Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.64 (?), 1.9.2019 21:02
Trochu kacírsky príspevok na tému obaľovačov: V mojej záhrade som robil postrek insekticídom proti obom generáciám. Červivosť žiadna. Mám ale ešte jednu, 'adoptívnu' záhradu, o ktorú sa starám spolu s mojím najlepším kamarátom. Je tam asi 100 stromov, prevažne jadrovín. V tejto sezóne tam bol realizovaný postrek proti 1.generácii obaľovača (správny slovenský výraz je plodokaz jablčný). Postrek proti 2.generácii bol z dôvodu odcestovania majiteľa záhrady úplne vynechaný. Bol som zvedavý, ako tento neplánovaný "experiment" vypáli. Predpokladal som, že katastrofálne. Skutočnosť je ale iná - na jadrovinách bol červivý odhadom len asi jeden plod z 30-40-tich, pri aktuálnej vysokej úrode teda nič závažné, skôr bezvýznamné. Záhrada je vedená na prírodný spôsob, v podraste je kvetná lúka a okolité záhrady sú neudržiavané, so zanedbanými stromami ktoré nikdy neboli postrekované. Tento výsledok je pre mňa prekvapujúci, ťažko ale z neho robiť záver, že s tými postrekmi to nemáme brať až tak vážne. Ja som to v minulosti u seba skúšal - aj s úplným vynechaním chémie, ale zaplakal som nad výsledkom. IH
|