Rosana, Rozela

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 61.6 (?)
6.8.2010 17:13

Jako u nás. Nevelké čtrvtkmeny proto pěstuji na semenáčích, zákrsky na A2.
  Taky velké staré stromy na pláňatech tu rostou. To jsou ovšem Strýmky, Boscoopské, Kardinály, Jaderničky, Gravštýny, apod.  Z těch nových by šel ještě Angold, Zuzana, Produkta, možná pár dalších.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 24.193 (?), 6.8.2010 18:23

Tak nějak si to představuju, s tou lavičkou... jen aby mi holka nepřerostla přes hlavu. Mám prostor na každou stranu čtyři metry, tak snad se vejde. Možná by ta Nabella byla vhodnější... a plodnější? Sice mi jde hlavně o pěkný strom, ale jestli se za deset let dočkám jablek, vůbec se nebudu zlobit:-). Děkuji za rady.

host - 24.193 (?), 6.8.2010 18:34

Ještě jsem se zapomněla zeptat: A chuťově je Nabella jaká? Doba skladování mě příliš netrápí, potože zatím úspěšně stíhám sníst všechno, co se na zahadě urodí:-) 

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 70.100 (?), 6.8.2010 14:02

Jen dodám, že zde na Vysočině, kde je vlhko a jíl, stromky na jiných podnožích neseženete, takže dobrých 50 % výsadeb nepřežije 3 roky.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 61.6 (?), 6.8.2010 17:13

Jako u nás. Nevelké čtrvtkmeny proto pěstuji na semenáčích, zákrsky na A2.
  Taky velké staré stromy na pláňatech tu rostou. To jsou ovšem Strýmky, Boscoopské, Kardinály, Jaderničky, Gravštýny, apod.  Z těch nových by šel ještě Angold, Zuzana, Produkta, možná pár dalších.

áda1 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 103.253 (?), 6.8.2010 21:25

Musím říci vzhledem k mým zhruba 60 odrůdám na M9, JTE-E, M26, Jo-ha, JTE-G- že i na Vysočině to prakticky není problém, to co popisujete v podloží také znám, stromky však koření na těchto podnožích mělce a při výsadbě jim půdu zlepším ze zhruba 10- 12 leté výsadby se vyskytly problémy pouze u odrůdy Topaz, kde už "odešel 3 stromek u mě a 1 u souseda a bylo celkem jedno, kde byly "vyrobeny"- takže zřejmě nějaký problém v afinitě- zeptáme se zítra ve Fytosu, zda je to obecné či náhoda. Letos na průvanu prakticky zmrzla Jůlie - jinak skutečně není problém ...K odrůdě Nabela bych jen dodal, že málo trpí chorobami, ale podle mě se chuťově originálu nevyrovná...    

Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 56.251 (?), 26.9.2010 11:45

Dobrý den, můžete mi poradit, jaký je rozdíl mezi J-TE-E a M9? Krom menších rozdílů ve vzrůstu... Chystám se letos na podzim vysazovat asi 20 stromků na těchto podnožích. Původně na J-TE-E, od které v jedné nejmenované školce ve Střílkách upouštějí a přecházejí na M9. Stromky jsou do 340m.n.v. JZ sušší svah, zemina vespod jíl+kámen. Díry mám 80cm šířka, 55 hloubka. Je rozdíl i ve sponu? Jaký volit do stěny štíhlých vřeten? Díky. M

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 79.90 (?), 26.9.2010 20:56

Podnože M9 a J-TE-E mají podobné vlastnosti a jsou přibližně podobně vzrůstné. V minulosti se J-TE-E začala používat především proto, že byla bezvirózní a také se někdy uvádí, že má o něco bohatší kořenový systém. U podnože M9 však existuje několik klonů. Např. klon PaJAM 1 je již zcela bezvirózní a vytváří i méně kořenových výmladků. Subklony M9 Pajam 2 a RN 29 jsou zase vzrůstnější než původní M9.

Zajímavé však je, že např. p. ing.Blažek z VUŠÚO v Holovousích doporučuje do horších půdních podmínek M9 před J-TE-E.

Já pěstuji štíhlá vřetena na podnožích M9,J-TE-E, J-OH-A a v posledních letech jsem přerouboval i 4 zákrsky na MM 1O6 slabě vzrůstnými odrůdami a tvaruji jako štíhlá vřetena. Odrůdy Sirius a Opál mám na M26. Zatím jsem nepozoroval rozdíly ve vzrůstnosti i úrodnosti mezi M9 a J-TE-E. Trochu slabší výsledky se mi zdají u podnože J-OH-A, ale možná to není ani jejich chyba.

host - 46.80 (?), 13.8.2010 17:51

Rozela je chuťově vynikající červené jablíčko, dobře tvarovatelné(poslouchá), vhodná i pro amatéry. Seženete ji nejspíše na M 26, což je podnož pro zákrsky v horší půdě anebo pro čtvrtkmeny.  Je to rezistent.

Rubinola je rovněž chuťově vynikající a tu nejspíše seženete na té MM 106 příp, MM 111 nebo na semenáči, ale to jsou vždy silné málo větvené stromky polokmeny nebo vysokokmeny. Což se hodí i do kamenitých půd.  Rubinola moc "neposlouchá". Takže to tvarování koruny je někdy lépe nechat na ní samotné.

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 75.86 (?), 6.8.2010 22:06

Pokud mohu doporučit také Rajka je výborné jablko. Je to rezistent na na vzrůstnějších podložích dává také velká jablka. Aneta - to samé. Nedávno jsem ji právě rozočkoval na 5 semenáščů. Nějaké další naroubované/očkované jabloně jsem dával vlovni na semenáče a letos jsou z nich parádní špičáky, Rosana by tam mohla být také. Stačí pár let počkat a uvidíme. Pak už jen vyrobit lavičky.

host - 24.193 (?), 7.8.2010 12:29

O Rajce jsem také přemýšlela... ale našla jsem ji jen v jednom zahradnictví na A2, odkud mi ovšem ani neodpověděli na email...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz