Urychlení hnití jablek
|
|
 |
 |
host - 229.57 (?) 23.10.2008 8:13
Dobrý den,
mám stejný problém jako vy. Letos jsem na hnojiště odvezla také hodně koleček a line se odtamtud nepříjemný zápach. Zaházela jsem to pokošenou trávou a příští rok se uvidí.
K.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
Chalupář - Stříbrný Zahrádkář (303) - 239.96 (?), 22.10.2008 20:56
Já bych to asi zkusil zasypat vápnem nebo vápencem, abych neutralizoval kyseliny z jablek a další vznikající při kvašení...
Jestli to bude co platné nevím, letos to budu zkoušet poprvé (jablek u mě na kompostu skončilo naštěstí málo), jen teoretizuji.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 19.114 (?), 22.10.2008 21:36
Patří vůbec nekvalitní jablka do kompostu? Letos jsem jich tam také dal, ale nyní při přehazování kompostu jsem byl dost nespokojen ze zápachu a z mazlavé hmoty která v kompostu vznikla. Snad se do jara kompost se vším vyspořádá.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 229.57 (?), 23.10.2008 8:13
Dobrý den,
mám stejný problém jako vy. Letos jsem na hnojiště odvezla také hodně koleček a line se odtamtud nepříjemný zápach. Zaházela jsem to pokošenou trávou a příští rok se uvidí.
K.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
hauser - Stříbrný Zahrádkář (383) - 113.121 (?), 24.10.2008 1:05
Dříve jsem také dělal asanační jámy a jablka posypával vápnem. Po roce jsem nevěděl kde byly, ale záleží na velikosti. Co se týče kompostu zda do něj jablka dávat či ne kvůli případným chorobám, nemyslím že by to bylo na závadu. Léta do kompostu dávám i napadené listí (padlí, strupovitost aj. běžné), trávu, plevele, prostě vše krom košťálovin. Choroby se mnohými procesy zničí. Pro jistotu vždy, když dávám do kompostu trávu s plevely, listí apod., posypu napřed místo dusíkatým vápnem které obsahuje Kyanamid vápenatý který postupuje vzhůru a ničí choroboplodné zárodky všeho druhu jakož i např. semena plevelů, larvy, slimáčí vejce apod. Zhruba měsíc po aplikaci dusíkatého vápna přidám do kompostu kupované bakterie urychlující rozklad a cca za tři měsíce mám hotový kompost, tedy pokud to s těmi jablky nebo jiným nepoužitelným ovocem nepřepísknu. Zdravím
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |