Razantní prořez staré jabloně

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?)
21.11.2012 16:32

Samozřejmě, že mi nic není do toho, co strom tazateli přináší. Ale když jenom zařvu "porazit", pak je to hloupé a považoval jsem za dobré svůj názor podložit jakýmsi myšlenkovým pochodem, dá-li se nalézt. S tím názorem o starém stromu k staré roubence souhlasím jen zčásti, dá se říct velmi málo. Byly doby, kdy byli oba mladí a krásní a vůbec to nevadilo, asi byli i hezčí. Uchovat takto ruderální romantiický stav prostě nelze. Dříve či později jeden z nich spadne. Buď stom, nebo chalupa, či oba. A musí se obnovit. Nevidím zábranu, proč by u staré roubenky nemohl růst nový pěkný stromek. Ti předkové přece napostavili starou chalupu a nezasadili starý strom, aby to bylo krásné. V chalupě chtěli bydlet a ze stromu mít jabka. Estetiky by se asi nenajedli. A o vřeteno, pane kolego, nešlo ani vteřinu, mimochodem taky není ošklivé.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Kazuji - (9) - 25.83 (?), 21.11.2012 9:55

Děkuji všem za reakce.

Ten kratší pahýl každopádně zkrátit zkusím, už jen proto, aby nebyl otvor tak vystaven dešti.

Poté obě dutiny nadkryju a oberu od poškozeného dřeva, následně zatřu nějakým přípravkem.

Čas ukáže více, pokácet se to dá časem vždy.

Mohu poprosit o tipy na dané přípravky?

host - 220.182 (?), 21.11.2012 14:03

Už jsem psala - sadařský (stromový) balzám...   Lída

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?), 21.11.2012 10:29

Loni zasazený vysokokmen Melodie má letos květové pupeny. Pokud jde snad o stín a romantiku, tenhle parkos nevypadá ani romanticky, ani moc stínu nedá. Samozřejmě, že než doroste vysokokmen, chvíli to trvá, ale v zahradničení existuje jen málo instantních řešení.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 21.11.2012 13:42

Z obrázku nepoznám, jak daleko stojí další starý strom (asi hrušeň), ale přijde mi to velmi blízko. Pominu úvahy, zda je to dobře jestli mají dva stromy stát tak blízko sebe a jestli si nekonkurují. Když už tu ty stromy stojí a líbí se, nechť. Vysazovat na stejné místo tak blízko nový mladý vysokokmen bych zvažoval

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?), 21.11.2012 14:09

A pak mi budou vyčítat, že s Vámi (MV) pořád souhlasím. Diskuse myslím není o tom, zda na stejné místo stejný strom. Můj názor je, že je to staré, shnilé a musí to dolů. Těch pár let, co to ještě vydrží - zdali - nepřinese ani užitek, ani potěšení. Strom bude zkomírat dál. Je to porostlé mechem, tedy snad vyšší a vlhčí poloha a tam ta zkáza půjde dál a dál. Když tazatel dobře zasadí nový a bude o něj pečovat, bude z něj mít jistě dobrý pocit. Ale kam ho dá je jeho věc, zdali vůbec někam.

host - 65.144 (?), 21.11.2012 14:36

Taky bych vysadil novy, samozrejme ne tak blizko, popr. jinde a nemusel by to nutne byt vysokokmen. Co se tyce 'doplňuje prostor před starou roubenkou' ... no nevim, to spis doplnuje ta hrusen, co tam stoji, tato jablon spise (dle meho nazoru) dela ostudu. J.R.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 21.11.2012 15:17

O tom, jestli strom dělá někomu ostudu, zdali přináší užitek či potěšení, do toho nám, s prominutím, mnoho není. Zadavatel vznesl dotaz na prořez staré jabloně. Ptá se, zda půjde strom zachránit a taky kdy ho řezat. O tom, že by zvažoval strom odstranit, nic nepíše. Naopak říká, že ho chce zachovat. K této podmínce se taky vztahovala má první reakce.
   Ne všichni majitelé ovocného stromu mají za prvotní cíl co největší úrodu prvotřídních dobře osluněných plodů. Chápu i názor, že ke staré roubence se hodí starý strom lépe než dokonale zapěstované vřeteno.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?), 21.11.2012 16:32

Samozřejmě, že mi nic není do toho, co strom tazateli přináší. Ale když jenom zařvu "porazit", pak je to hloupé a považoval jsem za dobré svůj názor podložit jakýmsi myšlenkovým pochodem, dá-li se nalézt. S tím názorem o starém stromu k staré roubence souhlasím jen zčásti, dá se říct velmi málo. Byly doby, kdy byli oba mladí a krásní a vůbec to nevadilo, asi byli i hezčí. Uchovat takto ruderální romantiický stav prostě nelze. Dříve či později jeden z nich spadne. Buď stom, nebo chalupa, či oba. A musí se obnovit. Nevidím zábranu, proč by u staré roubenky nemohl růst nový pěkný stromek. Ti předkové přece napostavili starou chalupu a nezasadili starý strom, aby to bylo krásné. V chalupě chtěli bydlet a ze stromu mít jabka. Estetiky by se asi nenajedli. A o vřeteno, pane kolego, nešlo ani vteřinu, mimochodem taky není ošklivé.

host - 65.144 (?), 21.11.2012 15:39

V uvodu tazatel pise 'Starší strom, ale rodí perfektně'. Neni tedy zcela jasne, zda mu o urodu vubec nejde, jak pise v dalsim textu. Pokud mu jde pouze o zachovani stromu, tak nic nerezat, rany zakryt proti desti a nechat strom dozit (jak jiz bylo Vami doporuceno). J.R.

Kazuji - (9) - 25.83 (?), 21.11.2012 16:36

Trochu se v systému příspěvku na zdejším foru ztrácím, takže ne vždy reaguji na odkaz, na který jsem reagovat chtěl. Omlouvám se tedy, že to shrnu zde do jednoho příspěvku.

O zachování stromu jde jednak z nostalgických důvodů (je tam už dlouho a k chalupě "patří"), druhak z toho, že před roubenkou stíní a v létě se na něj hezky dívá. Jablka, byť je jich dost a jsou velká a šťavnatá mě zajímají "až" na posledním místě. Byť jsem co do pěstování stromů začátečník, mám pozemků a ovocných stromů dostatek. A věřte tomu, že dotazů na jejich údržbu zde na foru časem položím dostatek :)

Proto taky byla otázka položena, jak byla položena a jak pan Vysloužil připomenul.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz