Plodné dřevo Rajka a Aneta

Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 10.206 (?)
4.3.2018 20:17

Mírně rubinoidní růst má Rajka, roste vzpřímeněji, průměrně odrůstá krátkým a středně dlouhým plodným obrostem. Aneta mi rostla více do šířky a obrůstala přímo vzorně. Z těchto dvou odrůd je Aneta tou plodnější, ovšem Rajka je chutnější a netrpí hořkou pihovitostí. Aneta je po Dukátu teprve druhou odrůdou, kterou jsem kvůli náchylnosti na hořkou skvrnitost zrušil. Z Vašeho příspěvku mám dojem, že se tvarováním jabloní příliš nezabýváte.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
vladan - (13) - 183.116 (?), 4.3.2018 16:28, zobrazeno: 6839x

Dobrý den, prosím o informace

Zabývám se tvarováním stromků hlavně jabloní.Zatím jsem zjistil jen tyto informace.

Jabloň RAJKA má rodiče Šampion x hybrid ÚEB 1200/1 Katka

(což je kříženec Jolana x Rubín). Čili bych ji řadil k odrůdě plodící na dlouhém dřevě je tam Rubín. Na jiném webu (ČZS) čtu, že Rajka NEPLODÍ na dlouhém

dřevě a že vyžaduje klasický způsob řezu.

Jabloň  ANETA má stejné rodiče, tomu nerozumím.Čili zase bych ji řadil

odrůdám plodících na dlouhém dřevě. V JEJIM KATALOGU čtu

dobře rozvětvuje a dobře obrůstá krátkým plodonosným odrostem.

Já ani jednu odrůdu nemám, jak to tedy je na jakém dřevě tedy plodí tyto odrůdy.

moc děkuji za odpovědi   Vladan

Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 10.206 (?), 4.3.2018 20:17

Mírně rubinoidní růst má Rajka, roste vzpřímeněji, průměrně odrůstá krátkým a středně dlouhým plodným obrostem. Aneta mi rostla více do šířky a obrůstala přímo vzorně. Z těchto dvou odrůd je Aneta tou plodnější, ovšem Rajka je chutnější a netrpí hořkou pihovitostí. Aneta je po Dukátu teprve druhou odrůdou, kterou jsem kvůli náchylnosti na hořkou skvrnitost zrušil. Z Vašeho příspěvku mám dojem, že se tvarováním jabloní příliš nezabýváte.

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.157 (?), 4.3.2018 21:47
V genetike jabloní zďaleka neplatí, že výsledkom kríženia dvoch odrôd musia byť totožní alebo podobní potomkovia. Príkladom môžu byť tak odlišné odrody rovnakých rodičov, ako sú napríklad Topaz a Goldstar (Rubín x Vanda), alebo Šampion a Denár (Golden Del. x Coxova reneta), alebo Shalimar a Sirius (Golden Del. x Topaz). Preto nemôžete očakávať, že Rajka a Aneta budú vo všetkom rovnaké. Podobne neplatí, že ak je jedným z rodičov Rubín/Bohemia, tak potomok musí rodiť na dlhom dreve (príkladom môžu byť napr. práve spomínané odrody Topaz a Goldstar, alebo tiež Admiral). IH

vladan - (13) - 183.116 (?), 5.3.2018 1:47

Moc děkuji za odpovědi p.Hasmanovi a p.Hlavatému.Stejně bych se zeptal p.Hlavatého jak poznám, nebo kde zjistím, když to nenajdu v katalogu na jakém dřevě plodí jednotlivá odrůda.Doposud jsem doopravdy přihlížel k rodičům odrůdy.Pro nedostatek místa bych chtěl zapěstovat pár vodorovných kordonů.Narouboval jsem si několik stromků na M9 a právě Anetu a Rajku jsem zvažoval na toto použít - s tím, že budou plodit na krátkém dřevě.

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.187 (?), 5.3.2018 6:05

Vladan: Rajka má pomerne bujný rast, ale na M9 by Ste s ňou nemali mať pre Váš zámer problémy. Je možné - v prípade potreby tlmenia rastu - rezať v lete. S Anetou skúsenosť nemám.

Čo sa týka typu rodivosti jednotlivých odrôd (na dlhom či krátkom dreve) tak spoľahnúť sa na pomológie môže byť niekedy zavádzajúce. Najmä v tých novších nie sú vždy presné informácie. A v tých starších zasa nie sú nové odrody. Niečo sa dá odčítať z fotiek rodiacich stromov, ale najspoľahlivejšie je spýtať sa vo svojom okolí, alebo tu na fóre pestovateľov ktorí s danou odrodou skúsenosť už majú. IH

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 11.210 (?), 5.3.2018 7:55

Aneta obrůstá, tvaruje se a plodí velmi dobře - ještě lépe než Rajka. Problém je její průměrná chuť a citlivost k pihovitosti.

host - 44.214 (?), 7.3.2018 19:10

Rajka na naší zahradě roste bujně a vzpřímeně. Letorosty ponechávám dlouhé, zkracuju jen minimálně a vyvazuju je mírně do stran. Plodí na dvouletém dřevě.Spolu s Topazem, Rubinolou a Goldstarem patří, co se týče růstu a tvarování na rozdíl od Angoldu k "ukázněným" odrůdám.

Hora.

.

Rajka plodí i na téměř vzpřímených větví.
Rajka plodí i na téměř vzpřímených větví.

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.60 (?), 7.3.2018 21:06
Čo sa týka rodivosti na vzpriamene (kolmo nahor) rastúcich konároch, nie je to problém najmä pre niektoré novšie odrody. Tie výborne obrastajú rodivým drevom a následne bohato rodia aj na takýchto "kolmiciach". Na fotkách sú postupne odrody Karneval (prvé 2 fotky v kvete, 3. s plodmi), Heliodor, Merkur a Admiral. Ale dokáže to pri správnom reze aj Fuji (posledné 2 fotky). Ani v jednom prípade nejde o štíhle vreteno, sú to klasické tvary korún (aj keď tie kolmo nahor rastúce konáre až také klasické nie sú, ale funguje to). Heliodor a Karneval sú dokonca na MM111. IH

host - 183.116 (?), 8.3.2018 0:17

Pane Hlavatý moc pěkný pohled na vaše stromečky, ale chci se zeptat, když máte takle nasazeno, vy neprotrháváte po červnovém propadu, nebo jak to děláte, neobáváte se střídavé plodnosti.

vladan - (13) - 183.116 (?), 8.3.2018 0:28

Příspěvek 183.116   ze dne 8.3. 2018 0.17      je můj ja se nepřihlásil

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty