Topaz
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 116.139 (?) 4.2.2014 20:59
Ako istotne všetci vedia, na jablkách je možné hodnotiť veľa vlastností: tvar, veľkosť, farba plodu, povrch šupky, dĺžka stopky, farba, štruktúra, hustota, šťavnatosť a vôňa dužniny, chuť dužniny... Ideálny je harmonický pomer vlatností dužniny, ale pre mňa predsa len ostáva dôležitejšia chuť ako jej štruktúra či šťavnatosť. Preto mi neprekáža zrnitosť dužniny môjho obľúbeného Topazu zavinená vysokou teplotou skladovania v prvých týždňoch po zbere úrody. Teraz, v prvej dekáde februára, je napriek tomu Topaz naďalej typicky "ostrý" a originálny. Štiavy, cukrov aj kyseliniek je v dužnine stále dostatok, aj keď plody už prichádzajú do chuťového zenitu. Jednou vetou: Veľmi chutné jablko.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 8.12.2013 18:28
Já se vůbec nezlobím a naopak se mi velmi líbí Váš styl psaní o odrůdách jabloní, milý pane Vladislave. Jednak Váš přehled o starých i nových odrůdách a jednak to, jak dokážete pěkně natvrdo napsat, že Vám to, či ono, nechutná a naopak. Zvláště pak děkuji za Vaše přání mého dobrého strávení Denáru. Jste zatím jediným příznivcem této zapomenuté odrůdy. Pokud si tuto přízeň zaslouží, tak proč to později neuznat. Mně to problém nedělá. Nemohu ani objektivně posoudit, jestli Produkta stojí za prd, či ne, stejně jako další omyl z Holovous s názvem Resista, jak píšete. Asi jediným příznivcem Resisty je pan Jaroslav od Prahy a tímto tvrzením jste mu asi mnoho radosti nepřinesl. Já hluboce lituji, že jsem dopustil vylomení roubu Dukátu s první úrodou. Na tomto místě, kde byl původně Dukát, je nyní Resista a myslím, že to nebude plnohodnotná náhrada za Dvořákův Dukát. Trochu mi uniklo, milý pane Vladislave, kde jsem urazil Zvonkové. Právě naopak ho zde na fóru chválím ze všech nejvíce. A můj "milášek" Topaz? Mám jich letos tolik, že je nejspíš nestačíme ani sníst. Naroubovaný na Spartanu prosperuje velmi dobře. Jak je vidět, tak ne každému předvádí svoji typickou chuť. Na Nový rok "ladit opici" Idaredem nebudu. Upřímně řečeno, tak bych po něm sáhl až tak někdy pozdě na jaře. Tehdy se ocení jeho kvality nejvíce. Co se týče Vašeho diamantu ze Slovenska, tak jsem rád, že jsou dávno pryč doby, kdy jsem se omlouval za jeho slovní výpady jiným pisatelům. Cítil jsem tuto potřebu proto, že jsem v té době byl asi jeho jediným podporovatelem a tím pádem jsem se domníval, že jsem za tyto jeho slovní útoky odpovědný i já. Tato doba už pominula a já jsem si přestal lakovat tento diamant na růžovo, a pochopil jsem, že každá mince má dvě strany. Nebo, že nic není jen bílé. Vidím ale, že Vaše chvála tohoto diamantu jaksi zmizela. Nebo snad byla v jiném příspěvku? Ať tak, či tak, není mi moc příjemné o tom psát a dělám za tím definitivní tečku. Do budoucna bych se k tomu už nerad vyjadřoval.
|
|
|
|
|
|
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 31.20 (?), 9.12.2013 15:15
Rezista dává možná výsledky podle místa, teploty, složení půdy... u mně zarodila letos poprvé, originál na J-TE-H + rouby na mých semenáčích (z jader Topaz) - vše bez postřiků ve vegetaci (jen Kuprikol v zimě a Dithane v předjaří na holé větve).
Výsledek - čisté plody bez chorob a škůdců, sklizeň po propadu 5% koncem října, ve špatném skladu (teplo, sucho) nevadnou a jsou v konzumní zralosti, odhaduji, že vydrží do vánoc - pak budou zkonzumovány 10člennou rodinou. Chuť nasládlá (pro diabetika tak akorát), jemně navinulá. GD sice chutná jinak, ale pro mě je Rezistou nahrazen.
Zdravím - J.
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 116.139 (?), 4.2.2014 20:59
Ako istotne všetci vedia, na jablkách je možné hodnotiť veľa vlastností: tvar, veľkosť, farba plodu, povrch šupky, dĺžka stopky, farba, štruktúra, hustota, šťavnatosť a vôňa dužniny, chuť dužniny... Ideálny je harmonický pomer vlatností dužniny, ale pre mňa predsa len ostáva dôležitejšia chuť ako jej štruktúra či šťavnatosť. Preto mi neprekáža zrnitosť dužniny môjho obľúbeného Topazu zavinená vysokou teplotou skladovania v prvých týždňoch po zbere úrody. Teraz, v prvej dekáde februára, je napriek tomu Topaz naďalej typicky "ostrý" a originálny. Štiavy, cukrov aj kyseliniek je v dužnine stále dostatok, aj keď plody už prichádzajú do chuťového zenitu. Jednou vetou: Veľmi chutné jablko.
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.140 (?), 19.2.2014 22:17
Dobrý deň, ja mám na záhradke (Západné Slovensko) 2 stromky Topazu cca 10m od seba. Takže úplne rovnaké podmienky čo sa týka polohy, teploty, zloženia pody,...Zaujímavé je, že jeden strom dáva špičkové plody vynikajúcej chuti, vone, konzistencie, veľkosti,... a druhý plodí drobnejšie plody podradnej chuti, bez vone a tuhšej konzistencie. Keby som mal hodnotiť chuť Topazu z týchto dvoch stromkov, tak v rebríčku asi 50-ich odrod čo som ochutnal by bol Topaz z 1.stromu na 1.mieste a z 2.stromu na poslednom. Pritom žiadnu chorobu na 2.stromku nepozorujem. Je to zvláštny úkaz, ktorý možno vysvetľuje rozdielnosť jednotlivých hodnotení,
Marián
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.140 (?), 20.2.2014 18:52
Obidva Topazy sú zakúpené v ov.školke, podnož slaborastúca (JTE-E, alebo M9). Rozdiel vo výžive nepredpokladám. Tiež ma napadlo, či nejde o rakovinu kory, ale žiadne príznaky na kmeni ani konároch som nepozoroval. Myslíte, pán Paľo, že v prípade latentnej formy rakoviny by bola tak negatívne ovpyvnená chuť plodov?
S pozdravom Marián
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miroslav Srba - (19) - 201.176 (?), 22.2.2014 21:28
Mě ještě napadá, že ten "horší" strom mohl být už v mládí nasosnutý nějakou mšicí a infikován tak nějakou virózou. Rostlinných virů je hodně, příznaky mohou být žádné až po flekaté listy. Celkové zhoršení v nějakém znaku by tomu odpovídalo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|