Řez - poraďte

host - 25.60 (?)
4.3.2012 16:21

Dobrý den,

přistěhoval jsem se na zahradu, kde jsou jabloně staré 15 - 20 let.

plodí každá cca 5 jablek.

Poradíte mi, co s nimi, jak je ostříhat?

Děkuji Zdeněk

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 25.60 (?), 4.3.2012 16:21, zobrazeno: 7484x

Dobrý den,

přistěhoval jsem se na zahradu, kde jsou jabloně staré 15 - 20 let.

plodí každá cca 5 jablek.

Poradíte mi, co s nimi, jak je ostříhat?

Děkuji Zdeněk

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.2 (?), 4.3.2012 16:46

Opravdu asi vypuklo jaro. Na rozdíl od jedné čtenářky, která tak soudí podle květu rostlin, já to odvozuji od zvyšujícího se počtu příspěvků o řezu - čehokoliv - zde na fóru. 

host - 14.250 (?), 4.3.2012 20:09

Zdeňku - kupte si nějakou knížku o pěstování a řezu s obrázky - jinak bych ji musel napsat tady. Nebo zajděte do nejbližší organizace ČSZ, sousedi vám rádi pomohou přímo u vás!

Podle fotky se to stříhat nedá, ale o stromky bylo pečováno - bude to snadné.

host - 16.1 (?), 5.3.2012 9:08

Ten strom vľavo pri troche fantázie pripomína nejakú plochú palmetu, toho by som sa držal. Ten vpravo, nuž, ten nenájdete v žiadnej knihe. Úprimne, toho pravého by som sa asi vzdal, urobilo by to dobre tomu ľavému. Rez by som začal na tom veľkom strome nad kompostom, z ktorého úplne vpravo hore v rohu trčí konár s plodovými oblúkmi a vlkmi. Mladé stromčeky sa evidentne ťahajú za svetlom. Nebolo by odveci pohrabať to lístie a šup s ním na kompost. JcB

host - 1.10 (?), 5.3.2012 10:24

Dobrý den,

před na zahradě máme dvě staré jabloně, které nikdy nebyly stříhány. Loni jsme provedli velmi výchovný řez a jablon vypustila strašnou spoustu vlků. Lze nějak zabránit tomu, aby další rok narostly? Měly by se vlky řezat? Díky za odpověď. Petra S.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 5.3.2012 11:48

Vyražení tolika vlků způsobil Váš "velmi výchovný řez". Zabránit tomu, aby vyrostly, úplně nejde, ale řez - ve Vašem případě nešlo o výchovný nýbrž zmlazovací,  měl být šetrný a postupný.  Nyní bych doporučil některé vhodně umístěné vlky ponechat (případně ohnout) jako základ mladých větví. Jejich ponechání částečně utlumí růst nových vlků.

host - 1.10 (?), 5.3.2012 13:23

Děkuji za odpověď, je mi jasné, že náš řez nebyl tak úplně rozumný a dá se říci, že pořád je ještě co řezat, ale spíš by mě zajímalo, v literatuře jsem se dočetla, že když odstraním jednoho vlka, tak dalších 4 až 5 pupenů z horní strany téže kosterní větve můžu dát pryč a tím zabráním dalšímu nárůstu vlků na této větvi. S řezem se teprve seznamuji, bohužel jsem prvně konala, nyní čtu teorii :) Ale koneckonců, měli jsme asi 10 jablek z této jabloně, která už dlouho předtím neplodila :) Petra S.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 5.3.2012 14:18

Píšete:
na zahradě máme dvě staré jabloně, které nikdy nebyly stříhány
  Neumím si představit, jak na této staré jabloni vylamujete na kosterní větvi 4 - 5 pupenů za vlkem.  Vlky jsou výhony vyrůstající kolmo z kmene a silných větví - z jejich spících pupenů, které nejsou vidět, dokud nevyraší. Takové se Vám vylomit nepodaří. Prudký nárůst vlků byl způsoben náhlou a velkou nerovnováhou mezi kořeny a nadzemní částí. Proto si nemyslím, že by silnému kolmému růstu nového dřeva zabránilo vylomení pupenů, i kdyby to šlo. Prostě by vyrašily ty ponechané pupeny - třeba směrem dolů, ale záhy by se výhony obrátily a rostly vzhůru.

host - 1.10 (?), 5.3.2012 14:34

Takže radíte některé vlky ořezat a některé přivázat směrem dolů? A možná to bude pro Vás jistě hloupý dotaz, ale co si mám představit pod pojmem "vylomit"? Tzn. doslovně nebo myslíte uřezat? Petra S.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 5.3.2012 14:44

Vylomit - v tomto případě jsem měl na mysli to, co píšete výše:
4 až 5 pupenů z horní strany větve můžu dát pryč...    Tedy tím vylomením jsem měl na mysli dát pryč ty pupeny. Ale jak jsem napsal, u starého stromu to prakticky nejde, na starých větvích kolem vlků žádné pupeny nejsou.
  Vlky bych v tomto případě nevyvazoval směrem dolů, to by z jejich ohbí vyrostly nové kolmé výhony. Spíš nechat jeden střední jako terminál a další vhodně umístěné (3-4) vyhnout jen šikmo vzhůru (v krajním případě dovodorovna) jako základ budoucích větví. Ostatní odstrabit, Ty ponechané nezkracovat. Letošní přírůstky budou kratší, níže se na loňských vlkách vytvoří květní pupeny.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz