Rozela



galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?)
7.10.2014 14:49

Co se chuti týče... do jaké míry jsou plody první úrody co do kvality ošidné?Loni v nich nebylo téměř nic, letos už jsem se podivoval co za jablko to vlastně jím.A není pravda, že méně trpí hořkou skvrnitostí.Obešel jsem se sice bez vápenatého postřiku, ale zapravil jsem do půdy dřevěný popel, zbytky z vápenky.






Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 13.12.2013 13:39

Zahradkáři! ano ten termín jsem použil já.Tedy-zahradkáři si v dnešní době vysazují tyto novinky,a nejen je.O produkčních sadech z mé strany nebyla zmínka.

Pokud jde o zájem dnešních zahradkářů, myslím si, že se obecně na staré odrůdy nezapomíná.Názor že si mladí zahrádkáři nenajdou cestu i ke starším odrůdám mi připadá poněkud zcestný.Některé odrůdy tu budou s námi stále,ať už je vysadí kdo chce.Mladí se od starých učí,geneze nejde vždy jednoduchou cestou.Školky které tyto odrůdy produkují nezanikají,nýbrž stále častěji vznikají... Vznikají, a stále častěji produkují moderní staré odrůdy,děje se to i u jiných ov.druhů jak pozoruji-stále více.Dnes seženete na netu, co by jste před deseti léty nesehnal.Dnes je stále větší poptávka o produkci starých odrůd,alespoň já to tak vnímám.

Pokud nějaká odrůda zanikne, je to přirozené-vznikne dalších deset.Ano troufám si říci, že některé "staré odrůdy"tu budou i za padesát let,  všechny jmenovat nehodlám.Zda se budou za padesát, sto let vysazovat dnešní novinky typu Rozela, Topaz,to neumím posoudit.

                     
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 13.12.2013 15:52

K Rozele: V posledním týdnu jsem ochutnala několik plodů z první úrody Rozely. Chuť výborná, kořenitá, dle mne výběr z dobrého z Bohemie i Vandy. Manželovi přišla "přeparfémovaná", hodnotím nad Rubín, manžel hodnotí pod Rubínem. Zdálo se mi však, že plod začíná lehce moučnatět, což by bylo na škodu. Je pravda, že jsem trhala až v polovině října, protože plody se nepouštěly, což krátí uchovatelnost.

K oblíbenosti odrůd: Přijde mi, že kolotoč chrlení novinek ovoce i zeleniny se zrychluje s časem. Podobné je to ovšem v módě i v odívání nebo v hudbě. Jak dlouho dneska vydrží hit? Přesto každý může poslouchat, co chce, nosit na sobě, co se mu líbí a sázet to, co mu chutná. Z jabloní nenechám dopustit na starou odrůdu Grávštýnské.  Zdraví Jiřina 

Rozela, první úroda.
Rozela, první úroda.
                     
host - 226.194 (?), 17.12.2013 15:02

Zdravím všechny příznivce hezkých a chutných jablek, a přidávám jednoznačně velké významné plus Rozele, protože je to krásně červené středně velké jablko s výtečnou chutí. Vzrůst je přiměřený, "slyší" na úpravy řezem, a plody vydrží v dobrém skladu do března. V garáži zapuštěné v zemi do nového roku.

Hořká pihovitost je skutečně nemoc mládí, a moučnatění, já bych spíše řekl zcvrkávání slupky v nevhodných skladovacích podmínkách, protože šťavnatost si udržuje poměrně dlouhou dobu. Já myslím, že už lepší jablko je snad jen Admirál, ale to zase roste jako Rubíny, takže tvarovat ho je problém.  Rozelu nikoliv.

Mám ji na zahradě v několika formách tj. na M9, na M26 a vroubovanou do koruny jednoho starého stromu. Rozela má na mé zahradě jisté místo, myslím si, že nadm. v. 500 m její kvality jen potvrdí, než v teplejších oblastech.  Pokud má někdo zájem o chutné, červené vánoční nebo novoroční jablko, rezistentní a slabě až středně rostoucí, směle mu Rozelu doporučím.  Podle mne uspokojí velmi širokou chuťovou veřejnost.

Jinak pro srovnávání chuťovek jsem si narouboval Čistecké lahůdkové, takže to je taková standartní možná i nadstandartní odrůda co se týče chuti. A jesltiže se něco blíží Čisteckému, bude to mít na mé zahradě místo.

Juraj Kafka

                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 17.12.2013 18:45

Rozela má optimální chuť v listopadu, záleží na lokalitě a ročníku. Na vánoce už to není ono a od ledna je už dužnina moučnatá. U mě je to tedy vyloženě pozimní jablko, podobně jako Blaník, či některé další odrůdy označované jako zimní.
V minulosti u mě býval takovouto podzimní odrůdou třeba Šampion.

   
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1710) - 165.146 (?), 5.10.2014 21:11

Rozela  -  2014  -  štíhlé vřeteno

Letos úroda slabší po razantním napadení plůdků škůdci které jsem popisoval na jaře.Po třech ošetřeních proti houbovým chorobám listy i plody čisté.Jsem zvědav, zda se potvrdí loňská výborná chuť. - Mičurin II (470 m)





   
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1710) - 165.146 (?), 3.10.2016 21:04

Rozela - 2016 - štíhlé vřeteno

Spolehlivě odolala strupovitosti (ošetřována jako ostatní) ale příjemným bonusem je letošní absence hořké pihovatosti (tři ošetření Ca).Doufám že se neprojeví sekundárně ve skládce.Jako by nás příroda zkoušela, jeden rok tlak pihovatosti a letos jak se zdá převažovaly houbové choroby.Celkově se letos velice vydařila. Zahradě zdar - Mičurin II (470 m.






      
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 7.10.2014 14:49

Co se chuti týče... do jaké míry jsou plody první úrody co do kvality ošidné?Loni v nich nebylo téměř nic, letos už jsem se podivoval co za jablko to vlastně jím.A není pravda, že méně trpí hořkou skvrnitostí.Obešel jsem se sice bez vápenatého postřiku, ale zapravil jsem do půdy dřevěný popel, zbytky z vápenky.






         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 8.10.2014 8:32

Krásné plody. Jestli se Rozela nezparchantí jako třeba Selena, bude patřit k páteřním odrůdám. Vzhled, plodnost i chuť jsou na výši, cenná je dlouhá konzumní zralost.  Loni se dala jíst krátce po sklizni i dlouho do jara. Ty letošní jsem ještě nejedl.

            
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 220.242 (?), 8.10.2014 20:59

Je to tak. Rozela je dobrá ke konzumaci už za dva týdny po sklizni. Jak dlouho vydrží ve sklepě to nevím, protože do zimy prostě zmizí. Na asi čtyřech plodech jsem si ověřil, že po vánocích je její chuť už někde jinde než např. v listopadu.

               
host - 39.180 (?), 22.10.2014 21:33

Ať je jinde, ale pořád je příjemná a nesvrbí po ní jazyk a nepálí žáha jako po lipnu v stejném čase.

Ano, zdá se že, ranně zimní jablka jsou kritizována a jsou to prostě dvojky. Pořád srovnáváme s Topazem, Admirálem, Pyropem, Idaredem, Zvonkovým či snad dokonce s Ontáriem. Ano, to jsou dobrá jablka v jiném čase. ale nejsou určitě jedničkami. Nejsou to chutná jablka v čase Rozely. Rozela není dobrá v čase Vandy a pod., Tím přece není to jablko méněcenné. Mě to tak připadá, že jak to nevydrží do hromnic, už je to podřadné jablko. Viz diskuze o šampionu.

Pokud je Rozela sklizena včas a uložena v solidním skladu, vydrží skutečně do března, štavnatá a chutná. Tím nemyslím ULO, tam by jistě byla dobrá po celý rok.

Moučnaté jablko je podle mne, velmi záhy Spartan, Smiřické, Průsvitné...

Tam je charakter dužniny brzy jako brambory typu C. To o Rozele nemohu říci.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika