Určení odrůdy jabloně

Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 165.235 (?)
10.10.2016 23:38

Ve III. svazku Českého ovoce je stručně popsána cesta H.C. do Čech. Vaňkova Lidová pomologie odrůdu vůbec nepopisuje, krátkou zmínku najdeme v publikaci Jablka (Dvořák, Vondráček, Kohout, Blažek, 1976), kde je H.C. čtenářům představen jako anglická polokulturní cidrová odrůda s malými plody, odolná chorobám, zrající koncem srpna až začátkem září, v tuzemsku nepěstovaná. Rozdíly mezi zahraničními a českými popisy jsou značné. Připusťme, že byl ctěný pan Říha uveden v omyl, v Českém ovoci nepopsal skutečný H.C., ale úplně jiný kultivar, který mu byl s tímto pojmenováním zaslán.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 10.10.2016 15:26

Říhův Crab je zcela něco jinýho, než ten od Bellamyho a tyto oba se zas liší od toho od Miloše Vysloužila.

Vy jste snad byl u mě na zahradě? Nepamatuju si, že bych jablka někomu dával. Obrázky p. Hlavatého nejsou příliš ostré, ale moje plody H.C. se jim docela podobají. Včetně nasazení stopky se svalkem.

host - 189.156 (?), 10.10.2016 16:57

No já hodnotím Vaše plody s Říhovým Hagloe crabem, to je pro m jediný pravý Hagloe crab. Co se píše v anglických pomologiích je v tomto případě druhoradé. Říha popsal Hagloe crab tak jak ho popsal a vzhledem k mimořádné kvalitě této publikace by jím popsána odrůda pro nás měla být mnohem zásadnější než jiná odrůda téhož jména. Z fotek, Vámi uvedené doby zrání, popisu chuti, i toho že očividně nemá vzpřímený růst jako Parména, jednoznačně vyplývá že nejste majitelem odrůdy Hagloe crab, je mi líto...  To že Vám to někdo poslal od tímto jménem, neznamená vůbec nic, lidé leckdy ani neví že maj na zahradě tak lehce determinovatelnou odrůdu jako třeba Panenský...

Ing. Fidla

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 10.10.2016 22:27

Já vůbec na té odrůdě netrvám a v podstatě je mi zcela jedno, mám-li Hagloe Crab nebo ne.
   Ale můžu se jen usmívat nad jednoznačnými soudy o mých jabkách a tvaru mých stromů, o nichž nemáte ani zbla informací. Jak jste přišel například na myšlenku:...z toho že očividně nemá vzpřímený růst jako Parména, jednoznačně vyplývá že nejste majitelem odrůdy Hagloe crab. Sám jste si jistě vědom, že si vymýšlíte. Tuto odrůdu mám přiroubovanou pouze na jedné malé boční větvičce a z toho ani šlechtitelský génius nepozná "vzpřímený růst jako Parména". 

Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 165.235 (?), 10.10.2016 23:38

Ve III. svazku Českého ovoce je stručně popsána cesta H.C. do Čech. Vaňkova Lidová pomologie odrůdu vůbec nepopisuje, krátkou zmínku najdeme v publikaci Jablka (Dvořák, Vondráček, Kohout, Blažek, 1976), kde je H.C. čtenářům představen jako anglická polokulturní cidrová odrůda s malými plody, odolná chorobám, zrající koncem srpna až začátkem září, v tuzemsku nepěstovaná. Rozdíly mezi zahraničními a českými popisy jsou značné. Připusťme, že byl ctěný pan Říha uveden v omyl, v Českém ovoci nepopsal skutečný H.C., ale úplně jiný kultivar, který mu byl s tímto pojmenováním zaslán.

host - 189.156 (?), 11.10.2016 12:40

Ne to není výmysl, to je pouhá dedukce. Tak charakteristický habitus všímavého člověka samozřejmě zaujme a když jste na tu mou poznámku o typickém růsru nereagoval, dospěl jsem logicky k závěru, že to nijak typicky neroste. Ž e tam máte jedinou větévku jsem nemohl tušit, to jsou takové zavádějící informace, něco jak jste tuhle dával ty fotky listů, které nakonec patřily jediné odrůdě. Dokazuje to snad to, že pouze dle listů nedají determinovat odrůdy? Nikoliv, dokazuje to jen variabilitu listů v rámci jednoho stromu... Ještě se vrátím k Hagloe crabu myslím tím tomu od Říhy- z toho popisu je v podstatě jasný, že ani takový srdcař a odborník jako on, s touto odrůdou nějaké zvláštní zkušenosti neměl a vše o čem píše je v podstatě převzaté.Každopádně jedna věc se zdá býti jistou- nijak moc se tady nerozšířila, nakolik jsem zatím neměl tu čest...

Ing. Fidla

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 11.10.2016 16:48

Že tam máte jedinou větévku jsem nemohl tušit, to jsou takové zavádějící informace...

To nejsou zaváděcí informace. Jablka jsou stejná, ať rostou na jedné větvičce nebo na celém stromě a já jsem nic o růstu této odrůdy nic nepsal. To pouze Vy jste "očividně" popsal růst nepodobný Parméně.
   Ale nechme toho, oba jsme viděli spousty odrůd a oba víme, jak těžké je se v nich orientovat. Nota bene, když si každá odrůda dovolí vypadat a chutnat jinak z různých poloh. Jeden čas jsem současně zahradničil v Brně a na Svitavsku. Kdybych nepřenášel rouby té samé odrůdy z jedné lokality na druhou, nikdy bych neuvěřil, že je to jedno a to samé jablko. James Grieve, Krasokvět, Coxova, jakási podoba tam byla, ale přísahal bych, že jde-li o stejnou odrůdu musí jít aspoň o zcela jiný klon.

host - 189.156 (?), 11.10.2016 19:06

To je tedy pravda, proměnlivost plodů v závislosti od polohy bývá obrovská. Leckdy je to právě strom, jeho habitus, jež nám podává informace nejméně proměnlivé..

Ing. Fidla

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.10 (?), 1.11.2016 20:25
Tipnete si o akú odrodu ide? IH

Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 83.54 (?), 1.11.2016 20:56

Merkur.

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.123 (?), 1.11.2016 22:02
Presne. IH

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024