Smiřické vzácné
|
|
|
|
|
 |
 |
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 25.10.2013 11:10, zobrazeno: 36333x
Tato odrůda možná patří mezi staré odrůdy, a možná i zastaralé odrůdy, ale stále se pěstuje.Nevím jestli někdy jablka byly vzácné, nebo né, ale dnes jsou poměrně rozšířené, i když popularita jejich pěstování už ustupuje na pozadí dostupnosti vyšlechtěných chutnějších novinek.Myslím, že je to triploid, a jako takový bujněji roste.Velmi cenná je spolehlivá rezistence proti strupovitosti, i velká, vzhledná jablka, na slunečné expozici s ojedinělým, malým červeným líčkem.Samozřejmostí jsou početné lenticely, které odrůdu charakterizují.Chuť je z prvu dobrá, chutná,ale později po zmoučnatění horší.Konzistence dužiny je na podzim, z kraje zimy chruplavá, a když jablka vydrží v chladnějších oblastech pěstování na skládce za polovinu zimy, až k jejímu konci, tak dužina velmi moučnatí.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 228.59 (?), 25.10.2013 12:20
A právě někteří potomci starých ovocnářů smiřické znova vysazují..jsem jeden z nich.Zdraví a mohutnost, dlouhověkost stromu, velikost a krása jablek, výtěžnost na mošt bezkonkurenční ...
|
|
 |
|
 |
 |
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 25.10.2013 12:48
Doposud jsem práškový dentakryl nejedl, ale máte pravdu v nutnosti podtržení, pro lepší, a delší skladovatelnost.Vždy na to zapomínám, a sklízím nažloutlé plody, tj.částečně zralé. Vzpomněl jsem si na další vlastnosti odrůdy.Krátká stopka v kombinaci s nahuštěnými plody způsobuje vypuzení některého jablka ze společenství nahloučených plodů na plodonoši, a předčasný propad.Nahloučené plody taky napomáhají larvám obaleče ke snadnému přestupu do nového bydliště.Tato odrůda velmi ocení dodání několik postřiků Ca, protože jinak trpí hořkou skvrnitostí v dužině, pod povrchem slupky.Vzhled plodů připomíná "hvězdné odrůdy",zvláště Orion.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 25.10.2013 13:05
Ani starší pomologie jej nepopisují nějak superlativně.
To mě právě trochu mate. Jakoby proti odrůdě měli autoři nějaké předsudky. Přitom v těch pomologiích jsou chváleny odrůdy podle mě horší. Možná je to tím, že jablko prokáže své kvality jen v určitých - spíš studenějších - polohách, zatímco autor pocházel odjinud..
Je pravda, že s odrůdami jako Rubín se Smiřické chuťově srovnávat nedá. Ale je dobře, že se na ně nezapomíná.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 14.170 (?), 25.10.2013 13:21
Jen dodám, že původní název této "krajové" sorty je Galloway Pippin.
V
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 14.170 (?), 25.10.2013 13:25
Je to stará skotská odrůda vhodná pro kuchyňské zpracování.
V.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 54.27 (?), 25.10.2013 13:31
U nás na vesnici bývalo snad v každém sadu. Máme naroubováno nověji, podnož nevím, aby odrůda zůstala. Ze sadu bývala vždy velmi chutná, na zahradě nic moc. Poloha na jižním svahu stejná, vzdálenost cca 500 m oproti původnímu. Dokonce si vzpomínám, že snad z každého stromu, kde jsme měla možnost ochutnat, chutnaly trošku odlišně. Elena
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|