovolit třeba i Gr. Smith jako málokdo (aspoň jednu větev).

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 128.118 (?), 4.10.2014 19:59

Ked uz M9 co pozeram tu na okoli tak to maju sady. Stromky su sadene od seba zopar cm. Ako daleko by sa mali vysadzat M9?

Ja mam nedaleko jazero neviem ako by to dopadlo pri M9.

Mozno M9 je aj dobra kedze je tam vlhka poda. Neviem do coho ist.. bol som rozhodnuty pre MM106

Este mam na to taky tyzden a pomaly idem zaobstaravat stromky.

host - 248.9 (?), 4.10.2014 20:14

Ono také záleží, po jak dlouhé době ty stromky chcete obnovovat, M9 je tak na 10-15 let, navíc celou dobu kůl, protože koření opravdu hodně mělce. Produkční velkovýsadby jsou maximálně na tuto dobu, pak je zlikvidují a nasadí nové.   Lída

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 66.105 (?), 5.10.2014 8:02

To bych chtěl vidět ten kůl, když už má stromek průměr kmene 10 cm. Pak už to stačí jen sledovat. Druhá věc: ruční řez je něco jiného než strojní řez v produkčních sadech. Životnost stromku se dá individuální péči zvýšit (ačkoliv je u M9 skutečně nízká). V loňském roce jsem musel odstranit nemocný stromek na M9. Z kořenů mi však vyjelo několik zdravých silnějších výhonů. Tak jsem jeden vybral a přerouboval. Kůl tam dávat nebudu. V 210 m mám na zahradě 5 stromků na M9 a 3 na nějakém semenáči. Na Vysočině to mám v opačném poměru. MM106 používám jen na sloupové jabloně, takže si netroufnu radit.

milan209 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (90) - 213.10 (?), 12.10.2014 14:11

ZDRAVIM, tiež sa pripajam do diskusie s otázkou: Prosím poradte, aku jablon kupiť.

Som v nadmorskej výške 340mnm. Jemný, západný svah, nasvietený aj z juhu.

Pestujem tam na M09 Grany Smith, ale žiaľ podľa mňa je to odroda do teplejších oblastí to bol úplne zlý výber. Ten stromček má plody ale jablka sú o ničom. Uvažujem, že ho zlikvidujem.

Chcem Vás poprosiť o radu, kedźe som začiatočník, tak akú jabloň a na akom podpníku kúpiť. Mala by mať červené pekné jablká, chuťovo vyvážene, také proste mňam. Zároveň by som bol rád, keby tá odroda bola čo najodolnejšia voči kadejakým chorobám a aby zbytočne osy nelákala, lebo tie robia potom len škodu. Čítal som fórum, kde radíte na M106 a M7. OK, beriem. Ale kedže dobrých jabloní je viac, tak by som uvítal takú, kde aj amatér ako ja bude mať pekné jablká.

Rád by som ten stromček kúpil teraz čo najskôr a zasadil ho.

Pri ceste mi napríklad padol do oka stromček, ktorý som odfotil. Netuším, čo bol zač, ale asi také si dačo predstavujem... Môže byť ale aj trochu menší, ako ten na fotke.

Vopred ďakujem za akékoľvek rady.

Jabloň
Jabloň

host - 151.24 (?), 13.10.2014 10:20

Letné jablone a letné hrušky bych zvážil, v léte je vhodné jiné ovoce, slivky ringloty, broskyxne     -t

galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1410) - 179.38 (?), 13.10.2014 10:42

Ano, to je pravda.V létě se jablka a hrušky v kokurenci peckovin moc nechytají.Stačí jedna ranně letní skleněnka, nebo julie.Jinak jsou letní švestky jen tak do pusy nebo do knedlíků bezkonkurenční.

Dana22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (325) - 157.25 (?), 4.11.2014 18:54
Pěstuje se Malinové jako zákrsek? Nikde jsem ho nenašla, ale možná je jen vyprodané.

host - 248.131 (?), 4.11.2014 21:29

Dano 22, našla jsem Malinové (hornokrajské) ve Strážnici - ovocnaskolka.cz na M26, mohl by to být zákrsek, uvádějí jen podnož, Arbia Malenovice by ho měla mít jako čtvrtkmen na A2, dál ho má v nabídce Kruh, ale neuvádějí podnož ani tvar.           Lída

Dana22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (325) - 157.25 (?), 4.11.2014 22:12

Strážnice má napsáno "skladem ne", tak už je asi vyprodané, dívala jsem se k nim už dřív. A2 bude asi moc velké, pokud jsem správně pochopila, lepší by byl M7. Do Kruhu napíšu. Ale mockrát děkuji. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky13:14
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz