Rosana, Rozela
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 24.193 (?), 6.8.2010 18:23
Tak nějak si to představuju, s tou lavičkou... jen aby mi holka nepřerostla přes hlavu. Mám prostor na každou stranu čtyři metry, tak snad se vejde. Možná by ta Nabella byla vhodnější... a plodnější? Sice mi jde hlavně o pěkný strom, ale jestli se za deset let dočkám jablek, vůbec se nebudu zlobit:-). Děkuji za rady.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 24.193 (?), 6.8.2010 18:34
Ještě jsem se zapomněla zeptat: A chuťově je Nabella jaká? Doba skladování mě příliš netrápí, potože zatím úspěšně stíhám sníst všechno, co se na zahadě urodí:-)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 61.6 (?), 6.8.2010 17:13
Jako u nás. Nevelké čtrvtkmeny proto pěstuji na semenáčích, zákrsky na A2.
Taky velké staré stromy na pláňatech tu rostou. To jsou ovšem Strýmky, Boscoopské, Kardinály, Jaderničky, Gravštýny, apod. Z těch nových by šel ještě Angold, Zuzana, Produkta, možná pár dalších.
|
|
 |
|
 |
 |
|
áda1 - Bronzový Zahrádkář (62) - 103.253 (?), 6.8.2010 21:25
Musím říci vzhledem k mým zhruba 60 odrůdám na M9, JTE-E, M26, Jo-ha, JTE-G- že i na Vysočině to prakticky není problém, to co popisujete v podloží také znám, stromky však koření na těchto podnožích mělce a při výsadbě jim půdu zlepším ze zhruba 10- 12 leté výsadby se vyskytly problémy pouze u odrůdy Topaz, kde už "odešel 3 stromek u mě a 1 u souseda a bylo celkem jedno, kde byly "vyrobeny"- takže zřejmě nějaký problém v afinitě- zeptáme se zítra ve Fytosu, zda je to obecné či náhoda. Letos na průvanu prakticky zmrzla Jůlie - jinak skutečně není problém ...K odrůdě Nabela bych jen dodal, že málo trpí chorobami, ale podle mě se chuťově originálu nevyrovná...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 79.90 (?), 26.9.2010 20:56
Podnože M9 a J-TE-E mají podobné vlastnosti a jsou přibližně podobně vzrůstné. V minulosti se J-TE-E začala používat především proto, že byla bezvirózní a také se někdy uvádí, že má o něco bohatší kořenový systém. U podnože M9 však existuje několik klonů. Např. klon PaJAM 1 je již zcela bezvirózní a vytváří i méně kořenových výmladků. Subklony M9 Pajam 2 a RN 29 jsou zase vzrůstnější než původní M9.
Zajímavé však je, že např. p. ing.Blažek z VUŠÚO v Holovousích doporučuje do horších půdních podmínek M9 před J-TE-E.
Já pěstuji štíhlá vřetena na podnožích M9,J-TE-E, J-OH-A a v posledních letech jsem přerouboval i 4 zákrsky na MM 1O6 slabě vzrůstnými odrůdami a tvaruji jako štíhlá vřetena. Odrůdy Sirius a Opál mám na M26. Zatím jsem nepozoroval rozdíly ve vzrůstnosti i úrodnosti mezi M9 a J-TE-E. Trochu slabší výsledky se mi zdají u podnože J-OH-A, ale možná to není ani jejich chyba.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 46.80 (?), 13.8.2010 17:51
Rozela je chuťově vynikající červené jablíčko, dobře tvarovatelné(poslouchá), vhodná i pro amatéry. Seženete ji nejspíše na M 26, což je podnož pro zákrsky v horší půdě anebo pro čtvrtkmeny. Je to rezistent.
Rubinola je rovněž chuťově vynikající a tu nejspíše seženete na té MM 106 příp, MM 111 nebo na semenáči, ale to jsou vždy silné málo větvené stromky polokmeny nebo vysokokmeny. Což se hodí i do kamenitých půd. Rubinola moc "neposlouchá". Takže to tvarování koruny je někdy lépe nechat na ní samotné.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 24.193 (?), 7.8.2010 12:29
O Rajce jsem také přemýšlela... ale našla jsem ji jen v jednom zahradnictví na A2, odkud mi ovšem ani neodpověděli na email...
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|