Sklizeň jádrovin 2018
|
|
|
|
 |
 |
|
Mimmo - Diamantový Zahrádkář (2263) - 91.93 (?) 2.10.2018 17:58
Máte je moc pěkné. Taky jsem si Florinu zrovna pořídil. Já mám, pokud jde o kvantitu, nejvíce Idaredu. Největší plody pak mám na kdouloních.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.205 (?), 30.9.2018 15:19
TOPAZ (Rubín x Vanda) - štvrťkmeň na A-2. Oberaný dnes (foto), 3 debničky jabĺk nie sú nič mimoriadne, ale strom ešte len vstupuje do plnej rodivosti. O Topaze tu bolo na iných vláknach popísané dosť, niektorých záhradkárov sklamal na celej čiare, niektorí mu vyčítali čiastkové problémy (zdrobňovanie plodov, nevyrovnané úrody, prelamovanie rezistencie voči chrastavitosti a pod.). Skúsenosť ktorá je (ako inak) moja, je nasledovná: odkedy mám Topaz na A2-ke, tak je to absolútne bezproblémová odroda. Predtým na M9 to bol veľký "potiažista", teraz totálny pohoďák. Chrastavitosť pri minimálnej antifungicídnej ochrane nulová, poškodenie obaľovačom nulové (postrek proti obom generáciám som aplikoval), plody sú primerane veľké, pekne vyfarbené, konáre veľmi dobre obrastajú rodivým drevom. Jediným problémom je krotiť bujný rast stromu na A2, v tom využívam aj letný rez. A v tomto roku Topaz mimoriadne chutil voškám, ale to sme zvládli. Celkove Topaz hodnotím ako jednu z Top-odrôd jabloní, výzorom síce nie je výnimočná, ale disponuje mimoriadne kvalitnou a veľmi špecifickou, nezameniteľnou chuťou, takisto aj konzistenciou dužiny a skladovateľnosťou patrí k absolútnej špičke medzi zimnými jabloňami. IH
|  |
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 49.216 (?), 8.10.2018 17:13
O víkendu jsem sklidil Ribstonské, je to velmi stará odrůda, byla vyšlechtěná okolo roku 1700 na zámku Ribston v Anglii, reneta, pro mě chuťově výborná, bohužel chutná i vosám a sršňům.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 52.195 (?), 8.10.2018 21:55
Není to Rubinola, ten strom je starý asi 80 let. Chuťově Ribstonské není zdaleka tak sladké jak Rubinola, ale není zase tak kyselé jak třeba Boskopské, je to reneta, takže má tužší chruplavou dužinu, pro mne s jedinečnou chutí.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|