Strupovitost - je pozdě na postřik?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 9.74 (?), 19.6.2009 9:13, zobrazeno: 19302x
Dobrý den, mám na zahradě starší stromy - zákrsky - jsou napadené strupovitostí, začala jsem s ní "bojovat" až vloni na podzim - tj. shrabávání listí, shnilých plodů, na jaře průřez. Protože máme zahradu daleko, nemám možnost stříkat v "pravou dobu", povedlo se mi to až minulý víkend, kdy už jsou stromy a plody napadené. Postřik - discus, tam píšou že se musí používat již od stadia myšího ouška, po odkvětu a nyní. Ten první termín mi kolegha v práci rozmluvil, že je to zbytečné, ten druhý jsem prošvihla. Poradíte někdo - má ještě cenu jabloně stříkat nebo už je to zbytečné? Děkuji ves.ma@seznam.cz
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 79.90 (?), 20.6.2009 21:17
Pokud máte strupovitost i na plodech, už s tím nic neuděláte. Pokud je jen na listech, lze pravidelným použitím kontaktních herbicidů až do sklizně docílit slušných plodů. Je to však také záležitost odrůdová.
Vlhkost v koruně či jejím okolí rozvoj padlí samozřejmě podporuje a také s příslušnou teplotou. Pouze po větším dešti se může na čas jakoby ztratit.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 61.6 (?), 20.6.2009 22:02
Kontaktími herbicidy byste jabloním příliš nepomohl.
Co se týče padlí.
Radoslav Rod v 1000 radách píše: Radac 384: Padlí jabloňové se šíří hlavně za teplého a suchého počasí v nižších polohách.
A. Dvořák: Pěstování jabloní str. 241: ...ve všech oblastech jevýskyt padlí vyšší po mírných zimách a v sušších letech.
Podobně i jiní autoři.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|