Pinova rez

kobercek - (2) - 118.117 (?)
13.3.2021 21:14

Dobry den, chcela by som vas poprosit o radu co sa tyka mojej jablone odroda Pinova na podpniku A2. Povysadbovy rez v jeseni 2018 som robila ja ako zacinajuci zahradkar. Na dalsi rez som si prizvala minuly rok znameho co striha stromky. Tento rok uz asi 2 tyzdne okolo nej kruzim a rozmyslam co s nou lebo sa mi vobec nepacia stavba koruny.  Ma skor tvar ako kotol so 4 kostrovymi konarmi, ale co ma viac matie je ze su velmi blizo pri sebe a akoby vychadzaju z jedneho miesta. Je mozne toto asi nie velmi vyhovujuce umiestnenie nejak napravit.? Rozmyslam ze z jedneho by som vytvorila terminal ale neviem co so zvysnymi kostrovymi konarmi.

Dakujem.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
kobercek - (2) - 118.117 (?), 13.3.2021 21:14, zobrazeno: 1596x

Dobry den, chcela by som vas poprosit o radu co sa tyka mojej jablone odroda Pinova na podpniku A2. Povysadbovy rez v jeseni 2018 som robila ja ako zacinajuci zahradkar. Na dalsi rez som si prizvala minuly rok znameho co striha stromky. Tento rok uz asi 2 tyzdne okolo nej kruzim a rozmyslam co s nou lebo sa mi vobec nepacia stavba koruny.  Ma skor tvar ako kotol so 4 kostrovymi konarmi, ale co ma viac matie je ze su velmi blizo pri sebe a akoby vychadzaju z jedneho miesta. Je mozne toto asi nie velmi vyhovujuce umiestnenie nejak napravit.? Rozmyslam ze z jedneho by som vytvorila terminal ale neviem co so zvysnymi kostrovymi konarmi.

Dakujem.

host - 91.196 (?), 14.3.2021 7:22

Jádroviny nemají s postavením větví v jedné úrovni nasazení u kmene problém. Vy lépe-naživo vidíte, jak jsou větve na Vaší jablůňce rozmístěné. Já bych letos-teď podpořil kotlovitý tvar a to si pište, že by stromek nabídl několik nových, středu blízkých výhonů, na terminál vhodných. 

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1753) - 165.146 (?), 14.3.2021 10:31

Paní tazatelko, stromek byl zřejmě vysazen bez terminálu.Vyvázání budoucího terminálu mělo být provedeno po výsadbě.Nyní to nezkoušejte a nebo použijte letorost který bude směřovat do středu korunky z kosterní větve.Stromek je pěkně zapěstovaný a respektujte v tomto případě jeho vůli.Zaměřte se na podporu polokosterních větví (červená) a obrostu na něm které vyrůstají z kolmějších kosterních větví.Pak Vám vznikne krásný a košatý profil stromku (obrys zelená).Stromek pěkně obrůstá a neměl by to být problém.Myslím, velký zásah by mu ublížil.Mě se teda líbí i když není vidět celý.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (567) - 57.25 (?), 12.9.2023 11:04

Pinova plus Fuji.

Choroba
Choroba

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků20:40
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025