Věřte - nevěřte

host - 189.156 (?)
26.3.2016 20:23
No podobnost je dle mého značná. Obrázek z malé pomologie je nutno brát s rezervou, v Českém ovoci to je jinačí kafe. A. kalvil je opravdu dost podobný, hlavní rozdíl je v kyselejší chuti neznámého jablka. Ing.Fidla
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 236.1 (?), 25.3.2016 18:39, zobrazeno: 5015x

Loňská úroda jablek byla - jistě všichni potvrdí - enormní. Poslední jablka ze stromu naší oblíbené lokální odrůdy "Trnavské zimní" jsem otřepal, nasypal do 200l sudu a chystal se podrtit a zmoštovat. Jenže kdosi potřeboval půjčit drtíčku a pak do toho něc o vlezlo a nakonec k moštování nedošlo. Jablka zůstala v otevřeném sudu - venku pod přístřeškem až do jara. Nyní jsem se chystal, že tu břečku vyvezu na kompost. Jaké překvapení bylo, když jsem ze sudu vysypal - tedy až na výjimky - jablka ve výborné kvalitě. Pravda, letošní zima byla mírná, ale přeci jen nějaké mrazy byly. A šlo o jablka otřepaná, potlučená. Otlačeniny byly vesměs jen zkorkovatělé pod slupkou, hniloba prakticky žádná. Když to porovnám s trhanými jablky pečlivě opečovávanými ve sklepě a jejich ztrátami,  mohu jen kroutit hlavou.

Trnavské zimní ze sudu
Trnavské zimní ze sudu
Trnavské zimní ze sudu
Trnavské zimní ze sudu

host - 214.22 (?), 25.3.2016 19:11

To je dobré, přišel jste na nový způsob skladování jablek, pro ty co nemají sklep. :-)

host - 153.9 (?), 25.3.2016 22:55

Před časem mi jeden zahrádkář vysvětloval:

"Udělal sem hlúposť, že sem tu Jadernicu vykácal. Jabka opadaly, vydržaly celú zimu pod sněhem a zjara sem mohl přilepšovat ovcám."

Tož každý si na odrůdě cení jiných vlastností.

JZ

host - 189.156 (?), 26.3.2016 6:41

Inu pokud se jední o stejnou odrůdu, jako tady na Opavsku, tak mě t zas tak nepřekvapuje, vydrží totiž opradu dlouho.Mimochodem nenahlídl jste do 6. dílu Českého ovoce a nepročetl popis věnovaný Aderlebeskému kalvilu? Píše se tam o třech odrůdách, které vznikly výsevem jader Kalvilu bílého imního. Jedna z nich je dle mého tato neznámá odrůda.

Ing. Fidla

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 236.1 (?), 26.3.2016 11:20

O Aderslebenském kalvilu se podrobně píše v Kohoutově Malé pomologii. Popis ani obrázek však tuto odrůdu vůbec nepřipomíná. Fenotypicky mi to připadá na křížence Smiřického a Krasokvětu.

host - 189.156 (?), 26.3.2016 20:23
No podobnost je dle mého značná. Obrázek z malé pomologie je nutno brát s rezervou, v Českém ovoci to je jinačí kafe. A. kalvil je opravdu dost podobný, hlavní rozdíl je v kyselejší chuti neznámého jablka. Ing.Fidla

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 236.1 (?), 27.3.2016 9:46

Kohout píše, že stromy A.k. se dořívají jen středního věku. Všechny zdejší stromy "Trnavského" jsou sto i víceleté, s kmeny 3/4 metru silnými. Zajímavostí je i to, že raší a kvetou úplně poslední, později než Matčino i Bláhova (Hedvábné pozděkvěté nemám, nemohu porovnat). Divím se, jakou odrůdou se opylí, protože s ostatními jabloněmi se kvetením v některých letech ani nepřekrývá.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 26.3.2016 6:51

Věříme.To totiž my liní a nepořádní víme odjakživa. Jablka opadaná na zem často nesbírám, nechávám je na pospas ptákům. Ptáci toho moc nepoklovou a jablka často vypadají ještě koncem zimy jako by právě spadla ze stromu, občas to spadnuté jablko zjara i ochutnám a bývají celkem dobrá a chutná. Obvykle se pak jak začne růst tráva jablka rychle ztratí, ale přes tu zimu bývají taková nezničitelná, dokonce i když je přejedu sekačkou, tak hodně naseknutých jablek vydrží až do jara.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz