Ak by sme mali uznávať
iba Diogenovské zásady cynikov, z ktorých jedna hovorí, že
"nemáme uznávať iné zákony, ako zákony prírody", tak by sme sa jabĺk asi nikdy nenajedli. Príroda nekoncipovala jablone
a priori pre našu konzumáciu, ale pre potreby vlastného rozmnoženia.
Poznámky o dôsledkoch mediálneho masírovania sú sofizmy. Luissovi sú nanič.
Súhlasím s pánom Vysloužilom, že univerzálne schémy neexistujú. Lokálne podmienky pozmeňujú ich univerzálnosť. Začínajúci zahradkár má ovšem potrebu striekať proti všetkému, len aby si ochránil skromnú úrodu. Je to logické. Iba časom a skúsenosťami sa dopracuje k poznaniu, že to
až tak nutné nie je. Ale nie,
že by to nebolo nutné vôbec! Pri skládkových ochoreniach vypadá všetko zdravo, ale výsledok sa dostaví na Vianoce
. Bojovať sa s tým dá iba prevenciou. Rozličné rezistentné odrody majú väčšinou jednu spoločnú vadu, sú často menej chutné.
Sám nie som nejaký
odborník sadař, "zdedenú"
záhradu mám asi 5 rokov
. Na rozdiel od mojich susedov - vetrom ošľahaných záhradkárov s patentom na rozum - úrodu mávam relatívne dobrú a pravideľnú. Čo oni ťažko nesú, keď musia dať 70% jabĺk do bečky. Samozrejme, doby keď môj dedo striekal záhradu "až bol sneh žltý od metationu" sú dávno preč. Dnes sú iné prípravky a iné postupy.
Čo zohľadňujem - "ako amatér s 10-timi jabloňami po dedovi" - pri indikácii postreku:
1 Strupovitost - postrek na konci zimy podľa SET modelu pre strupovitosť. Prevencia! Prevážne démonizovaným Syllitom - pretože ten jediný účinkuje pri nizkych teplotách, ktoré v tom čase bývajú. Neskôr prechádzam na iné preparáty, resp podľa tlaku choroby. Side-effect Baycoru pomerne dobre ošetrí prípadné padlí.
2 Květopas jabloňový - to je diskutabilný škodca. Zase podla modelov SET a lokálnych prejavov.
3 Obaleč jablečný - termíny zase podľa SET - áno, preventívne!
Iné choroby a škodcovia v našej lokalite nebývajú výrazné.
4 Niekto má potrebu ošetrovať proti prezimujúcim škodcom. Ja nie. A nič dramatické sa nedeje.
5 Skládkové choroby - obdobie hlavne teraz - prevencia Ca preparátmi. Asi diskutabilná a sekundárna záležitosť.
V inej lokalite, pri iných odrodách môže vzniknúť potreba ošetrovať niečo iné. Snáď prispejú iní čitatelia svojimi poznatkami. Mňa by to tiež zaujímalo.
Nejaká tá mšica, mravec - to samostatne neriešim. To sa rieši samo, resp. pri postreku proti obaleču, atd. Nejaké to červivé jablko tiež nevadí. Prípravky je nutné používať "rozumne". Preháňanie nevedie k prehnane lepšej úrode. Eko-teroristické reči Detí Zeme sú mi tak isto vzdialené, ako Vesmírni ľudia. Na bio-banány v Pluse neverím (neverím, že Indovia pestujú extra "záhon" bio banánov, aby ich mohli v Pluse predávať).
Pán Vysloužil, rád chodím na tento web hlavne pre Vaše príspevky, ktoré sú pre mňa cenné. Nekazte mi radosť, že Vy stromy nestriekate.