postřiky na jabloně

host - 167.111 (?)
4.8.2007 22:12

obdobné schéma - tedy postřik proti strupovitosti (a ne v nadměrném množství) volím i já, proti přezimujícím škůdcům jsem letos vynechal (nějak to nevyšlo) - a taky se nic nestalo. Oblači jsem pár jablek obětoval.

Jinak ale u broskví proti kadeřavosti nelze bez postřiku přežít a též u moniliozy peckovin (zvláště meruněk) se bez postřiků obejít. Dokonce jsem proti ní postříkal letos lísku - po loňském fiasku a úroda bude dobrá. Pro doplnění - proti pilatkám  zjara stříkám většinou též (Zolone).

Lucas

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 212.130 (?), 3.8.2007 20:00, zobrazeno: 53713x
Dobrý den,mohl by mi někdo poradit čím a kdy postříkat jabloně od škůdců?
Koupil jsem si stromečky,které už rodí,ale chtěl bych je nějak ochránit před škůdci.mravence jsem už (snad) odradil lepovými páskami,a teď bych potřeboval poradit jak na ty nemoci a škůdce jiné. Děkuji Luiss

Mr.Cynik - (49), 3.8.2007 20:56
Já tedy nevím, ale proč hned na stromky něco cákat? IMHO je v dnešní době velký výběr mezi rezistentními odrůdami. A pokud stromky nejeví známky strádání, nechal bych je na pokoji (a nechávám, letos na jaře jsem taky vysázel).
Přijde mi to podobná logika, jako kdybych na podzim začal preventivně baštit antibiotika abych nedostal angínu...

host - 212.130 (?), 4.8.2007 7:04
Děkuji za cynickou odpověď. Jen jsem se ptal jestli by mi někdo neporadil nějakou prevenci. A psal jsem čím postřikovat a kdy, né že budu aplikovat postřik teď. A dle mého je lepší preventivní opatření než pak léčení. Jak u lidí tak i u stromů.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 4.8.2007 8:03
Já bych se Mr. Cynika  trochu zastal.  Prevencí nemocí - u lidí i stromů - je zdravý životní styl, přiměřená výživa, pitný režim, nikoli užívání léčiv.
   Dotaz "kdy čím stříkat proti škůdcům" je příliš obecný, něco jako "čím léčit nemocnoho".
   Ne všude se vyskytují všechny choroby a všichni škůdci. Na každého platí jiná pravidla. Taky bych napřed raději zjistil, které choroby a škůdci se tu vyskytují, a v jaké míře. Pár červivých jablek možná nestojí za námahu a náklady spojené s postřiky a signalizací.

Mr.Cynik - (49), 4.8.2007 8:48
Děkuji za podporu. Svůj příspěvek jsem myslel vážně, nikoliv ironicky. Tak jsem rád, že Vy jste mne pochopil.
Dnes je doba bohužel taková, že člověk je ze všech stran mediálně masírován. Nebudu-li užívat alespoň tři druhy multivitamínů, jogurty se živou kulturou (a komerčně pojmenovanými bakteriemi) a tu nejlepší pramenitou vodu z PET lahví, nemohu asi počítat s pevným zdravím. Bohužel to pak vede ke stavu, který kolem sebe vidíme - nadužívání léčiv, parciální hypervitaminózy, rychle přibývající kmeny rezistentní k ATB atd.
Co tím tedy chtěl básník říci: pokud stromky nestrádají, ev. je na nich několik mšic, se kterými si jejich přirození predátoři poradí, nevidím žádný přínos v preventivním postřiku. To je ovšem můj skromný názor, každý ať činí dle svého nejlepšího vědomí.
(Doufám, že jsem dnes nevyzněl moc cynicky )

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498), 4.8.2007 14:43
Ak by sme mali uznávať iba Diogenovské zásady cynikov, z ktorých jedna hovorí, že "nemáme uznávať iné zákony, ako zákony prírody", tak by sme sa jabĺk asi nikdy nenajedli. Príroda nekoncipovala jablone a priori pre našu konzumáciu, ale pre potreby vlastného rozmnoženia.
Poznámky o dôsledkoch mediálneho masírovania sú sofizmy. Luissovi sú nanič.
Súhlasím s pánom Vysloužilom, že univerzálne schémy neexistujú. Lokálne podmienky pozmeňujú ich univerzálnosť. Začínajúci zahradkár má ovšem potrebu striekať proti všetkému, len aby si ochránil skromnú úrodu. Je to logické. Iba časom a skúsenosťami sa dopracuje k poznaniu, že to až tak nutné nie je. Ale nie, že by to nebolo nutné vôbec! Pri skládkových ochoreniach vypadá všetko zdravo, ale výsledok sa dostaví na Vianoce. Bojovať sa s tým dá iba prevenciou. Rozličné rezistentné odrody majú väčšinou jednu spoločnú vadu, sú často menej chutné.
Sám nie som nejaký odborník sadař, "zdedenú" záhradu mám asi 5 rokov. Na rozdiel od mojich susedov - vetrom ošľahaných záhradkárov s patentom na rozum - úrodu mávam relatívne dobrú a pravideľnú. Čo oni ťažko nesú, keď musia dať 70% jabĺk do bečky. Samozrejme, doby keď môj dedo striekal záhradu "až bol sneh žltý od metationu" sú dávno preč. Dnes sú iné prípravky a iné postupy.

Čo zohľadňujem - "ako amatér s 10-timi jabloňami po dedovi" - pri indikácii postreku:
1 Strupovitost - postrek na konci zimy podľa SET modelu pre strupovitosť. Prevencia! Prevážne démonizovaným Syllitom - pretože ten jediný účinkuje pri nizkych teplotách, ktoré v tom čase bývajú. Neskôr prechádzam na iné preparáty, resp podľa tlaku choroby. Side-effect Baycoru pomerne dobre ošetrí prípadné padlí.
2 Květopas jabloňový - to je diskutabilný škodca. Zase podla modelov SET a lokálnych prejavov.
3 Obaleč jablečný - termíny zase podľa SET - áno, preventívne!
Iné choroby a škodcovia v našej lokalite nebývajú výrazné.
4 Niekto má potrebu ošetrovať proti prezimujúcim škodcom. Ja nie. A nič dramatické sa nedeje.
5 Skládkové choroby - obdobie hlavne teraz - prevencia Ca preparátmi. Asi diskutabilná a sekundárna záležitosť.
V inej lokalite, pri iných odrodách môže vzniknúť potreba ošetrovať niečo iné. Snáď prispejú iní čitatelia svojimi poznatkami. Mňa by to tiež zaujímalo.

Nejaká tá mšica, mravec - to samostatne neriešim. To sa rieši samo, resp. pri postreku proti obaleču, atd. Nejaké to červivé jablko tiež nevadí. Prípravky je nutné používať "rozumne". Preháňanie nevedie k prehnane lepšej úrode. Eko-teroristické reči Detí Zeme sú mi tak isto vzdialené, ako Vesmírni ľudia. Na bio-banány v Pluse neverím (neverím, že Indovia pestujú extra "záhon" bio banánov, aby ich mohli v Pluse predávať).

Pán Vysloužil, rád chodím na tento web hlavne pre Vaše príspevky, ktoré sú pre mňa cenné. Nekazte mi radosť, že Vy stromy nestriekate.

Mr.Cynik - (49), 4.8.2007 21:00
Podsouváte mi něco, co jsem nezamýšlel. Nazavrhuji a priori péči o flóru. Jen jsem podotkl, že chemickou intervenci není IMHO nutno upřílišnit. Ovšem Vaše stanovisko respektuji (krom zmínky o tom, že nejprve raději stříkat více a časem zvolnit).

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498), 4.8.2007 21:52
Nehovoril som, že najprv viac a potom zvolniť, ale že začiatočník má chybnú  tendenciu spočiatku striekať všetko a za každú cenu, podľa rozličných článkov a príručiek. Iba časom zistí, že hyperaktivita tohoto charakteru je zcela zbytočná. Tretina príručkových chorôb je úplne nepodstatná, tretinu vyrieši sama príroda a zostávajúcu tretinu je nutné občas sledovať a trochu prírode pomôcť.
Skutočne  "chemickou intervenci není IMHO nutno upřílišnit", ako píšete.

host - 167.111 (?), 4.8.2007 22:12

obdobné schéma - tedy postřik proti strupovitosti (a ne v nadměrném množství) volím i já, proti přezimujícím škůdcům jsem letos vynechal (nějak to nevyšlo) - a taky se nic nestalo. Oblači jsem pár jablek obětoval.

Jinak ale u broskví proti kadeřavosti nelze bez postřiku přežít a též u moniliozy peckovin (zvláště meruněk) se bez postřiků obejít. Dokonce jsem proti ní postříkal letos lísku - po loňském fiasku a úroda bude dobrá. Pro doplnění - proti pilatkám  zjara stříkám většinou též (Zolone).

Lucas

Mr.Cynik - (49), 4.8.2007 23:01
OK, špatně jsem pochopil.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky >