Poznáte starou odrůdu podle fotky?

verousek - (19) - 82.109 (?)
11.12.2020 19:20

A ještě druhá odrůda. Žíhaná odrůda je také velikostně malá. Váha plodů se pohybuje kolem 70-90 g. Velikostně jsou na stromě více vyrovnaná než ta žlutá. Plodí také každoročně a hojně. Drží dlouho na stromě. Většina je už pod stromem, ale ještě teď se pár Mohykánů najde nahoře. Chuťově jsou moc dobrá, sladce navinulá. Habitus se nedá pro určování použít, protože jde pouze o jednu jedinou větev na stromě.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
verousek - (19) - 82.109 (?), 11.12.2020 19:13, zobrazeno: 4445x

Prosím o radu, vím, že se nedá přesně určovat podle fota. Ale zkusím aspoň co by jste tipovali, že by to mohlo být. Tvoří korunu podstatně širší než vyšší - takový deštník, ale né tolik do převisu jako bojkovo obrovské. Váha plodů je cca 60 - 120 g. Větší zastoupení na stromě mají ty menší. Plodí každoročně a poměrně hojně. Chuťově jsou sladké, dužnina teď už začíná pomalu vatovatět, ale teprve začíná, ještě vatovitá není. Slupka je poměrně tuhá. Původně bylo určeno jako Míšeňské. Ale začali jsme o tom docela pochybovat. Jablka opadávají již v září jako úplně zelená, bez jakéhokoliv náznaku žluté. Do žluté se začínají barvit pomalu cca. 14 dní po opadu a později se objeví i zardělá červeň v okolí stopečné jamky.

Habitus stromu. Lepší foto celého stromu bohužel nemám.
Habitus stromu. Lepší foto celého stromu bohužel nemám.

verousek - (19) - 82.109 (?), 11.12.2020 19:20

A ještě druhá odrůda. Žíhaná odrůda je také velikostně malá. Váha plodů se pohybuje kolem 70-90 g. Velikostně jsou na stromě více vyrovnaná než ta žlutá. Plodí také každoročně a hojně. Drží dlouho na stromě. Většina je už pod stromem, ale ještě teď se pár Mohykánů najde nahoře. Chuťově jsou moc dobrá, sladce navinulá. Habitus se nedá pro určování použít, protože jde pouze o jednu jedinou větev na stromě.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2083) - 168.103 (?), 12.12.2020 1:25

Strýmka. Walter

verousek - (19) - 82.109 (?), 12.12.2020 22:34

Pane Walter, děkuji, avšak nemyslím si, že je to ona. Podoba je tam hodně veliká, obzvláště co se tvaru a barvy týče. Ale na Strýmku jsou podle mne moc malá (každoročně). Ani jedno jediné jablko jsem nenašla se svalcem u stopečné jamky a Strýmka by chuťově měla být podprůměrná, kdežto tohle je chuťově dobré, někdo i říká že chutná po jahodách (ty já tam tedy necítím). A nesedí mi i ta růžově zabarvená dužnina. Ale ta nevím zda u Strýmky třeba také nemůže být. Jí mám Strýmku spojenou se žlutou dužninou. Nebo se mýlím a i přesto to může být ona?

host - 91.196 (?), 12.12.2020 8:12

Při pohledu na Váš strom mi okamžitě naskočila slova písně J.Nohavici: Spatřil jsem kometu, byla jak reliéf, až příště přiletí, my už tu nebudem...heartZaujaly mě taky ty ohrádky-pomáhají Vám s údržbou trávníku živé sekačky-ovečky? Sortu krásných jablíček jen z foto si netroufám určit, ale celek upřímně závidímwink.

host - 236.1 (?), 12.12.2020 17:45

Smiřické vzácné a Bláhova oranžová.

verousek - (19) - 82.109 (?), 12.12.2020 22:41

Děkuji za tip, ale nebude to ani Smiřické ani Bláhovo. Jsou to opravdu malá jablíčka a i další znaky nesedí.

host - 107.187 (?), 13.12.2020 17:24

Zdravím,

Ta druhá odrůda by snad mohla být Muškátová reneta. Ona se hodně podobá na Strýmku, ale chutná úplně jinak. Má velice úzké, až vrbovité listy. Jaké listy má ta vaše odrůda? Strýmka to nebude, není vůbec špatná, jak se udává, ale v tuto dobu už jsou dávno všechny plody pod stromem.  Ta první odrůda, tam mě zatím nic nenapdá, Míšenské má otevřený kalich, z fotek to není zcela patrné...

Ing. Fidla

verousek - (19) - 82.109 (?), 12.12.2020 22:39

Co Vám všechno neprozradí jedna fotka. :-) Ano ovce tam byly. Měli jsme Oxford Down. Tohle bylo jediné opravdu účinné řešení, jak je držet od stromků dále. A jinak děkuji. Do této krajiny jsem se narodila a rozhodla se tu i zůstat (obec se 40ti obyvateli). :-)

host - 107.187 (?), 13.12.2020 17:36

Ta první odrůda mi připomíná jeden strom tady na Opavsku, jež nikdo nedokázal určit, dokonce byly tendence uršovat to i jako Míšenské, což jsem ale rázně zatrhl, Míšesnké je něco zcela jiného. Tvar koruny je hodně deštníkovitý a plodnost je velmi velká. Podzimní velmi chutné jalbko, jež ale neznám jménem...

Ing. Fidla

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025