Seženu Táboritu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 14.193 (?), 20.9.2012 11:05
Dle pomologie (Dvořák... Jablka) Táboritu vyšlechtil V.Bláha v Libovicích. Údajně jsou plody velké, lákavé vzhledem, ale horší chuti. Trpí strupovitostí a padlím. Ve školkách jsem je neviděl. Je možno ovšem naroubovat.
Doporučuji volit rezistent, který není nutno stříkat na plod a je velký výběr (Florina, Jolana, Topaz...). J.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 10.47 (?), 20.9.2012 20:25
Pomologie Dvořák a spol. "Jablka" vyšla v r. 1976, Táboritu uvádí jako méně známou odrůdu, popis jsem opsal, je to zřejmě poválečný cv.
Zdravím. J.
|
|
|
|
|
|
|
host - 9.2 (?), 20.9.2012 15:46
Nevím, jestli je možné, aby dvě různé odrůdy měly stejné jméno.
Odrůdu Táborita mám na zahradě, ale nepochází z Libovic, vyšlechtil ji amatérský ovocnář pan Hromadník z Černovic u Tábora. Na zahradu ji vysadil táta, ale jeho ani pana Hromadníka se už bohužel na nic nemůžeme zeptat.
Jablka jsou krásně vybarvená, mají mastnou slupku a v době zralosti jsou opravdu moc dobrá, delším skladováním ale ztrácejí na kvalitě. Charakteristický je pro ně zvláštní tvar kališní jamky. Hanča
|
|
|
|
|
|
|
Zdenula - Stříbrný Zahrádkář (170) - 165.42 (?), 20.9.2012 19:01
Děkuji všem za reakce. Myslím, že pravdu má Hanča, jsem též z Táborska a vypadá to podle všech reakcí, že Táborita je místní záležitost :)) Tak nevím, jestli ho seženu, roub bych k dispozici měla, ale není mi nic platný, když ještě nemám žádnou jabloň :)) jinak jablka jsou moc dobrá, sladká a šťavnatá, posílám foto posledního jablka, které nám z ochutnávky zbylo.
|
|
|
|
|
|
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 10.47 (?), 20.9.2012 20:09
Dost podobné Spartanu.....
Když o Táboritu tolik stojíte, kupte si na podzim libovolnou jabloň, vysaďte a na jaře roubujte. J.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 9.2 (?), 20.9.2012 22:30
Tak podle třetího obrázku je to jasné, je to odrůda z Černovic. Hanča
|