Shalimar
|
|
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.32 (?) 13.1.2017 12:49
Bunny: Neviem na to odpovedať, 800 m.n.m. je už naozaj dosť pre akýkoľvek ovocný strom. Skúsiť sa dá všetko, aj ten Admiral, ale výsledok Vám predpovedať neviem. Aj keď pred časom písala jedna pani tu na fóre (nespomínam si už na meno a kedy) že Admiral jej dozrel do konzumnej zrelosti tuším už v septembri. Ale to určite nebolo vo Vašich "himalájskych" podmienkach. Viac relevantné by boli informácie od pestovateľov nad 600m.n.m. IH
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 215.190 (?), 19.2.2017 6:18
Miloš Vysloužil se ptal na srovnání odrůd Shalimar, Meteor, Melrose.Všechny odrůdy potřebují dlouhou vegetaci, tudíš teplé podmínky.V 330 metrech na severu Moravy se mi jeví nejméně nářočné Melrose. Dozrává každoročně, chuť je velmi dobrá, skladovatelnost do konce dubna i déle. Strupovitosti u mne moc netrpí, ale dělám preventivní postřiky. Stále patří k mým základním zimním odrůdám. Negativem je pouze střední plodnost. Meteor má o něco větší nároky na teplo. Ale většinou u mne dozrává. Z těchto tří odrůd má bezesporu nejlepší chuť i délku skladování. Houbovými chorobami naopak trpí nejvíce z těchto odrůd. Největším nedostatkem se mi jeví jeho problematické pěstování a zejména nízká plodnost. Plodí na velmi tenkých proutcích. Ale je možné, že jej neumím pěstovat, a nebo v teplejších podmínkách se může chovat jinak. Shalimar se mi jeví jako nejnáročnější na teplo. Sklízím jej po 20 říjnu. Na nějaké hlubší závěry k této odrůdě ještě není u mne čas, plodí mi teprve 4 roky. Ale zatím mne ani jednou jeho chuť nepřesvědčila. A to byl rok 2015 superteplý a 2016 zase s velmi teplým zářím, takže si nedovedu představit u mne lepší roky. Asi potřebuje teplejší polohu. Jinak strupovitost jsem u něj ještě nezjistil. Skladovatelnost je určitě nejméně do dubna. Ale to se raději zakousnu do Admirála, pokud ještě nějaký ve sklepě zbyl. A ten navíc není náročný na teplo, jako jmenované odrůdy.
Miroslav Přasličák
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.53 (?), 19.2.2017 7:13
Pán Přasličák, k tomu Shalimaru a nárokom na teplo: záhradu mám na juhozápade Slovenska, asi 45km od hraníc s Maďarskom, absolútna rovina. Viac tepla už v SR byť nemôže. Figy oberám 3x ročne. Napriek tomu Shalimar chuťovo viac rokov po sebe slabý priemer-podpriemer. Skúsil som ho nechať na strome dlhšie, dokonca som pár plodov obral až s prvým snehom, chuťovo bez zlepšenia. Shalimar je takmer dokonalá odroda - výzorom, tuhosťou dužiny, odolnosťou na choroby, skladovateľnosťou, tvarovateľnosťou... Takmer. Jediný parameter je pod priemerom - chuť. Keďže jablká pestujeme najmä na jedenie, tak bohužiaľ. Tiež nezvyknem zhodnotiť odrodu definitívne po pár rokoch, ale čo sa týka Shalimaru, tak môj názor je, že jeho (pod)priemerné chuťové kvality má geneticky dané a nie je to spôsobené vonkajšími okolnosťami. Napokon, určite ho pestujú viacerí a môžu sa vyjadriť aké sú ich skúsenosti (aby to hodnotenie Sh. bolo zároveň objektívnejšie, z viacerých zdrojov. Nerád by som aby môj príspevok vyznel ako brojenie proti tejto odrode, mám veľký rešpekt pred prácou šľachtiteľov, ktorí každej odrode venujú roky svojho úsilia). IH
| ![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.74 (?), 17.2.2017 18:48
Konzistencia dužiny - pojem ktorý sa tu často používa. Väčšinou ako subjektívny dojem. Pri zahryznutí do Shalimaru (foto 1) ma napadlo si to nejako overiť. Penetrometer nemám, ale objem a hmotnosť sa dajú ľahko zmerať. Vybral som 7 jabĺk strednej veľkosti, rôznych odrôd (foto 2: dole zľava doprava Heliodor, Rubinola, Karneval, Shalimar, hore zľava doprava Jonagored, Golden Del. a Florina). Všetky mali rovnaký objem (zmeraný): 250ml (+- 5ml). Hmotnosti (v gramoch) boli nasledovné: GD 198, Hel. 202, Kar. 203, Rub. 206, Flor. 207, Jonag. 210, Shal. 233. Na foto dokladám len najľahší Golden Del. (foto 3) a najťažší Shalimar (foto 4). Takže subjektívny dojem že Shalimar je "najhustejší" sa potvrdil. Tuhosť dužiny aj v polovici februára má naozaj skvelú. IH. (Ešte dodatok - po odvážení som všetkých 7 jabĺk zdegustoval. Shalimar obsadil v rebríčku pekné 7.miesto...😉).
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 166.118 (?), 19.2.2017 17:20
Shalimar jsem už dříve odsoudil jako propadák, na přímluvu rodiny stále žije. A já jsem lehce znejistěl, nyní už je dužnina příjemně sladká, nepříjemné pachutě zmizely. Ano, není to žádný zázrak, dužnina zůstává pevná, s trochou nadsázky skoro tuhá či houževnatá, šťavnatost spíše podprůměrná. Ostatní parametry včetně exaktního měření popsal výborně pan IH. Ještě budu ověřovat jeho (ne)chutnost před sklizní pro vosy, sršně a jinou havěť, znám pěstitele, kteří ve svých podmínkách tuto vlastnost určitě ocení. R.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![zahrada.cz](/obrazky/bannery/zahrada_wp_603.png) |
|
|