Úprava lehce zanedbaných korun



Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?)
17.6.2013 23:24

Já si myslím, že jsem Váš dotaz pochopil úplně přesně. Pouze Vy jste si mou radu vyložil poněkud osobně, což nebylo mým záměrem. Ona poslední věta není vůbec cílena na Vás, ale pouze dokresluje celou myšlenku, kterou jsem asi neohrabaně vyjádřil.  Píšete, že předešlý majitel udržoval stromy v menších tvarech, ale že tyto stromy během posledních dvou bezúdržbových let výrazněji zahoustly a zvětšily objem koruny. To je pro mě doklad toho, že původní majitel musel držet stromy na uzdě jedině za použití čím dál silnějšího řezu a potýkal se při tom s jejich  narůstající "zvlčilou" obrannou reakcí.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6569) - 14.199 (?), 17.6.2013 10:58, zobrazeno: 5743x

Zdravím vespolek

V brzké době dostanu do správy několik ne příliš starých ovocných stromů. Jsou v malé přídomní zahrádce a doposud byly udržovány majitelem v menších tvarech. Poslední dva roky pěstění neprobíhalo a korunky zahoustly a zvětšily se. Vzhledem k potřebě udržení velikosti budu muset provést nějaký zpětný řez. Nemám s takovým postupem zkušenosti. Prosím o radu, jak v základu postupovat a neudělat hrubou chybu. Stromy rostou bujně a jsou dobře rozvětvené na první pohled. Bohužel zatím nemám možnost udělat fotky.

   
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 17.6.2013 11:49

Asi nejdůležitější obecná zásada: když si zdravý strom sám vytvořil přirozený objem koruny, tak tento objem už lze jen velmi obtížně zmenšit. Objem koruny totiž nezávisí na řezu, ale hlavně na vitalitě zvolené podnože a výživových podmínkách dané lokality. Pokud dojde k úporné snaze člověka o zmenšení koruny, strom se mu odmění silnou tvorbou vlků a dočasně sníženou plodností. Řezem ale lze změnit, resp. usměrnit tvar koruny.  Takže: když zdravému stromu něco někde uřežeme, o kousek dál to relativně rychle zase doroste zpátky.


Jestli ty Vaše stromy mají dobrý kosterní základ z předešlých let a není potřeba radikálního zmlazení, jak píšete, nepouštějte se do žádných "velkých akcí" a provádějte pouze dílčí - korekční úpravy. Případnou potřebu většího řezu rozdělte do několika navazujících let. Nejčastější chybou je, když se starší ovocný strom nechá zcela svobodně růst X let (= bezprizorně), jednoho dne pak k němu přistoupí majitel s pilou a utkvělými omlazovacími choutkami, oflágá ho a myslí si, že má zase na X let pokoj.

      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6569) - 14.199 (?), 17.6.2013 14:22

Vy jste to, při vší úctě nějak nepochopil. Opakuju, že ty stromy MĚLY menší koruny trvale udržované řezem v té velikosti. Opakuju, že je to malá přídomní zahrádka, kde nemůžu nechat růst stromy, jak se jim zachce. Podnož a odrůdu už jaksi neovlivním, není-liž pravda, ty věci jsou už dané a neměnitelné. Tedy jediný způsob prostě jsou nůžky a pilka. Tu chybu svobodného růstu, opět opakuji, jsem neudělal já, ale předchozí majitel. Přišel jsem jaksi k hotovému=přerostlému. Právě proto abych to neoflákal se tu ptám.

         
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 17.6.2013 14:46

Předpokládejme, že nejsou na zakrslé podnoži, protože pak by s nima moc problém co se vzrůstnosti týče neměl být.Budou asi na bujnějších podnožích, takže po dvou letech nepěstění jsou přehoustlé(podotýkám, že né Vaší vinou),a každým dalším silnějším řezem na jaře budou vyhánět nové silné, a početné výhony.Mám pro Vás 2+1 rady:

1)pokud jsou opravdu na bujnějších podnožích, tak je třeba zvětšit objem koruny, protože síla mízy hnána z kořenů bude každoročním řezem vyhánět nové silné výhony.

2)U jádrovin se občas doporučuje udělat na kmeni motorovou pilou(řezy pilkou se rychle zacelí, a problém je tu znova)proti kmínku příčné zářezy do třetiny kmene-alespoň dva proti sobě v různé výšce.Tím se bujný růst na čas zpomalí-Je to drastické, ale praktické.Tuto radu publikovali i v Zahradkáři.

Nehnojit dusíkem, a nastudovat si nějakou publikaci o řezu,například tu,kterou jste už tady jednou uváděl.

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 17.6.2013 15:44

1. Rozdělte si stromy podle odrůd. Peckoéviny řežte opatrněji a jen za vegetace.
2. Stromy, zejuména jádroviny prořezávejte v době větší květní násady (nejlépe po roce se slabší úrodou)
3. Řez odložte na dobu květub a později
4. Co nejméně nebo vůbec nezkracujte loňské přírůstky.
5. Naopak nebojte se zakracovat čerstvé přírůstky a odstraňovat nevhodné po celou dobu vegetace. Platí pro jádroviny i peckoviny.
6. Snažte se korunu zmenšit průklestem tím, že celou větší větev odstraňte a ponecháte podobně umístěnou větev slabší a kratší.
7. V případě velkého nepoměru těchto větví můžete dočasně ponechat pahýly - Záhnův řez. Platí to zejména pro peckoviny. Řezy veďte vždy šikmo, aby z ran mohla odtéci voda

Ohýbání je pracné. Násilné zásahy, jako záseky do kmene, přesekávání kořenů, vyřezávání kroužků kůry, zaškrcování větví bych bral jen jako krajní řešení a nedělal u peckovin.

               
host - 220.132 (?), 25.6.2013 22:16

ano, letní řez, čekal jsem, kdo až s tím přijde :D někde je tu na fóru popsaný i dvoufázový sektorový řez, tam by pro vás taky mohly být užitečné informace, jinak jsem se nedávno díval na pěkné video o letním řezu, ten se vám určitě hodit bude ;)

                  
host - 220.132 (?), 25.6.2013 22:19

on totiž ten letní řez může docela dobře omezit růst stromu a spíše ho donutit k větší plodnosti, on se i tou vysokou plodností dost oslabuje, a tak by tolik nemusely růst.. no ale to se dozvíte i ve videu

         
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 17.6.2013 23:24

Já si myslím, že jsem Váš dotaz pochopil úplně přesně. Pouze Vy jste si mou radu vyložil poněkud osobně, což nebylo mým záměrem. Ona poslední věta není vůbec cílena na Vás, ale pouze dokresluje celou myšlenku, kterou jsem asi neohrabaně vyjádřil.  Píšete, že předešlý majitel udržoval stromy v menších tvarech, ale že tyto stromy během posledních dvou bezúdržbových let výrazněji zahoustly a zvětšily objem koruny. To je pro mě doklad toho, že původní majitel musel držet stromy na uzdě jedině za použití čím dál silnějšího řezu a potýkal se při tom s jejich  narůstající "zvlčilou" obrannou reakcí.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zkušenosti se střešní krytinou Capacco a střešní krytinou Tři pyramidy27.9.2024
Puchýřky na sklolaminátovém bazénu - osmóza gelu24.9.2024
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika