postřiky na jabloně

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) 
5.8.2007 11:19

Pod slova pána Jekylla i pana Lucase se mohu bez mrknutí oka podepsat. Je to velmi racionální přístup k ochraně.  
  Ale chápal jsem i reakci Mr. Cynika na první Luissův dotaz, který mi skutečně připadal jako kdyby navštívil lékaře a zeptal se: "Pane doktore, jaké mám jíst léky, abych byl zdravý?" Sdílím s ním i povzech nad mediální masáží, byť chápu, že jako rada začínajícímu ovocnáři je k ničemu.
    Nechci Vám kazit radost, že nestříkám stromy, asi bych i trochu lhal. Je ale pravda, že zůstávám (často potřebné) chemické ochraně svých stromů dost dlužen. Není to proto, že bych měl fobii z pesticidů, jsou v tom prozaičtější důvody. Zahrada je veliká, někdy není čas, jindy jsem v potřebnou dobu mimo, bez dobré signalizace účinkům postřiků příliš nevěřím. Taky proto se svými výpěstky na pohled příliš nechlubím. Je to m.j. tím, že lokalita není ideální (mrazová kotlina, jílovice) a strupaté i červivé plody hravě zvládne kompresorový lis.
   Mít  zahradu v Podunají, na Slovácku či v Polabí, a v ní 10 stromů po dědovi, choval bych se bezpochyby jinak. Možná bych jim chodil každé ráno i listy leštit.
 Jen na okraj: Žlutá zahrada nebývala od Metationu, nýbrž od dinitroortokrezolu (Arborol, Nitrosan).
   S květopasem, nebojuji,  považuji jej za pomocníka v probírce. Blbý je, když se rozhodne pomáhat u stromku, který nasadil první 4 květy.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498), 5.8.2007 12:17

Federatívne korene ma dávno odniesli z Podunají na Lasško - Novojičínsko.  Pôda je skutočne neporovnateľne horšia, klimatické podmienky chladnejšie, našťastie nie sme v mrazovej doline, terén je otvorený od Ostravy.
Čo mňa zaujalo je, že tu v jarných mesiacoch býva  meteorologický "fén" (föhn), podobne ako občas v Bratislave od rakúskych Álp. Tu je to v dôsledku Beskyd. Býva docela často a na jar som pozoroval, že dokázal "zblbnúť" niektoré rastliny. Je to silne lokálny jav a 8km vzdialený Mošnov  už fén nemáva. To je aj moje vysvetlenie pre mierne odlišné hodnoty modelov sumy efektívnych teplot  meteo stanice na záhrade a ČHMÚ meraní na mošnovskom letisku. Najvačšia odchýlka býva pre strupovitosť.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 5.8.2007 13:50
Právě výrazné rozdíly v mikroklimatu mi neumožní spolehnout se na signalizaci i z relativně nedalekých lokalit. Podnebí např. ve 20 km vzdáleném, stejně vysoko položeném  Borotíně (po silnici, vzduchem ještě méně) je diametrálně odlišné.
   Loni, s ohledem na počasí jsem proti strupovitosti stříkal, nerezistentní odrůdy popraskaly ještě na stromě. Letos jsem na fungicidy rezignoval, jablka jsou čistá. Zato červivá.

host - 43.27 (?), 13.8.2007 14:59

Já mám vyzkoušené minimální 4 postřiky. Před květem, když poupata začínají růžovět /květopas, mera,mšice, padlí, strupovitost/. Ihned po odkvětu /přibližně stejní skůdci a choroby/. Při první vlně obaleče jablečného a při druhé vlně obaleče jablečného /obaleč, mšice, padlí, strupovitost/.

První vlna obaleče jablečného vychází na 5. - 20. června, druhá vlna 25. července - 5. srpna. Skutěčně v teplých oblastech je to ten dřívější termín a opačně. Když se použije insekticid s delším účinkem, tak se skoro vždy strefíte. /Lze ověřit na stránkách Státní rostlinolékařské správy, www.srs.cz, sumy efektivních telpot - SET/

Velmi zjenodušeně si vystačíte s jedním insekticidem a jedním fungicidem - Zolone a Clarinet ve směsi na všechny čtyři postřiky. Ale hrozí vznik rezistence, přípravky mají různé ochranné lhůty apod. Čili se musí střídat. Tedy se musíte vzdělávat. Kupte si nějakou odbornější literaturu,  typu chemie na zahrádce, "odborné" časopisy s obrázky o zahradě pro celou rodinu jsou na prd.

Kupované jablko má za sebou aspoň 12 postřiků! Takže ty čtyři docela jdou.

host - 167.111 (?), 17.8.2007 22:29

používáte oba postřiky (Zolone a Clarinet) současně?

Nebo máte někdo jiné vhodné kombinace postřiků?

Milan

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498), 18.8.2007 11:20
Každý má iné schémy.
Ja používam v podstate Syllit, Baycor, Calypso, Mospilan a wuxaly. Bežne miešam všetko podľa potreby (výnimkou je Wuxal aminocal - ten dávam  čistý). K mospilanu je potrebná trochu lepšia váha.

host - 191.35 (?), 19.8.2007 14:00

Ano, oba současně v jednom postřiku. Mísí se v ředěném stavu. Do postřikovače dáte do poloviny vodu a přidáte přípravek, který tvoří suspenzi, zamícháte a nalejete emulzní, doplníte vodou a mícháte. Jestlo tvoří emulzi, nebo suspenzi je napsáno na obalu. Samozřejmě, když jsou oba stejné, není co řešit. Syllit je dobrý přípravek, ale rád reaguje s jinými přípravky a vzniká sraženina. Takže ho používat samostatně, nebo v ověřené kombinaci, kterou neznám. Dají se použít další insekticidy + fungicidy, ověřené:

Insekticidy

Sumithion, Reldan, Mospilan, Calypso, Karate, Decis /Karate a Decis jsou pyretrioidy a k něm se vyvinula obecně odolnost, takže raději ne/

Fungicidy

Clarinet, Baycor, Zato, Discus /poslední dva jsou nové látky a nesmí se používat více jak 3x za rok a bez prostřídání s jinými fungicidy, aby se nevyvinula odolnost/

Hodně zdaru!

Přípravků je mnoho, fungicidy je vhodné volit tak, aby působily jak na padlí, tak i na strupovitost zároveň.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz