Rouby jabloně

host - 91.196 (?)
23.2.2023 14:06

Vážený p.Mičurine II, nepomohlo by k bujnějšímu růstu dříve vštěpeného roubu na ten vršek přiroubování ještě jednoho, či dvou roubů? SPCH

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1727) - 165.146 (?), 14.2.2023 9:45

Nudím se.Letos nebudu kopulací nic roubovat.Vše až v dubnu za kůru.Jeli jsme včera na zahradu pro jabka a tak mě napadlo vyfotit stav přeroubovaného vřetene rouby odrůd p.Buzrly. Po čtyřech letech roubování je na snímcích 3÷5 stav před jarním řezem.Štíhlé vřeteno je téměř hotové i když budu muset letos ještě doroubovat loni neujaté rouby.To už je detail.Vřeteno je zapěstované a nyní je nutno udržovat rovnováhu růstu zváště letním řezem horní části vřetene se zbytkem požadovaného tvaru.S tím se už dá pracovat.Pro porovnání na snímcích 1÷2 je roubování z r.2021.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

1
1
2
2
3
3
4
4
5
5

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1727) - 165.146 (?), 23.2.2023 10:53

Zdravíčko.V posledních letech přeroubování stromů vřeten provádím snížením původní odrůdy nejméně o třetinu a přiroubuji na terminál jinou odrůdu.Nemám již místo pro nové stromky.Toto zmlazení u vřeten stačí pro ujmutí a růst nové odrůdy při zachování plodnosti původní.Pouze v případě čtvrtkmene Melrose se projevil problém.Sesazení terminálu pro přeroubování nestačilo.Roub se sice ujal ale v prvním roce nevytvořil letorost.Dal jsem mu ještě šanci loni ale přírustek se zastavil jakmile původní odrůda začala zvětšovat plůdky.Ponechané kosterní větve jsou moc dlouhé a horní patro při růstu začalo převyšovat místo roubování což je nežádoucí.Letos tedy provedu radikální zmlazení kosterních větví horního a dolního patra.Snížím tím nasazení plodů a doufám, že zbyde energie pro růst roubu.Současný stav na snímcích.Další úpravy a dopady tohoto opatření zveřejním.

host - 91.196 (?), 23.2.2023 14:06

Vážený p.Mičurine II, nepomohlo by k bujnějšímu růstu dříve vštěpeného roubu na ten vršek přiroubování ještě jednoho, či dvou roubů? SPCH

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1727) - 165.146 (?), 25.2.2023 12:14

Pane SPCH, nemyslím si, že přiroubované rouby by povzbudily růst původního roubu.Řekl bych, spíše by při srůstu odebíraly sílu.Jako konkurenta pro růst roubu vidím v kosterních větvích a proto budu volit jejich omlazení.Samozřejmě nevím jak kvalitně proběhl srůst roubu s terminálem.I tam by mohl být problém.No uvidíme.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1727) - 165.146 (?), 24.3.2023 10:38

Řez jádrovin je v plném proudu.Pro porovnání uvádím v příloze vzhled přeroubováného vřetene (Buzrlův stromek) před řezem (A) a po řezu (B).Při porovnání snímků si lze všímnout že nedošlo k masivnímu úbytku letorostů pouze k proředění a mírnému zakrázení.U takto zmlazeného stromu je důležité omezit růst letním řezem a ohýbáním.Nedojde tak k masivnímu střihu na jaře a tím i sklidnění růstu letorostů.

A - před řezem
A - před řezem
B - po řezu
B - po řezu

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1727) - 165.146 (?), 25.3.2023 9:15

V únoru jsem psal o nutnosti zmladit jabloň Melrose a tím podpořit růst roubu na terminálu.Melrose roste dost nepravidelně a klackovitě.Ten zásah bych musel udělat stejně.Snížím dočasně výnos ale primárně jde o podpoření růstu roubu.Jak to dopadlo viz.přílohy.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1727) - 165.146 (?), 17.7.2023 9:55

V předcházejících příspěvcích jsem řešil jak podpořit růst roubu na plodící jabloni Melrose.Volba padla na razantní zmlazení nosné odrůdy.Na obr.1 je detail roubu po dvou letech před zmlazením.Obr.2 po zmlazení a obr.3÷5 výsledek zásahu.Nyní má roub již 40 cm a budu moci příští rok uděl řez na rozvětvení.

1
1
2
2
3
3
4
4
5
5

vladan - (13) - 169.86 (?), 24.3.2024 11:12

Dobrý den, prosím o radu, rouboval jsem v roce 2021 vrtačkou na kmen sloupcové jabloně roub jabloně odrůda Admirál - dobrá úspěšnost i ve spodních partijích.Letos, já roubuji začátkem dubna, chci zase vrtačkou přeroubovat sloupcovou jabloň - rouby z asijské hrušně Kumoi. Prosím, máte někdo zkušenosti s roubováním hrušně na jabloň.Jde mi hlavně o to aby to dobře srostlo a pochopitelně i plodilo. Nevim co na to genetika.Děkuji Vladan případně e-mail www.vladd@seznam.cz

host - 248.148 (?), 24.3.2024 19:08
To nejde, je to každé jiný rod. Jabloň = Malus, hrušeň = Pyrus. I pokud by roub náhodou přirostl (někdy se to stane), tak neporoste, plodit nebude a časem zajde. Lída

Efs - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (95) - 104.27 (?), 27.3.2024 22:34

Nic moc. Kdysi jsem se v zápalu boje spletl, sice to jaksi srostlo a chvíli živořilo... Svůj k svému, jak píše Lída. Na druhou stranu hruška chytá na kdouli, hloh, jeřáb i na kdoulovec (pro milovníky bonsají:-)) a především ovšem na hrušku.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku22.12.2024
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku21.12.2024
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku20.12.2024
Kouří do místnosti18.12.2024
Mafl z Lídlu nejde mi sundat pilový kotouč17.12.2024
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz