Na tu podnož jsem zapomněl, myslel jsem že to nemá vliv.Jsem začinajicí pěstitel jablek.Tak se vtom moc nevyznám.
Jak jsem to ustřihnul tak se mi zdálo že asi špatně, jak jsem koupil ten stromek tak na špičce korunky už mnělo asi malé lístky, ale zdalo se mi že ta špice je dost veliká a tak jsem to sestřihnul tu špici. a okolní větve na 20cm.
V knížce co jsem ktomu dostal zadarmo jak střihat stromky, tak tam bylo napsano a nakresleno že při vysazení stromku se má sestřihnout špička stromu aby kmen zesilyl a aby stromek se nezlomil a nebo se nenaklaněl.
Tak jsem vzal, nůžky a od te poslední větve nahoře jsem odmněřil asi 21cm a nad pupenem jsem to střihnul, a v roce mi zbyla větší korunka stromu teda jenom ta špice.
Ale podle mně si myslím, že by to nemnělo vadit, stromek by mněl normalně růst do výšky a do šířky, protože je mladej.
Ale jak jsem ustřihnul tu špičku tak jsem mněl strach že jsem stromek poškodil a že třeba růst do výšky už nebude a nebo nebudou plody.
Sice ten pupen tam nejde vydět na fotce, protože je malej asi 1mm nebo 2mm.
No ale jak jsem četl o těch jabloní Rubín tak asi jabka bych se mněl dočkat asi přibližně za 3roky.
Snad jsem z té jabloně neudělal plaňku a jabka se nedočkám.
Další střich udělám snad až za 3roky, podle toho jak ta jabloň bude rostnout.