vnitřní hniloba jablek
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 181.249 (?), 4.11.2008 20:22, zobrazeno: 18109x
Krásná, sladká, velká a chutná jablka začnou po několika málo týdnech po uskladnění hnít zevnitř - nejprve zežloutne ohryzek a toto pokračuje až hniloba zachvátí celé jablko aniž se to do poslední chvíle projeví na jeho vzhledu. Toto se mi projevuje na úrodě z více stromů podobných odrůd (mně neznámých). Prosím poraďte - jedná se například o nedostatek bóru? Děkuji. Zahrádkář Luděk z Karviné.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 130.20 (?), 26.11.2008 8:12
Jen hádám, berte to s rezervou. Myslím, že jde i o vlastnost odrůdy, kterou asi nelze výrazněji ovlivnit - mívalo to třeba Boskopské (koženáč) a mám pocit, že jsem to ještě četl i u jiných. Velká, přerostlá jablka s přebytkem dusíku nebo přezrálá asi budou náchylnější, ale stále to vidím na vlastnost odrůdovou. Zkusím to ještě někde nastudovat, nepůjde o nic nového. Tak mne napadá, jak daleko by asi lidstvo bylo, kdyby nezapomínalo věci již objevené. Z.E.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 182.183 (?), 26.11.2008 21:16
Naprostý souhlas s předchozí odpovědí. Je to mimo jiné odrudová vlastnost např. u odrudy Delicates. V dnešních atlasech se autoři velmi málo zmiňují o špatných vlastnostech odrud. To mnozí považují za nepodstatné. Když jsou sklizené plody k tomu náchylné, pomůže podle mne přeroubování na lépe skladovatelné sorty po poradě s ovocnáři v dané oblasti.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 181.249 (?), 1.12.2008 19:02
Děkuji za Vaše rady a názory. Pro upřesnění - jablka nejsou kožovitá, ale pokožky hladké, po vyleštění blýskavé a barvy nestejnorodě červené, dužnina je bílá, sladká a vyjímečně po velkém přezrání moučná, ale jen nepatrně. Lidově řečeno jsou úžasná. Plody z jednotlivých stromů (4) se liší intenzitou červené barvy (od žlutočervené po višňovou, nikoliv velikostí, jsou veliké jako pomeranče, tedy větší jak mandarinky a menší než citrusy. Nejvíce se jim barevností podobají odrůdy Gloster (Starkl, katalog podzim 2008). Zahrádkář Luděk z Karviné
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 131.85 (?), 3.12.2008 22:44
Mám dojem, že se jedná o přezralá podzimní jablka s krátkou sladovací dobou, spojenou s teplým uskladněním. Vladislav
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|