Staré odrůdy jabloní
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 179.38 (?) 14.12.2013 13:53
Mě nezbývá Vážení přátelé, ak dovolíte, než se srdečně zasmát.Někomu je líto "starých časů",ale proč?důvodem vašich nářků jsou staré odrůdy, nebo poztrácené chuťové pohárky?S tím prvním je snazší něco provést, protože v dnešní době máme širokou škálu výběru dřívějších odrůd pěstovaných v dávných dobách.Internet je v tomto směru výborný pomocník.Existují genobanky, které v minulosti asi nebyly.Oka, stromky lze objednat odevšad, možnosti jsou(kdo říká že nejsou, je ťululum),a výběr je pestrý.Horší je to s poztráceným časem, a naším otupělým jazykem.
že tyto odrůdy dobře vypadají, dobře plodí, dobře chutnají a nemusí se stříkat.
Stačí, že dobře vypadají, jsou moderní(tzn.my jdeme s dobou),některé se stříkat nemusí, chuť mají nezřídka neutrální, ale to nevadí-my si nakrásně vypadajícím jablku prvotřídní chuť domalujeme.Přece nebudeme pěstovat staré odrůdy-vždyť už to slovo zní odporně?což-nemám pravdu?
Abych nebyl jednostranně podezírán, doplním,že nové, i staré odrůdy kupuju i já.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 10.2 (?), 13.12.2013 23:00
Mívali jsme velkou zahradu a Wealthy jsme měli na ní také. Pro mě to byl byznys-strom. Jako student jsem do sběrny mohl dodávat spoustu padaných jablek- pak zrušili sběrnu a strom už také není, takže zbyly jenom vzpomínky. Byla to podle mě výborná, šťavnatá podzimní odrůda vhodná na moštování. S tím propadem máte pravdu. O chuti je vždy těžké diskutovat- každý máme jinou, mě Wealthy chutnaly.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 179.38 (?), 14.12.2013 13:53
Mě nezbývá Vážení přátelé, ak dovolíte, než se srdečně zasmát.Někomu je líto "starých časů",ale proč?důvodem vašich nářků jsou staré odrůdy, nebo poztrácené chuťové pohárky?S tím prvním je snazší něco provést, protože v dnešní době máme širokou škálu výběru dřívějších odrůd pěstovaných v dávných dobách.Internet je v tomto směru výborný pomocník.Existují genobanky, které v minulosti asi nebyly.Oka, stromky lze objednat odevšad, možnosti jsou(kdo říká že nejsou, je ťululum),a výběr je pestrý.Horší je to s poztráceným časem, a naším otupělým jazykem.
že tyto odrůdy dobře vypadají, dobře plodí, dobře chutnají a nemusí se stříkat.
Stačí, že dobře vypadají, jsou moderní(tzn.my jdeme s dobou),některé se stříkat nemusí, chuť mají nezřídka neutrální, ale to nevadí-my si nakrásně vypadajícím jablku prvotřídní chuť domalujeme.Přece nebudeme pěstovat staré odrůdy-vždyť už to slovo zní odporně?což-nemám pravdu?
Abych nebyl jednostranně podezírán, doplním,že nové, i staré odrůdy kupuju i já.
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 14.12.2013 17:07
Někdy z prostorových důvodů přeroubujeme strom se starými odrůdami, Jedna jediná ponechaná větévka staré odrůdy zarodí a pak se divím, proč jsem jí nenechal na stromě víc.Wealthy je jedna z nich. AB
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 179.38 (?), 16.12.2013 13:11
Pane AB vždyť o tom mluvím.Některé spodní větve vysokokmenu, kde byla, a ještě je nějaká stará, velmi chutná odrůda jabloně jsem z nedostatku jiného místa přeštěpil letními Discovery, Mio.Tak mě napadá, že je v létě stejně nikdo nevezme do huby, protože jsou u nás v kurzu letní švestky, které jsou bezkonkureční, a VŽDY dáme přednost jim.
Stále více mě přepadá myšlenka, že tou starou odrůdou, které jsem ubral prostor, je velmi chutná Coxová reneta.Z myšlenky se pomalu stává jistota.Pokud to tak bude, zapomenu na všechny nectnosti, však jich mnoho nemá, a pokud budu rušit vysokokmen, přemístím ji na nový stromek-jistě si to zaslouží.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 17.12.2013 18:34
Stále více mě přepadá myšlenka, že tou starou odrůdou, které jsem ubral prostor, je velmi chutná Coxová reneta.Z myšlenky se pomalu stává jistota.Pokud to tak bude, zapomenu na všechny nectnosti, však jich mnoho nemá, a pokud budu rušit vysokokmen, přemístím ji na nový stromek-jistě si to zaslouží.
Jen bych rád připomněl, že "Cox orange renette", nebo-li Coxova reneta může přinést i v dobré poloze, ale v horším roce plody s "prázdnou" chutí. Mnohem jistější je v tomto ohledu právě Bláhovo oranžové. A že má malé plody? Myslím, že ani coxovka nebude ve velikosti plodů žádný přeborník.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 153.9 (?), 15.12.2013 1:27
Ještě tak před patnácti - dvaceti lety jsem byl vděčný novým rezistentním odrůdám za to, že v našich podmínkách mohu vypěstovat zdravé čisté ovoce i bez chemických postřiků, ale vždy jsem si na starších odrůdách pochutnal více. Asi před pěti lety se to "zlomilo" - musel jsem uznat, že některé nové odrůdy již chutí předčí většinu starých odrůd, které jsem pěstoval. A letos konečně pořádně zarodil stromek Topazu. Minulý týden jsem jedno jablíčko Topazu srovnával s poslední krásnou a kupodivu čistou Fantazií - a Fantazia dopadla hůř. Sice o chlup, ale Topaz to vyhrál. Když si navíc uvědomím, že pro Fantazii sezóna již skončila, zatímco Topaz vydrží v kondici ještě tak tři měsíce, není moc co řešit.
Pro zadavatelku diskuze: odrůdu si musíte vybrat sama podle své chuti, do té vám nikdo "nevidí". Zkuste si ve svém okolí najít nějaké ovocnáře a poprosit o pár jablíček některých odrůd na ochutnání - degustaci. Osobně bych vám jako velmi chutnou podzimní odrůdu, která dobře plodí i na vysokokmenu a dělá krásné stromy, doporučil Rubinolu. I Rubín dělá krásné vysokokmeny. A že to nejsou staré odrůdy? Nebojte se, časem určitě budou. Ale musíte opravdu napřed ochutnat.
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 179.38 (?), 16.12.2013 13:53
Né všechny "staré odrůdy" si zaslouží povšimnutí, širšího rozšíření.Je třeba vybírat.Všechny odrůdy bohužel nemá člověk šanci odskoušet.
U těch dnešních nových odrůd mě většinou zklamala uniformovanost v chuti.Obrazně řečeno si při pohledu na krásně čeveně zabarvené jablko musím prvotřídní chutě domyslet-nejsou tam.Sladkost,kyselost nechybí,ale co chybí,je osobité aroma.Aroma,které nejde přehlédnout,nebo zaměnit.Rajka nijak moc nevynikla, Rozela doposud taky průměr, Dione je podprůměrný.I když jsem mnoho odrůd nevyzkoušel, zatím určitým měřítkem, referenčním bodem chuťové kvality je Rubín-tam něco cítím.
Bude se třeba poohlídnout po křížencích Coxovky, Beforestu-ty už znám, a udělaly na mě markantní dojem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|