Rubín a řez

juras13 - (21) - 43.207 (?)
22.4.2011 16:41

Přiložuji další tři fotky

Fotka1
Fotka1
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 13.174 (?), 9.4.2007 14:20, zobrazeno: 39088x
V literatuře sem se dočetl že by se měl provádět zimní řez této odrudy stylem že se řeže na vnitřní pupen,ten potom mohutně vyrazí a pupen pod ním vnější vytvoří plodné dřevo a v letním řezu by se měl tento výhon na vnitřním pupenu ostřihnout.Nestačí rovnou v zimním řezu stříhat na vnější pupen? U druhých odrud sem to neslyšel.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 9.4.2007 19:10

Řez Rubínů je odlišuje od jiných odrůd proto, že  špatně obrůstá plodonosným obrostem, plodí na dlouhém dřevě a má tendenci vyholovat.  Proto se po zapěstování korunky nedoporučuje výhony zkracovat, abychom neredukovali květní pupeny. Řezem na vnitřní pupen a odstraněním jeho výhonu dosáhnete ne příliš dlouhý přírůstek ze zevního pupenu zakončený květním pupenem. Na jaře se již tyto letorosty nezkracují , maximálně se provede  menší průklest.
  Pokud budete první roky po výsadbě řezat Rubímy jako ostatní jabloně a v plodnosti provádět místo řezu jen průklest, nic špatného se nestane. Já to tak dělám již léta.

host - 13.174 (?), 10.4.2007 19:35
Takže řezat na vnější pupen jako u ostatních odrud do té doby než se zapěstuje korunka a potom moc neřezat dlouhé výhony jenom mírně zakracovat .Ale vyvazovat se můžou kosterní větve do vodorovnější polohy.

juras13 - (21) - 43.207 (?), 22.4.2011 12:57

Dobrý den.Chtěl jsem se vás zeptat.Včera jsem koupil mladej stromek jabloňě Rubín, A dneska jsem podle knížky serstřihnul nkorunku a větvičky aby mněly 20cm.

Neudělal jsem chybu?

Přiložuji fotku moje jabloně Rubín jak jsem ji dneska sestřihnul, snad nebude vadit a nebude mít vliv na rust a plodnost stromku-později stromu.

Soused mi řikal že je vegetační něco a že jsem to nemněl střihat.

Tak se chci s váma poradit.

A poslední otázka?

Kdy můžu čekat první jablíčka?

Předem děkuji za vaší laskavou odpověď.

Sestřich Rubínu.Chyba nebo né?
Sestřich Rubínu.Chyba nebo né?

host - 151.38 (?), 22.4.2011 13:15

Doufám, že jste to neustřihl, aby to mělo přesně dvacet cm.,ale až za pupenem, který tam není vidět.Chcete vědět, kdy budou první plody, ale podnož, na které je stromek naroubován jste neuvedl.Přitom je velký rozdíl, mezi slabou, střední,a bujně rostucí podnoži v závislosti na brzké plodnosti.

rostislavik

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 22.4.2011 13:24

Stromek jse ostříhal víceméně správně. Souseda neposlouchejte. Je začátek vegetace, ale stromek měl prodloužený vegetační klid. Ale i kdyby neměl, nijak by mu řez při jarní výsadbě neublížil, naopak.
   Kdy čekat jablíčka? to záleží m.j. na použité podnoži a řezu v dalších letech. Každopádně na první plody nespěchejte, nejdřív ať stromek vytvoří řádnou korunku, než jásat na prvním jablkem se dvěma proutky kolem.

host - 43.207 (?), 22.4.2011 16:21

Na tu podnož jsem zapomněl, myslel jsem že to nemá vliv.Jsem začinajicí pěstitel jablek.Tak se vtom moc nevyznám.

Jak jsem to ustřihnul tak se mi zdálo že asi špatně, jak jsem koupil ten stromek tak na špičce korunky už mnělo asi malé lístky, ale zdalo se mi že ta špice je dost veliká a tak jsem to sestřihnul tu špici. a okolní větve na 20cm.

V knížce co jsem ktomu dostal zadarmo jak střihat stromky, tak tam bylo napsano a nakresleno že při vysazení stromku se má sestřihnout špička stromu aby kmen zesilyl a aby stromek se nezlomil a nebo se nenaklaněl.

Tak jsem vzal, nůžky a od te poslední větve nahoře jsem odmněřil asi 21cm a nad pupenem jsem to střihnul, a v roce mi zbyla větší korunka stromu teda jenom ta špice.

Ale podle mně si myslím, že by to nemnělo vadit, stromek by mněl normalně růst do výšky a do šířky, protože je mladej.

Ale jak jsem ustřihnul tu špičku tak jsem mněl strach že jsem stromek poškodil a že třeba růst do výšky už nebude a nebo nebudou plody.

Sice ten pupen tam nejde vydět na fotce, protože je malej asi 1mm nebo 2mm.

No ale jak jsem četl o těch jabloní Rubín tak asi jabka bych se mněl dočkat asi přibližně za 3roky.

Snad jsem z té jabloně neudělal plaňku a jabka se nedočkám.

Další střich udělám snad až za 3roky, podle toho jak ta jabloň bude rostnout.

juras13 - (21) - 43.207 (?), 22.4.2011 16:41

Přiložuji další tři fotky

Fotka1
Fotka1

juras13 - (21) - 43.207 (?), 22.4.2011 16:44

Fotka2

Fotka2
Fotka2

juras13 - (21) - 43.207 (?), 22.4.2011 16:47

Fotka3

Fotka3
Fotka3