Tak nevím, jestli mi fakt prodali Idared
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 64.231 (?), 20.10.2008 14:27
Paní Danielo, zdá se, že si na determinaci nikdo z čtenářů netroufá. Můžeme si tedy vzájemně pár našich "Idaredů" vyměnit a pak shrnout alespoň své laické názory. (Kontakt mimmo@volny.cz). Moje stromy zrají dříve, protože jsou skutečně ve velmi teplé oblasti. Navíc všechna jablka nejsou stejně vybarvená. Zvlášť když jsou na různých podnožích. Ale chuť snad bude stejná. Já chuť popsat slovy neumím. Poznám však, že je něco sladší, kyselejší, voňavější, šťavnatější než něco jiného.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 130.20 (?), 4.11.2008 8:19
Paní Danielo, asi bych s takovou jistotou netvrdil, že to není Idared. Sám jsem měl na koupeném stromku Idared celočervený, s matnou, nelesklou a nemastnou slupkou, i dužnina byla trochu do žluta, chuť snad trochu více jonatanovitá. Jen o kousek dále Idared roubovaný na M9 byl zcela jiný. A trochu jiniý byl i koupený z velkosadů. I když toto je běžné u většiny odrůd, že s ohledem na podnož i stanoviště vypadají trochu jinak, zdá se mi, že u Idaredu je to silnější. Pokud je rozdíl větší a množením se nemění, jde pak o mutaci - viz Rubín x Bohemia. Srovnávejte i listy, letorosty, způsob růstu, barvu kůry a samozřejmě plody. No a i když by to nebyl Idared a šlo o kvalitní zimní jablko, žádné neštěstí. Můžete zkoušet odborné komise na výstavách, nebo si jablko pro sebe pojmenovat sama. ¨'Třeba ajdahoured, to zní pěkně, ne? A při troše fantazie nějaká ta historka o roubech ukradených ve Státech a dovezeniých tajně v kytaře či kontrabasu a ještě budete slavná. Nebo se prostě jen smíříte s tím, že některé věci se člověk už nikdy nedozví. Nehorší je to v případě tragedie, ale o to tady vůbec nejde. Hlavně ať Vám jablka chutnají a moc je těm odborníkům nerozdávejte, nebo se k nim začnu hlásit taky. Zdraví přeje i zdraví Z.E.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan Boštička - Stříbrný Zahrádkář (165) - 44.124 (?), 4.11.2008 16:40
Je třeba si uvědomit, že dnešní Idared má poněkud jinou chuť, než před třiceti lety. Jsou klony, které mají lepší zbarvení, dokonce i mírně narůžovělou dužninu v dolní části u jádřince. Řekl bych, že mají i sladší chuť a více stop po Jonathanu. Osobně jsem se s touto odrůdou rozloučil asi před deseti lety. V předloňském roce jsem náhodou u jedné společnosti tuto staronovou odrůdu ochutnal a byl jsem velice překvapen a tato odrůda se vrátí do mé sbírky. Tyto plody byly celočervené i vkoruně stromu.Rovněž na Litoměřicku v novějších sadech tento klon je, ovšem ne celočervený, nýbrž s již zmiňovanou narůžovělou dužninou v oblasti jadřince. Ale chuťově rovněž lepší než původní odrůda. Domnívám se, že je otázkou času, kdy dojde někým k přihlášení těchto klonů jako nové odrůdy a Idared ještě dlouho setrvá v seznamu tržních odrůd.
Milan Boštička
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 130.20 (?), 5.11.2008 7:43
Paní M.R. nebuďte posmutnělá, úsměv Vám totiž neobyčejně sluší. Nic se určitě nestalo, jen jste provedla malou redukci plodonosného obrostu. Navíc řidší strom je první opatření k omezení strupovitosti, lépe větrá a osychá. Menší úroda je také prevence proti alternativní plodnosti, takže vlastně samé plus. Hezký den. Z.E.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|