Sezóna 2018 a zimní odrůdy
|
|
|
|
Jiří II - Zlatý Zahrádkář (598) - 61.187 (?) 17.10.2018 19:25
Letošní pěstitelská sezóna mi potvrdila, že teplo v jarních měsících bez mrazivých zvratů je to, co mým stromkům chybí nejvíc a co jim sám bez pomoci přírody nemůžu dát. Byla to paráda. Všechny odrůdy mám sklizené. Sklízel jsem postupně podle toho, jak snadno se stopky oddělovaly od plodonošů. Teď vychutnáváme Rubín, Rubinolu, Merkur a Honeycrisp, který budu určitě množit. Na pozdější dobu mám uložené žlutoplodé střížovické odrůdy, k nim dále Angold, Gloster a Admiral. No a sto litrů moštu vesele perlí a šumí ve dvou barelcích
Dodatečně přidávám fotky mých výpěstků, které jsem vystavoval na místní výstavce ovoce. Nečastější dotaz byl, v kterém kauflandu nakupuji :)
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 17.10.2018 10:35, zobrazeno: 16222x
Letošní mimořádně teplé léto způsobilo, že nejen třešně, višně ale i letní odrůdy jablek jsme sklízeli o dva až tři týdny dřív než obvykle. Pro zimní odrůdy to ale neplatí. Třebaže nejen léto, ale i září a půl října byly mimořádně teplé, zimní odrůdy - aspoň u nás - dozrávají do sklizňové zralosti v obvyklých termínech. V tuto dobu sklízím Rubíny, Bohemie, Rubinoly, Angoldy, kdežto Topaz, Otava, Sirius, Goldstar, Admirál mají ještě čas. Tedy doba sklizně se nijak neliší od minulých let. Ovoce je vybarvenější, svědčí to o délce slunečního svitu, možná je tím i trochu sladší. Nižší tvary bez zálivky trpěly poněkud suchem, výsledkem jsou při velké úrodě drobnější plody. Potěšitelným faktem letošní úrody je naprostá absence strupovitosti a minimum výskytu hořké pihovitosti, a to i bez aplikace fungicidů a vápníku. Překvapující je nerovnoměrné postižení odrůd červivostí - silné u Rubinoly, naopak nulové u Lipna či Angoldu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4549) - 175.49 (?), 17.10.2018 16:23
Mám sklizeno: Golden Delicious, Gold Bohemia, Topaz, Luna, Sirius, Karmína, i pozdní Idared a Idaredest (oba už padaly). Zbyla jen Ariwa, ta nepadá a Granny Smith. Vše zraje pod rukama. Gold Bohemia už je snědená a urychleně dojídáme, moštujeme a vyhazujeme Golden Delicious. Začíná moučnatět a vadnout. Pokud se pořádně neochladí, tak další budou pokračovat. Zlatej Idared.
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.71 (?), 31.10.2018 21:27
Já jsem minulý týden začal sklízet Idared a musel jsem od toho utéct. Pořád to drží na stromě. Plody jsou menší než obvykle, ale chuťově už teď skvělé.
|
|
|
|
|
|
|
Jiří II - Zlatý Zahrádkář (598) - 61.187 (?), 17.10.2018 19:25
Letošní pěstitelská sezóna mi potvrdila, že teplo v jarních měsících bez mrazivých zvratů je to, co mým stromkům chybí nejvíc a co jim sám bez pomoci přírody nemůžu dát. Byla to paráda. Všechny odrůdy mám sklizené. Sklízel jsem postupně podle toho, jak snadno se stopky oddělovaly od plodonošů. Teď vychutnáváme Rubín, Rubinolu, Merkur a Honeycrisp, který budu určitě množit. Na pozdější dobu mám uložené žlutoplodé střížovické odrůdy, k nim dále Angold, Gloster a Admiral. No a sto litrů moštu vesele perlí a šumí ve dvou barelcích
Dodatečně přidávám fotky mých výpěstků, které jsem vystavoval na místní výstavce ovoce. Nečastější dotaz byl, v kterém kauflandu nakupuji :)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Janst - Stříbrný Zahrádkář (192) - 226.91 (?), 19.10.2018 19:50
Letos mám nádherné, výstavné Idaredy, velké,červené tak 8-10cm, to je nejlepší jablko chuťove kjaké jsem kdy mel, je to jen M9 ale bylo za tri bedýnky. Ješte si porídim MM106 Idared, ale nemám místa zatým. Ontártio je malé, plody malé, ale asi odchází strom, už má temer 30 let.
Já jsem jen zvedav na te české odrudy co jsem loni vysadil, jestli nebudou krivit hubu kyslostí.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 199.250 (?), 19.10.2018 20:51
Idared jsem pěstoval na mnoha stromech ale kromě dobrých skladovcích vlastností ničím nevynikal. Chuť pouze průměrná a vadila mne na nich strupovitost. Mladý stromek ještě ujde ale ve stáří 10 - 15 let se strupovitost silně hlásí. Někomnu vadila i tlustá slupka. Je faktem, že chuťt je tak trochu zvláštní jakoby velmi mírně "ochucena" acetonem nebo pitralonem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|