Pozdní odrůda jabloně
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.22 (?), 7.10.2017 17:21
Ak nejaké jablká ešte v októbri visia u mňa na stromoch, tak je to zaručene neskorá odroda. Takými sú (neskorá oberačková zrelosť): Braeburn, Ligol, Topaz, Fuji, Shalimar (na fotkách aktuálne), z nevyfotených Karneval, Idared, Boskoopské, Pinova a Jonalord. IH
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.48 (?), 24.7.2018 20:38
O týždeň tu máme august. Na fotkách (áno, dnešných) je tohtoročný šampión pivnice v kategórii najdlhšie skladovateľná odroda. Kto chce, môže hádať. Nie je to ani Idared, a nie je to dokonca ani Admiral, ktorého som fanatickým obdivovateľom a propagátorom. K odrode na fotkách mám osobitý, ťažko popísateľný vzťah. Je to prvé jablko, ktorého chuť si z detstva pamätám, a za tie desiatky rokov ju nič neprekonalo. Vždy bolo, je a kým vládzem tak bude súčasťou mojej záhrady. Mne už nemusí nič dokazovať, ale to že tento rok dalo v pivnici na frak osvedčeným "držiakom" ma potešilo (sorry, Admiral). V obdive zohýbam môj ubolený chrbát až po zem. IH
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.126 (?), 26.8.2018 18:37
A víťazom v kategórii "The longest shelf-life" je:...starý dobrý JONATHAN! Na fotkách sú Jonatánky po jedenásťmesačnom (!) pobyte v obyčajnej (!) pivnici. Tento rok doslova nezničiteľné, asi by v pivnici privítali v pohode aj svoje o rok mladšie sestry, ale už treba uvoľniť miesto pre tohtoročnú úrodu. Samozrejme, nebudem tvrdiť že sú "crispy, juicy and crunchy", ale aj na reze plodov vidno, že sú to stále jedlé jablká. Ťažko si predstaviť, čo by tieto Jonathany predviedli v chladenom ELO-sklade s riadenou atmosférou... V pivnici boli dlhé týždne pri teplotách okolo 20°C. Takže tento rok žiadny Idared ani Admiral, ale na frak v trvanlivosti im dal Jonathan. Ťažko uveriteľné, ale je to tak. IH
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|