Řez - poraďte
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 25.60 (?), 4.3.2012 16:21, zobrazeno: 7484x
Dobrý den,
přistěhoval jsem se na zahradu, kde jsou jabloně staré 15 - 20 let.
plodí každá cca 5 jablek.
Poradíte mi, co s nimi, jak je ostříhat?
Děkuji Zdeněk
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 14.250 (?), 4.3.2012 20:09
Zdeňku - kupte si nějakou knížku o pěstování a řezu s obrázky - jinak bych ji musel napsat tady. Nebo zajděte do nejbližší organizace ČSZ, sousedi vám rádi pomohou přímo u vás!
Podle fotky se to stříhat nedá, ale o stromky bylo pečováno - bude to snadné.
|
|
|
|
|
|
|
host - 16.1 (?), 5.3.2012 9:08
Ten strom vľavo pri troche fantázie pripomína nejakú plochú palmetu, toho by som sa držal. Ten vpravo, nuž, ten nenájdete v žiadnej knihe. Úprimne, toho pravého by som sa asi vzdal, urobilo by to dobre tomu ľavému. Rez by som začal na tom veľkom strome nad kompostom, z ktorého úplne vpravo hore v rohu trčí konár s plodovými oblúkmi a vlkmi. Mladé stromčeky sa evidentne ťahajú za svetlom. Nebolo by odveci pohrabať to lístie a šup s ním na kompost. JcB
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.10 (?), 5.3.2012 10:24
Dobrý den,
před na zahradě máme dvě staré jabloně, které nikdy nebyly stříhány. Loni jsme provedli velmi výchovný řez a jablon vypustila strašnou spoustu vlků. Lze nějak zabránit tomu, aby další rok narostly? Měly by se vlky řezat? Díky za odpověď. Petra S.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.10 (?), 5.3.2012 13:23
Děkuji za odpověď, je mi jasné, že náš řez nebyl tak úplně rozumný a dá se říci, že pořád je ještě co řezat, ale spíš by mě zajímalo, v literatuře jsem se dočetla, že když odstraním jednoho vlka, tak dalších 4 až 5 pupenů z horní strany téže kosterní větve můžu dát pryč a tím zabráním dalšímu nárůstu vlků na této větvi. S řezem se teprve seznamuji, bohužel jsem prvně konala, nyní čtu teorii :) Ale koneckonců, měli jsme asi 10 jablek z této jabloně, která už dlouho předtím neplodila :) Petra S.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.10 (?), 5.3.2012 14:34
Takže radíte některé vlky ořezat a některé přivázat směrem dolů? A možná to bude pro Vás jistě hloupý dotaz, ale co si mám představit pod pojmem "vylomit"? Tzn. doslovně nebo myslíte uřezat? Petra S.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|