Pozdní odrůda jabloně



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
               
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.225 (?) 
16.1.2010 20:59

S goldeny jsem se také před několika lety rozloučil. Se strupovitostí jsem si u nich vždy poradil. Horší to bylo s dozráváním v klimaticky nepříznivém roce, ale zejména zhruba odd poloviny ledna začaly silně vadnout jak u mne, tak u tchána, který měl sklep úplně perfektní.

Se skladovatelností jsem velice spokojen s Melroze (musí se dát do sklepa samozřejmě zdravý) dále s Goldstárem, se Siriusem (zatím jsem však předloni slidil 1 jablíčko a loni 6)  a na podzim jsem kvůli dobré skladovatelnosti vysadil Primadelu a Starkresu z Holovous.

Jinak jsem též spokojen s Angoldem a Jonalordem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 56.97 (?), 16.1.2010 22:08

Dobrý večer,
jak čtu jednotlivé příspěvky tak v podstatě každý má pravdu, jistě by se našlo více odrůd, ale nelze brát v potaz šablonovitě co píše literatura. Dobrý sklep je výhra, ale ani ten mnohdy nepomůže. Důležitá je lokalita na určitou odrůdu, podnož, dobrý rok a "dobrá" zima. Jsem na jM v meruňkové oblasti a tím by měla být skladovatelnost kratší, ale jsou roky, kdy je vše postaveno na hlavu. Poměrně často Goldeny max. do vánoc, Spartan většinou také ale stává se mi, že je dobrý i v březnu, výkyvy má i Gloster, ale Goldstar, Topaz, Starking a Melrose nemají chybu. U mě je jedničkou co do délky skladování Jonathan, v nic moc sklepě běžně do dubna i května. Z výše nejmenovaných jsou dosud bez vady Rosana, Florina, Angold, Melodie (jindy již vadnoucí) a dokonce mám ještě pár Šampionů. Musím však zdůraznit, že loni byly (u nás) po dvaceti letech Sahary dokonalé vláhové podmínky a překvapivě s minimální strupovitostí s absencí postřiku. Co se týče Goldenů, je to jablko absolutně nevyspytatelné, mám dva a nechám je dožít.          
           Zdravím

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 90.188 (?), 17.1.2010 19:04

Příběh Goldenu: Bylo-nebylo, byl jeden výrazně zanedbaný čtvrtkmen v chladné dolince, ale na slunečném jižním svahu, suchém však a kamenistém, bez půdy a hnojení. Rodil každý rok nemnoho drobných nazelenalých jablíček špatné chuti a mizerné skladovatelnosti. I bylo rozhodnuto o jeho přeroubování. Táta seříznul hlavní kmen a ponechal první patro větví, do kmene pak narouboval žádanou odrůdu, která se neujala. Ale -ejhle!-na zbylých větvých nové, extrémně kotlovité(či horizontální?) koruny se urodilo několik jablek Goldenu zcela normální velikosti, žluté barvy a skvělé chuti. A tak to už zůstalo. Úroda není velká, ale na zpestření chuti ta jedna bedýnka stačí, stejně nemá smysl se tam pokoušet těch goldenů vypěstovat víc. A tak jsem udělal zkušenost s tím, jak v okrajových podmínkách vypěstovat golden s trvanlivostí do jara. :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 176.18 (?), 16.1.2010 21:05

Goldstar mi při uložení vadne víc než Jonalord, jenže teď je mám jen v paneláku :-((   Jinak dřív ve sklepě mi vydržela Ontaria, Wagenerovo, Melrose (bez skvrn - také HK) i Jonathan prakticky až do dubna. Zajímal by mne ten Sirius, jak jste s ním spokojený?           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 82.225 (?), 17.1.2010 10:25

Získal jsem ho teprve nedávno, když se mi nenadále naskytla možnost svést se se synem do Plzně (jsem z východ.  Čech od Dvora Králové) a navštívil jsem tam Fytos. Přivezl jsem si odtud mimo jiné Sirius a Opál.

Zkušenosti jsou zatím velmi omezené. Jak už jsem uvedl, předloni jsem sklidil jedno jablíčko.  S rodinou jsme ho degustovali loni asi v polovině března. S chutí i konzistencí dužniny jsme byli velmi spokojeni. S degustací těch loni sklizených jabllíček čekám na březen a duben.

Loni jsem sklidil také prvních pár Opálů.Předevčírem jsme první jablíčko degustovali. Připomíná Goldena, zatím nevadne, ale byl sladší a méně šťavnatý než Golden.

Tolik zatím mé první osobní zkušenosti s těmito odrůdami.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Milan Boštička - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (165) - 119.49 (?), 17.1.2010 13:14

Trvanlivost jednotlivých odrůd ovlivňuje několik faktorů. Zejména kvalita a provozní režim sklepa, lokalita pěstování, zvolená podnož, správná volba doby sklizně, kterou nejsme jako zahrádkáři bez laboratoře přesně určit.

Jinak odrůda Golden patří k uvedeným faktorům jako nejcitlivější. Proto je nejkvalitnější ze skladů s řízenou atmosférou, kde si mohou dovolit tuto odrůdu nechat plně vyzrát na stromě, kdy plně vynikne její aroma a cukernatost. Sám Goldena již nepěstuji, ovšem mám z minulosti vypozorováno, že pro zahrádkáře je nejlepší Golden jako základní klon, který při plném dozrání je v plné zralosti sladký, v běžném sklepě sice vadne, ale vydrží relativně dlouho při zachování dobré chuti, kdežto ostatní mutace jsou sice vzhlednější (téměř bez rzivosti) ale nelze je v běžném sklepě uchovat tak dlouho. Většinou to bývá tak do ledna. Po tomto období velice rychle ztrácejí na kvalitě.

Je pravda, že nevznikají nové tzv. "dubnové" odrůdy (to znamená, které vydrží do konce dubna až května v běžném sklepě. Domnívám se však, že se zapomíná na bezproblémovou odrůdu Zvonkové, která např. v uchovatelnosti Idareda předčí. Rovněž doporučuji pěstitelům, kteří vlastní odrůdu Idared cca 20 let a déle, aby vyzkoušeli nové dvě mutace, na které se v tržních výsadbách přechází, aniž by se kolem toho mnoho publikovalo. Čili není Idared jako Idared. Dále trvanlivou a velmi chutnou odrůdou bude Sirius a bezesporu Meteor. Obě tyto odrůdy sklízím pouze v desítkách kusech, takže nepotvrzuji stoprocentně, ale zatím se jeví velice slibně a to zvláště odrůda Meteor.

           Milan Boštička

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 17.1.2010 13:38

Na Zvonkové jsem vsadil zde v nadmořské výšce 450 m a zklamalo mne. První co mne kolem konce března vadilo, že mělo ve sklepě scvrklou kůžičku ačkoliv jiné zimní (Idared, Ontario, Bancroft Red, dokonce i Dukát ) ne. Pak byl problém s prodejem Zvonkového. Nikdo jej nechtěl. A když jsem k tomu přidal další necnosti jako nevyrovnanost tvaru a někdy nevyzpytatelná malá násada plodů, tak jsem se s ním rozloučil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.225 (?), 17.1.2010 14:11

Chtěl bych se ještě zeptat, jestli má někdo zkušenosti se skladovatelností odrůdy Andego v běžném sklepě.

           Děkuji. Václav Vinšálek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 61.6 (?), 17.1.2010 15:53

Ani jsem o takové odrůdě neslyšel. Že by další kříženec Golden Delicious a Antonovky?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.225 (?), 17.1.2010 17:37

Ano, Andego je kříženec Antonovky a Goldena. Je to odrůda pro zahrádkáře. Mám nezávazně slíbeny rouby, a proto se scháním po případné zkušenosti s touto odrůdou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Svislá odpadní roura 75mm27.6.2024
Svislá odpadní roura 75mm25.6.2024
Srovnávačka MS 30025.6.2024
Svislá odpadní roura 75mm21.6.2024
Svislá odpadní roura 75mm19.6.2024
Svislá odpadní roura 75mm19.6.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika