Šampión MM106
|
|
 |
 |
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1755) - 77.140 (?) 30.1.2019 10:56
Zřejmě to obrůstání terminálu bude zajímat více lidí, nejen pana Lajciho.Nejčastější chyba je nedočkavost ovocnáře.Chce mít stromek zapěstovaný co nejdříve nebo skokově vytvořit druhé patro pokud jde o ZK, ČK... Po výsadbě stromku ponechá nad prvním rozvětvením dlouhý terminál.Stromek prostě nemá sílu provést rozvětvení v jeho celé délce.Vytvoří pokračování terminálu a 1 nebo 2 slabší letorosty na konci terminálu.No pokud toto zopakuje ještě 2 či 3 krát, výsledek je jak na zobrazeném Šampionu.
Já po výsadbovém řezu, kdy terminál přesahuje zakrácené obvodové větve o 10÷15 cm pokračuji v dalších letech tak, že nově narostlý terminální letorost zakracuji na 5÷6pupenů.Pokud je rozvětvení s pěkným obrostem tak v pozdějších letech klidně 1÷2 pupeny přidám.Je jedno zda je to vřeteno či klasické tvary.Jde o vytvoření dřeva.Sice zapěstovávám stromek o 3÷4 roky déle ale za to mám v celém průřezu dřevo se kterým mohu pracovat dále dle zvoleného pěstitelského tvaru.
Zahradě zdar a nespěchat - Mičurin II (470 m)
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.193 (?), 29.1.2019 18:14
Lajci, lajci... Pýtate sa "čo vy na to" - takže verím že sa neurazíte ak Vám poviem svoj názor. Napokon, čokoľvek iné by nemalo zmysel... Takže: Naozaj neviem, čo chcel záhradkár týmto tvarom stromu na MM106 dosiahnuť. Či to bol zámer, alebo sa mu to nejako vymklo z rúk. Na foto 1 vidíte v detaile, že hlavný konár bazálneho poschodia je takmer dokonale "vyholený", absentuje plodonosný obrast, pritom na zemi je kopa odrezaného dreva. Na čom má ten strom plodiť??? Ďalej - na foto 2 vidíte, že medzi dolným a horným poschodím (ak sa to tak vôbec dá nazvať) je veľa nevyužitého priestoru - tá koruna je do značnej miery prázdna. Obrovské plytvanie priestorom... Strom vyzerá tak trochu ako nepodarená palmeta, má v podstate len jeden (plošný) rozmer vetvenia. Opäť - nevyužitý priestor koruny. Celkove mi na strome chýba viac kostrových konárov a predovšetkým plodonosný obrast. Koľko má ten strom rokov a koľko Ste z neho obrali v r.2018? Niekoľkoročný strom na MM106 by mal dať niekoľko debničiek jabĺk... Na ilustráciu že sa to dá robiť aj trochu inak pridám pár fotiek štvrťkmeňa Coxovej renety (po reze, v kvete, s plodmi). Coxovka pritom nie je práve odroda ktorá sa ľahko pestuje. IH
|  |
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.230 (?), 30.1.2019 6:14
Lajci: môj prístup je taký, že mám veci radšej vo svojich rukách. Niekto sa spolieha (nehovorím o Vás) že o prebierku sa postará piliarka, kvetovka či obaľovač. Ja si ju radšej na bohato zaplodenom strome spravím sám - vyberiem plody z ružice ktoré sú najvhodnejšie, zvolím si rozostupy medzi jablkami, zaťaženie jednotlivých konárov... K Vašej otázke či mám nejakú teóriu na vetvenie: podstatné sú prvé 3-4 roky života stromku, teda správny povýsadbový a včasný výchovný rez. Potom nemôže byť žiadny problém. Je to ako s deťmi - čo zanedbáte v ranom detstve, ťažko dobiehate v puberte. Mám pocit že niektoré stromy ktoré tu prezentujete Ste dostali do rúk už v zanedbanejšom stave a musíte chytať zajaca za chvost. Napríklad na tom strome o ktorom je toto vlákno by som nedopustil také vysoké vyrastenie terminálu bez založenia ďalších poschodí. Teraz s tým už ťažko niečo spraviť. Pridám pár fotiek (hádam mi bude odpustené) - netvrdím že stromky sú dokonale zapestované, ale s vetvením tam problém nie je, dokonca v neskoršom veku stromov je možný aj presvetľovací prieklest. Ak chcete vidieť precízne zapestované stromy, pozrite si príspevky pána Polehlu. IH
|  |
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1755) - 77.140 (?), 30.1.2019 10:56
Zřejmě to obrůstání terminálu bude zajímat více lidí, nejen pana Lajciho.Nejčastější chyba je nedočkavost ovocnáře.Chce mít stromek zapěstovaný co nejdříve nebo skokově vytvořit druhé patro pokud jde o ZK, ČK... Po výsadbě stromku ponechá nad prvním rozvětvením dlouhý terminál.Stromek prostě nemá sílu provést rozvětvení v jeho celé délce.Vytvoří pokračování terminálu a 1 nebo 2 slabší letorosty na konci terminálu.No pokud toto zopakuje ještě 2 či 3 krát, výsledek je jak na zobrazeném Šampionu.
Já po výsadbovém řezu, kdy terminál přesahuje zakrácené obvodové větve o 10÷15 cm pokračuji v dalších letech tak, že nově narostlý terminální letorost zakracuji na 5÷6pupenů.Pokud je rozvětvení s pěkným obrostem tak v pozdějších letech klidně 1÷2 pupeny přidám.Je jedno zda je to vřeteno či klasické tvary.Jde o vytvoření dřeva.Sice zapěstovávám stromek o 3÷4 roky déle ale za to mám v celém průřezu dřevo se kterým mohu pracovat dále dle zvoleného pěstitelského tvaru.
Zahradě zdar a nespěchat - Mičurin II (470 m)
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|