Stupeň červivosti jabloní podle odrůd



host - 19.6 (?)
25.11.2013 16:36

minimalne : Rajka

nejvice cervive: Golden Delicius (50 procent letosni urody)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 58.114 (?), 25.11.2013 13:03, zobrazeno: 7412x

Založil jsem toto vlákno, abychom zde mohli zveřejňovat svoje vlastní poznatky o přirozeném stupni červivosti jabloní podle odrůd – tedy stanovit nejvíce a nejméně napadávané odrůdy. Podmínkou hodnocení je to, že jabloně nejsou nijak chemicky ošetřovány proti obaleči.
Za sebe mohu napsat tyto poznatky :
- nejvíce červivé : Matčino, Rozela, Rubinola, Rubín
- minimálně (ojediněle) červivé : Karmína, Opál, Ontário, Heliodor, Zuzana, Spartan

   
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 16.8 (?), 25.11.2013 14:40

Připojil bych nejméně červivé Rezista, Florina. J.

      
host - 19.6 (?), 25.11.2013 16:36

minimalne : Rajka

nejvice cervive: Golden Delicius (50 procent letosni urody)

         
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 12.162 (?), 25.11.2013 16:39

U mne nejvíce červivé je James Grieve.

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 92.38 (?), 25.11.2013 18:36

Každý rok je to jiné. Ale obecně bych řekl, že rezistenty červivějí méně.

               
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4603) - 38.136 (?), 25.11.2013 18:52

Asi je to tak. Mám ten stejný poznatek. Za to, že rezistenty nechutnají obalečům a houbám mohou i tzv. sekundární látky metabolismu rostlin (primární je třeba cukr, bílkovina... a sekudární je alkaloid, glykosid, tříslovina...). Otázkou je, jestli jejich konzumace je vhodná a hlavně zdravá i pro člověka??? Pro křížení byly použity druhy jabloní odolné, ale taky nejedlé.

                  
host - 213.119 (?), 25.11.2013 19:45

No... velmi zajímavý postřěh,

co je tedy lepší?           Rezistent nebo odrůda pod preventivní chemickou ochranou?

Třeba by to byl dobrý námět pro diplomovou práci.

Jarin

                  
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 15.99 (?), 25.11.2013 22:21

Veru odvážna úvaha. Bolo by prospešné, podložiť ju aspoň jedným serióznym zdrojom informácie o sekundárnych metabolitoch, ktoré nechutia obaľovačom. Neverím, že by alkaloidy(?), glykosidy či triesloviny v šupkách nezrelých jabĺčok boli pre naše zdravie nebezpečné podobne ako napr. nezrelé zelené rajčiny. Množstvo moderných interšpecifických odrôd viniča obsahuje význačný podiel génov divokých rév, odlišné triesloviny oproti európskej réve poznáme často aj v chuti bobúľ, ale zatiaľ som nepočul o jedinom prípadu zdravotnej škodlivosti týchto hybridov. Naopak, niektoré najnovšie muštové "frankoamerikány" sa stále častejšie objavujú na prvých priečkach degustácií vín.

Vrátim sa k otázke vo vlákne. Najviac červivých plodov mi odpadlo u Floriny, Angoldu, Orionu a Melodie. Sem tam daaké červivé jablko na strome som našiel u Topazu, Siria aj Pinovy. Najmenej červivých plodov bolo na sortách Braeburn, Pink Lady (Cripps Pink), Lipno, Luna a Rozela. Súvislosť medzi lákavosťou plodov pre hmyz a tým, či sú to rezistenty alebo "strupáče", v mojom prípade nevidím. Vypozoroval som však, že najmenej červivých plodov bolo u jabloní pestovaných na podložke M9. Bujnejší podpník má možno vplyv na menšiu hustotu dužniny, ktorá kladie menší odpor žravým húseniciam. Tvrdá dužnina a mastná šupka zrejme vytvárajú pre samičky pri kladení vajíčok určitú bariéru. Pravdepodobne z týchto príčin u mňa dopadli najlepšie odrody Braeburn a Luna. Cripps Pink na M9 dozrela najneskôr- oberal som ju až včera, počas náletu obaľovačov mala teda plôdiky riadne tvrdé.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 92.38 (?), 25.11.2013 22:30

Bujnejší podpník má možno vplyv na menšiu hustotu dužniny, ktorá kladie menší odpor žravým húseniciam

Mám zkušenost opačnou. Na slabě rostoucích podnožích bývají plody větší, dužina naopak řidší, rychleji přezrávající. Větší napadení živočišnými škůdci u vyšších tvarů bych přisuzoval spíš hustší koruně a absenci probírky. Jablka bývají napadeny pilatkou i obalečem s oblibou v místech, kde se plody vzájemně dotýkají.

                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 15.99 (?), 25.11.2013 23:36

Prikláňam sa k názoru p.Standy. Za plotom máme od západu pole, záhradka je dosť vystavená severozápadným vetrom. Piliarku som za 10 rokov pestovania jabloní nevidel, preto ani nestriekam. Najväčšie plody mám na podpníkoch MM106. S výnimkou triploidného Orionu na M26. Tam je však veľkosť plodov limitovaná geneticky. Väčší plod má logicky redšiu dužninu. Odroda Lipno na M9 nemala plody väčšie ako 6-7 cm. Pôda je veľmi úrodná.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika