Roubování jabloní
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.29 (?), 23.9.2020 14:11
podle mě je pruban nevhodný. Roub se musí zafixovat tak, aby se spojení ani nehnulo, a to ani při vichřici. Navíc je třeba, aby spoj byl neprodyšně uzavřený, tj. aby se do spojení roubu a podnože nedostala voda, případně vlhkost. To pruban nezajistí. Walter
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.196 (?), 23.9.2020 15:31
Bylo to myšleno jako tzv. třetí ruka, ne jako náhražka lýka, roub.pásky. Ať už při jednom roubu, tak i při štěpení silnější podnože a osazení jejího obvodu více rouby. I tak díky za názor pane Waltře.
|
|
|
|
|
|
|
host - 94.165 (?), 23.9.2020 16:42
Třetí ruku nepotřebujete. Proto byl vynalezen tzv anglický (jazýčkový) způsob kopulace. I jiné způsoby roubování mají "anglickou" modifikaci, která umožňuje týmovou práci, kdy jeden roubuje a druhý za ním váže. Při roubování více roubů za kůru to před zavázáním nevypadne.
V.
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.29 (?), 23.9.2020 19:58
tak to se omlouvám, že jsem způsob použití prubanu nepochopil správně. Až na roubování kopulací dobře seřízlé rouby zasazené do podnože v ní v podstatě drží samy, přinejmenším do doby zafixování roubovací páskou, takže váš úmysl použití mě nenapadl. Walter
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 26.133 (?), 15.4.2021 17:10
Kolik předpokládáte, že nakonec ponecháte vzhůru rostoucích výhonů? Podle fotky jsou tam naroubované 3 odrůdy, každá po dvou roubech.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|