Jak se stříhají ovocné stromy?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
2.2.2015 11:22

...bych se v tomto případě nebál odřezání všech nadbytečných větví na vět.kroužek. Určitě by to v součtu nepřesáhlo 20procent hmoty nadzemní části.

Jenže Zahnův řez je o trochu něčem jiném. Při řezu na kroužek záleží na tloušťce ponechané větve (co na ní zůstane ten kroužek).  Je-li ponechaná větev slabší než ta uříznutá, určitě stromu prospějete, když necháte i na jabloni omezeně aktivní pahýl.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 1.2.2015 11:09

Když jsem hledal Zahnův, tak se všude píše, ze je pro peckoviny, tak tomu moc nerozumím.

To je právě ten problém hledání instatních informací na internetu. Nepřemýšlím, přečtu a udělám podle návodu. Kdybyste se pokusil princip Zahnova řezu i pochopit, zjistil byste, že to není žádný speciální řez, nýbrž jen způsob, jak zajistit dobré zahojení větších řezných ran. Což je důležité především u peckovin, ony trpí klejotokem a zavalují poranění hůř a pomaleji než třeba jabloně. Budeme-li se k jádrovinám chovat stejně šetrně jako k peckovinám (včetně Zahnova řezu), ony to jen ocení.

host - 157.239 (?), 1.2.2015 11:19

Bon, bon Mr MV, na nových f. je vidět působení mšic-křivé výhony, neopadané listy-nejspíš budou vajíčka na čekané-tedy odstranit-buď výhony, nebo líhnoucí se breberky. Taky na kmínku je nepotřebná halůzka... S.P.,Ch.

Zdenci - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 245.32 (?), 1.2.2015 12:30
Ne nadarmo se říká: chytrému napověz, hloupého kopni

host - 123.155 (?), 1.2.2015 18:15

Je to presne tak, jak píe Miloš Vysloužil, Zahnôv rez má svôj význam nejen u peckovin. Zásadní je i u jádrovin, hlavne pri transformaci koruny. Je to opravdu ke stromu výrazne setrnejší...

Ing. Fidla

host - 157.239 (?), 1.2.2015 18:52

Při dobré agrotechnice-vypletí, vytvoření zál. mísy, přihnojení, mechanického rozevření... bych se v tomto případě nebál odřezání všech nadbytečných větví na vět.kroužek. Určitě by to v součtu nepřesáhlo 20procent hmoty nadzemní části.Pana Zahna nechme pro větší hrůzy.wink  S.P.,Ch.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 2.2.2015 11:22

...bych se v tomto případě nebál odřezání všech nadbytečných větví na vět.kroužek. Určitě by to v součtu nepřesáhlo 20procent hmoty nadzemní části.

Jenže Zahnův řez je o trochu něčem jiném. Při řezu na kroužek záleží na tloušťce ponechané větve (co na ní zůstane ten kroužek).  Je-li ponechaná větev slabší než ta uříznutá, určitě stromu prospějete, když necháte i na jabloni omezeně aktivní pahýl.

sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 210.183 (?), 21.1.2015 2:03

Zdravím

No mě tady jímá z některých rad hrůza. Nevím proč, když máte problém s ovoc. stromy a nebo zahradou vůbec si nezajdete na Uzemní radu Českého svazu zahradkářů. Oni mají seznam ovocnářských instruktorů v místním okresu kde máte stromy a nebo jste členem. Jejich rady se týkají i pro nečleny a jsou zdarma a práce odborníka je dle domluvy mezi Vámi.

Já vím o čem mluvím jsem ovocnářským instruktorem ČSZ Bruntál a působím ve 3 okresech a od loňského roku pomáhám i v Polsku zahradkářum.

Je to jenom věc domluvy a objetování 100kč za hodinu. Když uvážíte. že za hodinu se dá udělat průměrně i 5 čtvrtkmenů. To záleží od jednotlivého instruktora a dohody mezi Vami. Já u toho dávám i poradenství a i zaučuji.

sadař vlada

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 21.1.2015 23:57

To máte pravdu, je to osada od osady, někde instruktora nechtějí, někde si ho dovedou tajně jen pro sebe a nejhorší je způsob, kdy někdo z spořivých vymyslí, že pro školení poskytne svou zahradu. Nechce dát nic, protože přeci poskytl demonstrační materiál. Ostatní také nechtějí dát nic, protože se přišli jen podívat. A nepopovídáte si, protože se přou mezi sebou o svých částech polopravdy (já jsem ti to říkal, že je to jenom a jen takhle). Často apk dobře zaplatí nečlen ČZS a nikoliv člen, pro které je to určeno.

sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 210.162 (?), 23.1.2015 22:24

Zdravím

To vše je od lidí. Já dávám i osobní konzultace zdarma a za demonstraci bych si nic nevzal pokud je pro výuku kolektivu. U osobních návštev samozřejmě práci účtuji, ale konzultace je zdarma bez ohledu na čas.

Chodím do některých osad, ale máte pravdu, že větší zájem je podomní.

sadař vlada

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024