Volba stromku do zahrady k RD
|
|
 |
 |
host - 248.216 (?) 7.11.2022 21:16
M 26 vám větší stromek neudělá, navíc by měla mít oporu. Asi bych je dala jinam. Sama používám stromky na MM106 a M7, v horších půdách lépe rostou.
Ale na plánku mne zarazila ještě jedna věc - nevím, jak to máte orientované k světovým stranám - ale nebudou vám ty stromky v budoucnosti stínit ten skleník?? Ono sluníčko zjara a na podzim v našich šířkách tak vysoko není. Dlouhá osa skleníku by měla ideálně mít směr S - J, aby dlouhé strany osvětlovalo slunce V - Z.
Dobře popsané různé podnože mají na e-shopu "prodejstromku" - je to článek v části "praktické informace -poradna". Lída
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Zahradar - (10) - 166.242 (?), 7.11.2022 12:48, zobrazeno: 2096x
Dobrý den,
u domu mám zahradu cca 35 x 35 m jihozápadní svah, chtěl jsem ve spodní části zasadit pár stromů v travnaté ploše takovou přírodní zástěnu od sousedů s pomocí stromů a tak jsem v loni na podzim zasadil cca 2.5 m od hranice se sousedem dvě jabloně na M26 (Vanda a James grieve lired). Po prvním roce se snažím tyto odrudy tvarovat na klasickou korunku tzn. kosterní větve 3x a terminál, korunka je nad terénem je cca 60 cm. Letos jsem (beru, že trochu pozdě) po prostudování co je jaká podnož vysadil už na M7 Sparťana s korunou cca 90 cm nad terénem. Můj záměr byl od počátku zasadit stromky, které by aspon trochu pripomínaly strom cca výšky 3 - 4 m a z odstupem času co pročítám mi nepříjde zvolená podnož M26 vhodná (nerad bych po pár letech zjistil, že budu mít v místě maly stromek, ty bych určitě mohl sadit jinde u horní části pozemku). Z loňska mám zasazenou i asijskou hrušeň (u té si také nejsme jist zda nemá kolem sebe až moc místa). Stromky jsme loni sadil na M26 na doporučení ovocné školky, ale mám pocit, že místo v zahradě je prostorné a mohly by být použity větší podnože.
Půdní podmínky jsou jílovité (20 cm ornice a pak jil). Zajímalo by mě zda mé obavy jsou liché a i z těch M26 mohu vytvořit vzrostlejší stromy s korunkou nebo radši M26 nahradit něčím jiným a ty M26 přesadit někde bokem místa je podle mě dost. Děkuji moc za radu.
|  |
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.216 (?), 7.11.2022 21:16
M 26 vám větší stromek neudělá, navíc by měla mít oporu. Asi bych je dala jinam. Sama používám stromky na MM106 a M7, v horších půdách lépe rostou.
Ale na plánku mne zarazila ještě jedna věc - nevím, jak to máte orientované k světovým stranám - ale nebudou vám ty stromky v budoucnosti stínit ten skleník?? Ono sluníčko zjara a na podzim v našich šířkách tak vysoko není. Dlouhá osa skleníku by měla ideálně mít směr S - J, aby dlouhé strany osvětlovalo slunce V - Z.
Dobře popsané různé podnože mají na e-shopu "prodejstromku" - je to článek v části "praktické informace -poradna". Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
Zahradar - (10) - 60.7 (?), 7.11.2022 21:32
Moc díky za reakci,
s tím skleníkem je to tak, že tam ještě není ale je v plánu, na tom místě, nějak jsem nahodil čtverec orientačně, ale určitě bude delšími stranami sdměřovat na V-J.
Co se týče stínění, tak nove stromy už by to neměly zhoršit protože, trochu dál v levo už je docela vzrostly jasan, který už tak na místo vrhá stín, ale jedná se pouze o ranní hodiny a to ještě ty zimní, takže pokud nové stromy nebudou nějak moc velké neměly by už bránit a stínit.
Mohu se zeptat na Vaše zkušenosti zda M7 nebo MM106, už jsem nějak vyčetl že záleží i na odrudě, která ovlivňuje naslednou velikost. Každopadáně pochopil jsem tedy správně že ty M7 a MM106 budou prostě větší ale ne zas nějak obrovské aby se nevlezly od plotu vzálené těch 3 m.
Zrovna článek, který zmiňujete mě právě navedl na změnu podnože z M26 na M7, do té doby jsme nějak počítal, že z té M26 bude hezký strom korunovitý ne přízemní zakrslík.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.216 (?), 7.11.2022 23:16
Ono také záleží, na jaké podnoži požadovanou odrůdu jabloně seženu. Tyhle dvě podnože jsou středně vzrůstné a při výšce kmínku cca 60-70cm udělají stromky tak akorát - ne malé, ne příliš velké (a lze je pochopitelně usměrnit řezem). Ty své udržuji tak, abych na ně dosáhla ze třetího schůdku štaflí.
Co se týče rozestupů mezi nimi, tak ty moje jsou dost blízko sebe v řadě, takže mi lezou do sebe, ale kdybych je neusměrňovala, tak by udělaly průměr koruny cca 2,5m (tzn. mezi nimi by měl stačit rozestup 3m).
Schema porovnání velikosti stromků/podnož najdete pěkné na "zahradnictví Kruh - užitečné" Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 208.72 (?), 8.11.2022 8:51
Nejsem odborník, ale napíšu vám mé zkušenosti. Mám také jíl. Nezáleží jen na podnoži, ale také na odrůdě. Mám tři jabloně na podnoži MM 106. Odrůda Goldstar přirůstá nejpomaleji, odrůda Bohemia je střední ale Rubinola ta roste hrozně rychle, má velké přírustky a korunu jednou tak velkou než Goldstár. Ať se daří. Bohuna
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 243.43 (?), 9.11.2022 10:29
Naprostý souhlas, já mám odrůdy Orion a Admirál na M9 a jsou to stromiska větší než jiné na M26 nebo MM106.
Velmi přehlednou informaci mají v zahradnictví Spomyšl. Stačí si u konkrétní odrůdy najet dolů a vlevo klinout na text
Více na: Návod na pěstování jabloní
Mají to i s nákresy, do jaké výše která podnož roste, i když jak už bylo výše zmíněno, hodně také záleží na odrůdě.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 163.178 (?), 9.11.2022 11:40
Záleží nejen na podnoži a odrůdě ale i na půdních podmínkách stanoviště, nadmořské výšce, hnojení,závlaze, probírce plodů, střihu a na věku sazenice.
Měl jsem na M 9 James Grieve v dobrých podmínkách kmínek 90 cm, koruna 4 m výška a 6 m šířka. Stromek byl bez opory.
A také záleží zda je stromek zdravý (tedy ošetřovaný proti mšicím, houbám, plísním a jiným neřádům (hryzci).
J.A.R.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Zahradar - (10) - 166.97 (?), 9.11.2022 12:53
Takže myslíte, že stávající stromky M26, už ponechat. Ono už se za ten rok zakořenili a něco porostly. Jak vás čtu tak jsem možná i ty m26 dál docela blízko k sobě, kdyby se nakonec rozjely pěkně. Můžu se ještě zeptat jak jste spokojen z odrůdou James Grieve, původně byl můj požadavek ve školce sladké jablko, ale dočítám se docela opak.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 163.178 (?), 9.11.2022 16:00
James Grieve je slušné jablíčko s dlouhou konzumní dobou ale opravdu velmi přeplozuje a prbírat takové množství je otrava. Vyměnil jsem za letní Piros.
J.A.R.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|