Roubování za kůru - je už čas?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 24.183 (?), 5.4.2011 19:11
Tak jsem to dnes zkusil a opravdu to už za kůru jde. Dnešním dnem jsem se rozloučil s Rezistou a přivítal jsem na zahradě Matčino.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 142.99 (?), 6.4.2011 13:12
Dobrý deň! Rezista a Matkino, to sú naozaj veľké chuťové kontrasty. Mohol ste skúsiť Vandu alebo Nabellu, mal byste rezistentnú sortu chuťovo porovnateľnú s odrodou Matkino, ktorá Vám bude spoľahlivo rodiť každý rok. Paľo
|
|
 |
|
 |
 |
|
víítek - Zlatý Zahrádkář (573) - 6.15 (?), 6.4.2011 19:56
Matčino je spolehlivá odrůda, která rodí každý rok. odolnost k strupovitosti je u ní přijatelná. Na rozdíl od Vandy nemá problém s hořkou pihovitostí.
U nás už je také míza.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 142.99 (?), 6.4.2011 21:19
Matkino je rozhodne lepšia voľba ako Rezista, pokiaľ nechcete zimné jablko. Pri nesprávnom reze má Matkino striedavú rodivosť. Vandu aj Nabellu som pestoval, horkú pehovitosť nemali a odolnosť k padlí a chrastavitosti vynikajúca. Rodivosť pravidelná. Paľo
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 24.183 (?), 7.4.2011 7:05
Matčino jsem naroubovat musel, rodiče manželky káceli starý strom a já dostal za úkol tuto odrůdu v rodině zachovat .
Rezista mě zklamala, sice rodila hodně a jablka měla pěkná, ale chuťově to byl propadák. Takže jsem rád využil zakořeněný kmen.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 142.99 (?), 7.4.2011 8:12
Rezistu som tiež skúšal v 90.rokoch. Zdravotný stav výborný, ale chuť nula bodov. Jesenné Matkino je chuťovo bez konkurencie. Je treba dávať pozor na rezanie. Radšej letný rez ako zímny. Padlí sa dá zvládnuť lepšie ako chrastavitosť. Napr. u Idaredov som na jar odstrihával "pomúčnené" listové rúžice na koncoch konárkov a bohate tento zásah stačil. Nech sa Vám darí! Paľo
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 65.50 (?), 7.4.2011 17:25
Rezista mě taky zklamala, ale myslel jsem si, že to bylo tím, že u nás pro ni není dost teplo. V lepších letech totiž byla chuťově přijatelnějí. Přitom se jevila tak nadějně. Vypadala skoro jako Golden, při sklizni chutnala stejně kysele jako Golden , těšil jsem se, až jablka dojdou. Když dozrály, méně vadly než Golden, ale chuť - slabota.
Matčino má nedostižnou chuť pro milovníky sladkých jablek, ale pro přísnější tvary a malé zahrádky nemá vhodný růst ani plodnost.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 46.234 (?), 8.4.2011 21:38
Matčino je opravdu vynikající jablko.Mám na zahradě asi 80 let starou jabloň po dědovi a budu ji muset taky naroubovat na nějakou podnož aby mi zůstalo i nadále.Vynikající je i James Grieve a Coxova reneta.Zapomněl jsem nařezat rouby ale zkusím v neděli najít nenarašené větvičky a dám je za kůru a uvidím jestli se ujmou.Vašek
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 24.183 (?), 9.4.2011 11:02
Já jsem ve výšce 180mnm, takže u Rezisty to určitě není nedostatkem tepla. Hodně lidí je nespokojeno se Zuzanou, mě přijde celkem dobrá - ale to by mohlo být tou mou nadmořskou výškou.
Tuto zimu jsem poctivě vyséval veškerá jadérka jablek i hrušek do záhonu a v tomto týdnu začínají semenáčky houfně vyrážet ze země. Vypadá to, že v příštích letech nebudu trpět nedostatkem podnoží.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |