Sušení jablek
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.178 (?) 1.12.2011 20:50
Suším nad kamny, veškeré podzimní ovoce.krásně voní po celé chalupě.V létě sušička na noční proud.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.217 (?), 1.12.2011 21:56
Elektrická sušička má obrovskú výhodu, že ju umiestnite v miestnosti kdekoľvek blízko zásuvky, aby nezavadzala a suší hygienicky, bez prachu. Ako druhú šikovnú variantu považujem umiestnenie nad plotnou či kuchynským sporákom, ideálne kachlovým. Kedysi sme nakrájané hríby sušili aj v plynovej rúre-na sporo a s pootvorenými dvierkami. Ako najmenej praktické mi pripadá ukladať ovocie na radiátory. Prevažne sa hlavne v novostavbách používajú Korady, ktoré majú hrúbku iba 5 cm, takže pôdorysná plocha vykurovacích telies je minimálna. Keďže, ako som spomínal, nemôžeme nájsť super sušičku Zelmer, riešime sušenie hríbov, zeleniny a ovocia núdzovo na drevenej mrežke podlahového radiátora (vancoilu). Musíme dávať pozor, aby sme na tácky nešliapli. Ďalšou nevýhodou radiátorového sušenia je prach, ktorý sa víri prúdením teplého vzduchu a usadá na vodorovné plochy a na sušené produkty. Elektická sušička navyše nie je závislá na vykurovacom období, takže je použiteľná celoročne. Dúfam, že sa nám ju podarí nájsť. Je to záhada, nikomu sme ju nepožičiavali. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.217 (?), 1.12.2011 23:15
Dobrý nápad! Máte vlastne multifunkčný kuchyňský spotrebič. Vďaka Vám ma napadlo, že by sme mohli doma na sušenie využiť aj elektrickú rúru. Stačí zapnúť zadnú kruhovú špirálu s ventilátorom a nastaviť teplotu trebárs na +50. Ale to sušenie na vancoili je predsa len lacnejšie, aj keď menej hygienické. Teraz práve dosúšame papriky a cherry rajčiny, ktoré sme oberali zelené pred príchodom mrazov. Doma v teple krásne sčerveňali. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 102.7 (?), 4.12.2011 8:54
Na radiátoru samozřejmě nemám položené přímo kousky jablek - asi by popadaly nebo se přilepily k radiátoru, nýbrž mělké plechy. Ne kvůli tomu, aby nenasály prach, ale z praktických důvodů - jablka se loupou, pokrájejí a narovnají na plech na stole a celé se položí na topení. Taktéž se po částečném prosušení snadněji prohrábnou.
Pokud by se spočítaly kubíky vzduchu, které projdou ventilátorem sušičky, je otázkou, kolik prachu projde tudy. Ale to je úplně nesmyslná debata, beztak drtivou většinu prachu dostaneme do organizmu dýcháním. Navíc, prach v žaludku neškodí, v plicích ano.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.200 (?), 4.12.2011 13:34
Názor p.Martina mi pripadá rozumný. Nechcem robiť z prachu strašiaka, ale prečo ho zbytočne lepiť na nakrájané ovocie, keď sa to dá urobiť čistejšie? Zmyslom a zámerom je čo najskôr usušiť a rýchlo uschovať do nádoby. P.Miloš zrejme neskúšal otvoriť kryt radiátoru alebo dvihnúť mriežku, aby sa pozrel, koľko je tam pavučín a prachu. Klasické rebrové široké radiátory bez krytu sú na sušenie vhodnejšie a nenasávajú toľko prachu zo zemi pod radiátorom. Výhodu sušenia v elektrickej sušičke v ktoromkoľvek období roku ale nenahradí ani ten najlepší radiátor. Spotreba el. energie je zanedbateľná. Kachlový sporák je takisto ideálny, teplota kachlíc na povrchu kobky neprevyšuje +60, čo je pre sušenie ideálne. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|