Péče o neznámou odrůdu jabloně

čmelda - (23) - 145.138 (?)
6.5.2013 9:30

Zdravím,

silně mi to připomína Rubín, nebo nějaký klon. Počkal bych ale určitě na plody.

Radim

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 109.108 (?), 5.5.2013 11:47, zobrazeno: 5049x

Toto je moje jabloň,u které neznám odrůdu.Snažím se jak jen může neodborník a toto mi roste.Větve se mi zdají moc dlouhé, ale třeba to je OK.Jak postupovat při řezu, kdy,aby nebyly větve tak dlouhé a vevyholovaly.Děkuji Markéta.

1
1

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 6.135 (?), 5.5.2013 18:13

Letos bych nedělal žádné velké zákroky, jestli něco překáží, odřízl bych to v zimě (únor).

Letos se pokuste aspoň zhruba určit typ odrůdy:

- kde má nasazené plody (u kmenu, uprostřed větví, na konci), podle toho se bude v zimě řezat

- kdy bude dozrávat (začnou opadávat červivé plody), nafoťte a zde zveřejněte

- jak vám bude chutnat (vykrájené mírně červivé plody jsou zralé nejdříve)

- jak dlouho vydrží ve skladu-sklepě, průběžně ochutnávejte, zkoušejte stiskem zralost, tím určíte rámcově letní, podzimní nebo zimní cv

Rozhodující je, jak vám bude chutnat ve správné zralosti (než zmoučnatí), řezat se bude v zimě tak, abyste neodřízli nasazené květné pupeny.

Až se nám svěříte s poznatky, poradíme víc. J.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 5.5.2013 18:46

Větve jsou moc hustě vedle sebe, klidně to prosvětlete, ještě není pozdě.I vlétě se dělá letní řez s prosvětlením koruny.Pro laiky-nechat větší odstup od hlavních větví, a nevhodně zahuštěné odstranit ve větevním kroužku, u báze.Pamatovat na rovnoměrné rozložení větví.Výše položené hlavní i postranní větve můžete zakrátit více, než níže položené větve.

čmelda - (23) - 145.138 (?), 6.5.2013 9:30

Zdravím,

silně mi to připomína Rubín, nebo nějaký klon. Počkal bych ale určitě na plody.

Radim

host - 109.108 (?), 6.5.2013 15:58

Děkuji za pár reakcí.Je to pozdnější odrůda, zralá okolo Vánoc.Zatím bylo jen 1 jablko, velmi chutné, žíhané a převahou červené.Ale jde mi hlavně o toto: všude vidím kvetoucí jabloně jako kytice.Asi dělám chybu při sestřihu, jinak by snad nenarostly jednoleté výhony až 80cm bez větení: Ale jsem opravdu v tomto oboru zcela neschopná a ani literatura nepomáhá..Kvetou na koncích, ale některé květy jsou i na krátkých čípcích.Jsem z Vysokého Chvojna, není nějaký odborník z blízkého okolí?Asi to chce zkouknout a pak pomoct.Děkuji a prosím o další reakce.Markéta.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 9.2 (?), 6.5.2013 16:42

Skutečně to vypadá Rubínovitě, i podle barvy, kterou popisujete. Hlavně nestříhejte koncové výhony nějak v polovině, ustříháte květy a připravíte se o úrodu. Vidíte, že květy jsou hlavně na koncích větví. Mírně prosvětlete korunku, co se kříží a roste dovnitř. Ale jen mírně, stromek je pěkný. Když letos zarodí, sám růst zpomalí.

host - 109.108 (?), 6.5.2013 17:39

Tak jsem se prohrábla minulostí a skutečně to mám jabloň Rubín a druhou Topaz.Tak teď ještě jak střihnout a kdy, aby byl stromek jak má.Moc děkuji za všechny reakce, které mě navedly na název odrůd.Markéta.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz