Poraďte odrůdy
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 15.236 (?), 14.11.2010 0:50, zobrazeno: 10020x
Dobrý den. Mám zahradu, kde je těžká zem, vespod jíl. Dřív na tom samém pozemku byl sad, a podle pamětníků ty stromy byly vysoké, plodné, dodnes zbyla jedna jabloň, pravdidělně obalená. Loni jsem zasázel 3 nové stromky- meruňku, jabloň a hrušku a doteď vyrostly vetvičky asi o 20 cm. Nemáte podobné zkušenosti? Jaké odrůdy budou vhodné a jaké podnože? Zkouším si vypěstovat vlastní stromky od semene, myslím si, že to může být lepší, když od mala ty stromky budou na tu zem zvyklé. Ale nevím... Co nějaké staré odrůdy, krajové? Nejsou více tolerantní na prostředí? Děkuju na nápady a podněty. Lukáš
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 14.11.2010 12:08
Byly ty zasazené stromky pořádně seříznuté? Vylepšil jste jim zeminu v jámě a zaléval je?- nemohou se sázet jen do země... 20cm je dost málo... Ze semene budete mít semenáče, ne odrůdy, ze kterých bylo jablko, to asi nemá smysl ani jako podnož - i na tu se používají určité odrůdy vhodných vlastností (kořenový systém, odolnost ap.). Ohledně vhodných odrůd a podnoží poradí jiní, co jsou odborníci. Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 15.236 (?), 14.11.2010 19:59
Díru jsem udělal velikou, jsem s tim počítal, že budou problémy, ale až takhle jsem nečekal. Okolo kmínku jsem poctivě okopával. Zkusim to hnojení a obrývání. Doufám, že stromky pochopí, že musí pod povrchem, ne do hloubky. Určitě se zeptám i zahradníků. Třeba bujně rostoucí odrůdy budou lepší. A odkud jste, smím-li se zeptat. Tady Turovec u Tábora Lukáš
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 65.50 (?), 15.11.2010 9:40
Pane Lukáši, pokud sázíte stromky tam, kde býval starý sad, počítejte s tém, že půda je vyčerpaná a "přiotrávená" metabolity starých stromů. Tak, jak radí p. Novosad, je třeba vykopat hlubší jámy a zeminu v nich vyměnit za odpočatou. Nemáte-li ji, pak (v nouzi) tu strarou řádně promíchejte s kompostem a pískem (u jílovité půdy). Zeminy do jámy je třeba dát tolik, aby vytvořila nad jámou kopeček a teprve do něj se zasadí stromek. Jinak by se po slehnutí půdy stromek propadl pod úroveň země, a to je špatné.
Obloukem se vyhněte zakrslým podnožím jako M9, bez ohledu na to, že ze školky mají tyto sazenice přírůstky metr dlouhé a jako palec silné. V těžké půdě starého sadu jsou nepoužitelné. Bohužel, stále je jich na trhu většina a prodejci je vřele doporučují (co taky mají dělat, že).
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 216.115 (?), 15.11.2010 17:55
Pane Vysloužile, chápu správně z diskuze, že pro moje podmínky (viz výše) bude lepší podnož A2, jadernička a semenáče? Mohl byste mi prosím vyvsvětlit, co je to semenáč, jak to získám. Není to podnož ze semínka? Kdybych vysel semena třeba Spartana, bude to zase Spartan? A když to nenaroubuju, bude to mít stejné vlastnosti jako matečný strom? Děkuju za ochotu Lukáš
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|