Roubování několika odrůd

host - 37.133 (?)
22.2.2021 17:44

Nebál bych se naroubovat na jednu jablon více odrůd, ale musíte roubovat stejně rychle rostoucí odrůdy. Můj děda má na 100-leté jabloni naroubováno 10 odrůd a má tam od letních až zimních odrůd. Potom má ještě jednu jablon na které má naroubovaného Jonathana a vedle silně rostoucí Antonovku Máslovou, která roste rychleji než Jonathan tím pádem má hodně jablek A. M. a málo Jonathanu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
lipoti - (10) - 77.88 (?), 21.2.2021 23:54, zobrazeno: 1808x

Zdravím, možná je to hloupý dotaz, ale hloubám nad tím, tak se raději zeptám. Mám v plánu přeroubovat či přiroubovat do stromků jabloní několik dalších odrůd a přemýšlím, zda je lepší roubovat letní na letní a zimní na zimní, nebo je to zcela jedno? Případně zda je lepší mít na jednom stromků několik odrůd plodících v podobnou dobu, nebo naopak postupně po sobě? jakub    

host - 91.196 (?), 22.2.2021 10:36

Jakube, dobu předpokládané sklizně si rozhodněte sám, páč Vy snad nejlépe víte, kdy se budete na místě činu s největší pravděpodobností vyskytovatwink. Větší problém, než l.na l., z. na z. může působit rozdílný růstový drajv, který je do jisté míry odrůdám vlastní. 

host - 248.226 (?), 22.2.2021 12:35

Když jsem se o to před časem zajímala, dozvěděla jsem se, že původní odrůda může poněkud ovlivnit dobu sklizně odrůdy naroubované. Tzn, že pokud naroubujete na letní odrůdu odrůdu zimní, bude dozrávat poněkud dřív a obráceně. Nakonec jsem od toho ustoupila, takže vlastní zkušenost s jabloněmi nemám.           Lída

host - 37.133 (?), 22.2.2021 17:44

Nebál bych se naroubovat na jednu jablon více odrůd, ale musíte roubovat stejně rychle rostoucí odrůdy. Můj děda má na 100-leté jabloni naroubováno 10 odrůd a má tam od letních až zimních odrůd. Potom má ještě jednu jablon na které má naroubovaného Jonathana a vedle silně rostoucí Antonovku Máslovou, která roste rychleji než Jonathan tím pádem má hodně jablek A. M. a málo Jonathanu.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1755) - 165.146 (?), 23.2.2021 13:46

Mimo různého vzrůstu naroubováných odrůd je také neznedbatelný faktor, jaký tvar budete přeroubovávat nebo přiroubovávat.Výšší tvary mají většinou vrůstné podnože a rozdíly růstu mohou být markantní nehledě k tomu, že vzhledem k výšce tvaru pozdějši úrdžba ustává pro svoji výšku.Na zákrscích či čtvrtkmenech je tento rozdíl menší vlivem většinou slaběji rostoucích podnoží a snadnější údržbě a regulaci vzrůstnějších odrůd.Stručně, udržovat vyvážený růst naroubovaných odrůd je možný a je na sadaři zda se tomu věnuje.Obr.1 a 2 - hrušeň udržovaná ve ve stejné výšce minimálně 14 let.Jsou tam 4 odrůdy s různou intenzitou růstu a další jsem přirouboval.Obr.3 - jednorázové přeroubování zákrsku jabloně.

Kdysi jsem byl proti přiroubování více odrůd ovšem okolnosti mě přinutili změnit názor. Máte li kvalitní rouby neváhejte a roubujte.Poznávání a pokusnictví je nejlepší učitel.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

1
1
2
2
3
3

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1755) - 165.146 (?), 23.2.2021 14:50

Ještě dodatek.Pokud budete jen přiroubovávat odrůdy do již zapěstované koruny, roubujte silněji rostoucí odrůdy do spodnější části koruny a méně vzrůstné do části nad vzrůstné odrůdy.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

lipoti - (10) - 77.88 (?), 24.2.2021 6:35

Děkuju všem za rady, faktor vzrůstnosti mě nenapadl, takže jsem udělal dobře, že jsem se zeptal. Zkusím vymyslet, jak to nakombinovat (i když tu mám i nějaké rouby z neznámých, ale dobrých jabloní od sousedů či rostoucí podél silnice - těm asi vyčlením jeden strom) jakub

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz