Roubování ze stromu na strom
|
|
|
|
|
|
|
|
Iroot - (47) - 105.243 (?), 16.3.2014 11:56, zobrazeno: 54454x
Máte někdo zkušenosti s roubováním za kůru přímo ze stromu na strom? Jaká je asi procentuální úspěšnost a kdy je nejlepší doba? Zajímá mne to hlavně u jabloní, švestek a rynglí. Na meruňky se neodvážím ani pomyslet.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomast - Zlatý Zahrádkář (572) - 18.32 (?), 16.3.2014 16:48
dobrý den,
dobrou praktickou aplikací (mám vyzkoušeno u jabloní) je odběr roubu z nového stromu, sázeného na jaře. Stomku se jednak musí tak jako zkrátit výhony (samozřejmě není-li to špičák a je-li vůbec co zkracovat), druhak je takovýto stromek -díky vytržení ze země- zpožděn za rostoucími stromy a to je velmi důležité pro ujmutí roubu.
Asi nemusím zdůrazňovat, že sázený stromek, ze kterého se roub odebírá, nesmí být žádná zaschlá chcíplinka.
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 16.3.2014 16:58
Třešeň jsem rouboval už koncem ledna (běžně koncem února) angl.kopulací a vrcholovým letorostem (o stejné síle).Po loňské zkušenosti se zdá, že i letos se srůst zdaří.Jiné peckoviny ani jádroviny jsem ze stromu na strom zatím nezkoušel. AB
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Iroot - (47) - 105.243 (?), 23.3.2014 10:31
Peckoviny roubuju za kůru, jenže rozhodně ne ze stromu na strom, tedy tak, jak je běžné. Rouby musí být v chladničce. A že to jde dokazují přiložené foto, ujímavost je cca jen 40 %. Na fotkách jsou dvou a tříleté rouby meruněk, právě mi vykvetly, ale roubuju tak i ryngle a švestky, tam je ujímavost 80-90%. Očkování neumím, ale potřeboval bych někoho, kdo by mi ze staré ananasové meruňky přeočkoval na mladý stromek, samozřejmě zaplatím a dovezu jej a zpět. Záchrana trošku zvláštní odrůdy. Nejedná se o klasickou ananasovou meruňku. Najde se někdo z Olomouckého kraje??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Iroot - (47) - 105.243 (?), 23.3.2014 19:36
Ten strom je opravdu starý a nové letorosty (vhodné pro nastříhání a uložení do ledničky v lednu-únoru) na něm najít snad ani není možné. Minulý a předminulý rok jsme to se sestřenicí manželky zkoušeli, ale bez úspěchu. Minulý rok se strom pod tíhou plodů, když byla sestřenice v Chorvatsku, rozlomil, nyní už jen živoří. Když jsem požádal o naočkování, pak jen proto abych jí zachránil genofond. Nejní to typická ananasová. Jen tolik k tomuto případu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|